Ωδείον Νικόλαος Μάντζαρος - Δελτίο Τύπου




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 2014 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στα πλαίσια των εορτασμών αυτής της εθνικής επετείου, το Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος θα παρουσιάσει στην Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Σινά 68 και Οίτης, τηλ.:2103612713 την Κυριακή 6 Απρίλιου και ώρα 20.30 την Ορθόδοξη Λειτουργία  του Μάντζαρου για 4φωνη ανδρική χορωδία και όργανο, σε συναυλιακή μορφή.

Το έργο θα παρουσιάσει το ανδρικό τμήμα της χορωδίας Σύγχρονη έκφραση και της χορωδίας Νικόλαος Μάντζαρος με μαέστρο τον Θωμά Λουζιώτη και τον Παύλο Βεντούρα στο όργανο.

Ο Μάντζαρος έγραψε τρείς ολόκληρες Λειτουργίες. Δυο Καθολικές και μία Ορθόδοξη, Η Ορθόδοξη έχει την ιδιαίτερη επωνυμία  Κερκυραϊκή Λειτουργία και την  συνέθεσε το 1834 σε Κερκυραϊκό ύφος, για τετράφωνη ανδρική χορωδία, στη Μιb μείζονα, με την ευκαιρία της χειροτονίας του Μητροπολίτη Κέρκυρας Χρύσανθου στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας.

Με την ίδια λειτουργία ενθρονίστηκε και ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Αθανάσιος Πολίτης το 1850 στον ίδιο Ναό. Εκτοτε η Λειτουργία δεν έπαψε να ψάλετε, κυρίως από το κόρο του Αγίου Σπυρίδωνος.

Σε συναυλιακή μορφή αποτελείται από τα μέρη:
1. Κύριε,
2. Σώσον ημάς,
3. Χερουβικόν
4. Σε Υμνούμεν,
5. Χαίροις Τριμυθούντος,
6. Αινείται,
7. Αμήν.

Ο  Παύλος Βεντούρας, επιμελήθηκε το έργο, συνέθεσε το πρώτο μέρος, Κύριε, από τα  Κύριε ελέησον που υπάρχουν στη Λειτουργία, το τελευταίο, Αμην με  ανάλογο τρόπο και προσέθεσε το μέρος του εκκλησιαστικού οργάνου.

Στη Συναυλία θα ακουστεί επίσης η 2η Συμφωνία του Μάντζαρου σε μεταγραφή για όργανο, από τον Παύλο Βεντούρα και δυο τραγούδια του Μάντζαρου, από τη Σοπράνο Μάϊρα Μηλολιδάκη και την Μέτζο Αναστασία Κότσαλη.


Εταιρεία Παξινών Μελετών - Προεγγραφές για την απόκτηση των Πρακτικών του Θ΄ Πανιονίου Συνεδρίου




Παξοί 17 Μαρτίου 2014


Εταιρεία Παξινών Μελετών
Προεγγραφές για την απόκτηση των Πρακτικών του Θ΄ Πανιονίου Συνεδρίου

 Αγαπητοί φίλοι

όπως γνωρίζετε η Εταιρεία Παξινών Μελετών οργάνωσε με επιτυχία στους Παξούς το Θ΄ Πανιόνιο Συνέδριο, από τις 26 έως τις 30 Μαΐου 2010.

Το Συνέδριο διαπραγματεύτηκε σε έξι οργανωμένες θεματικές ενότητες σημαντικά ζητήματα της επτανησιακής ιστορίας, το γενικό πλαίσιο των οποίων καθόρισε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, την κοινωνία, τη ναυτιλία, την πολιτισμική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων, αλλά και με την ιστορία και τον πολιτισμό των Παξών, στους οποίους αφιερώθηκε ιδιαίτερη θεματική ενότητα.

Κατά γενική ομολογία οι Παξοί, το μικρότερο νησί του Ιονίου, το οποίο για πρώτη φορά μετείχε σε οργάνωση Πανιονίου Συνεδρίου, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και το Συνέδριό του στέφτηκε με εξαιρετική επιτυχία και ως προς τη συμβολή του στην προσέγγιση της επτανησιακής ιστορίας και του πολιτισμού και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό που έλαβε μέρος στην προβληματική του και ως προς τη φιλοξενία που προσέφερε στους Συνέδρους του.
       
Η οικονομική κρίση που ακολούθησε δημιούργησε πολλά προσκόμματα στην έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η έκδοση των Πρακτικών θα έχει ολοκληρωθεί έως την έναρξη του Ι΄ Πανιονίου Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2014.

Σας επισυνάπτουμε το Πρόγραμμα του Θ’ Πανιονίου Συνεδρίου, ώστε να προσεγγίσετε τα επί μέρους θέματα στα οποία αναλύθηκαν οι έξι θεματικές του ενότητες.

Σημειώνουμε ότι τα Πρακτικά, εκδίδονται σε δύο τόμους, από 750 σελίδες ο καθένας. Την εκτύπωση ανέλαβε το έμπειρο Τυπογραφείο Μπαλή, (σε χαρτί σαμουά των 100 γρ. και μαλακό εξώφυλλο), και την επιμέλειά τους  η κ. Αλίκη Νικηφόρου.

Επειδή όμως η Εταιρεία δεν έχει δυνατότητα να εκτυπώσει περισσότερα από 200 αντίτυπα, τα οποία θα διανείμει αυστηρά στους  Συνέδρους, οδηγηθήκαμε στη σκέψη να διευκολύνουμε την απόκτησή τους και σε φιλίστορες συμπολίτες μας, διαθέτοντας με προεγγραφή ένα αριθμό αντιτύπων σε τιμή κάτω του κόστους. Αφού είναι βέβαιο, ότι  τα Πρακτικά δεν θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.

Έτσι, ορίστηκε  το αντίτιμο των δύο τόμων σε 45 ευρώ, το οποίο πρέπει να καταβληθεί, έως τις 5 Απριλίου τ.ε. στο λογαριασμό της  Τράπεζας Πειραιώς, Κατάστημα  Παξών: GR12 0171 3810 0063 8101 0032 232 - Mπογδάνος Σπυρίδων Χαραλ.

Πέρα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα είναι ανέφικτη οποιαδήποτε προεγγραφή. Οι δικαιούχοι θα παραλάβουν τα αντίτυπα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, είτε στην Αθήνα από το Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, και συγκεκριμένα από τον υπεύθυνο  των εκδόσεων κ. Δημήτρη Αρβανιτάκη, τηλ. 210 3671028, είτε στην Κέρκυρα από τα Αρχεία της Κέρκυρας και συγκεκριμένα από την κ. Ν. Πανταζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Αρχείων, τηλ. 26610 38193.

Ευχαριστούμε την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, το Μουσείο Μπενἀκη, τον κ. Αρβανιτάκη, τον Μνήμονα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Μουσείο Σολωμού στη Ζάκυνθο, τη Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Κεφαλληνίας και την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών που μας έδωσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί σας.


 Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σπύρος Μπογδάνος
Δήμαρχος Παξών και
Πρόεδρος της Εταιρίας Παξινών Μελετών

ΑΠ' ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - Bel Canto D' amore


Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και το ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 150η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα παρουσιάζουν τη μεγάλη συναυλία:

ΑΠ' ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Bel Canto D' amore
Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 - Ώρα Έναρξης 8.30μ.μ

 με την ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ & ΧΟΡΩΔΙΑ της Ε.Ε.Ε.
και την ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Τραγουδούν οι λυρικοί καλλιτέχνες:

Αντώνης Κορωναίος, Ελπινίκη Ζερβού, Διονύσης Σούρμπης, Ελένη Βουδουράκη, Παντελής Κοντός, Ολγιάνα Πανίτσα, Μπάμπης Βελισσάριος, Χρήστος Αμβράζης

διευθύνει ο μαέστρος ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΤΗΣ

Διαδασκαλία Χορωδίας Κέρκυρας: Χριστίνα Καλλιαρίδου

Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης

Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ μετά την επίσημη ίδρυση των μουσικών της σύνολων το 2012 (Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών - Μαντολινάτα - Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής), στα πλαίσια των εορτασμών για την 150η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864-2014), παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό την «Επτανησιακή Συμφωνική Μαντολινάτα».

Η δημιουργία της νέας ορχήστρας αποτελεί μια ιστορική δικαίωση για την προσφορά της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής στον Ελληνικό Πολιτισμό. 150 χρόνια μετά την ένωση, οι Επτανήσιοι αποκτούν επιτέλους δικά τους μουσικά σύνολα, τα οποία θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην διάσωση και διάδοση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επτανησιακά άσματα όπως τα: η Σερενάτα, η Ψαρόβαρκα, ο Νυχτομπάτης, Είσαι το λιμάνι μου, Ουράνιο πλάσμα, η Πεσσαδιάνα, Όμορφη και παράξενη πατρίδα κ.ά., ιταλικές καντσονέτες, tangos, beguine, boleros, musicals και διάσημες μελωδίες από όλο τον κόσμο όπως: O sole mio, Granada, Amigos para siempre, Con te partiro, Summertime, Bésame mucho, συνθέτουν μια εικόνα μαγευτική που θα μας ταξιδέψει ονειρικά «Απ' τα Επτάνησα στις μουσικές του κόσμου».

Την πρεμιέρα της νέας ορχήστρας θα τιμήσουν με την συμμετοχή τους: η μοναδική Χορωδία Κερκύρας, η Χορωδία της Ε.Ε.Ε. και διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες που έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια αυτή.

Εμπνευστής και δημιουργός της Συμφωνικής Μαντολινάτας και των Μουσικών Συνόλων της Ε.Ε.Ε. είναι ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης ο οποίος υπογράφει και τις ενορχηστρώσεις των έργων.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την στήριξη των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων:

Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης & Νοτίων Προαστίων, Αδελφότητα Κεφαλήνων Αθηνών, Επτανησίων Αγίας Παρασκευής "ΤΑ ΙΟΝΙΑ'', Οι φίλοι των Επτανήσων Χαλανδρίου, ''Οι φίλοι της φιλαρμονικής Ληξουρίου', Ένωση Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων Κηφησιάς, Σύλλογος Νήσων Βορείου Αιγαίου, Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι), Απόλλων Μουσηγέτης Κηφισιάς.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Δελτίο Τύπου




Θεσσαλονίκη 19/03/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για όλους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, πρόκειται να πραγματοποιήσει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη τα σεμινάρια θα γίνουν την Κυριακή 23 Μαρτίου και, επαναληπτικά, την Κυριακή 13 Απριλίου, ενώ στην Αθήνα τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν με τη συνδιοργάνωση της Interamerican, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Απριλίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για αυτοτελή σεμινάρια κι όχι για σειρά προγραμμάτων.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα έχουν εξάωρη διάρκεια (9.00 – 15.00), ενώ θα δημιουργηθούν γκρουπ λίγων ατόμων.

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – BLS)
- Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED)
- Αντιμετώπιση Πνιγμονής
- Πλάγια Θέση Ασφαλείας

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), η οποία έχει τετραετή ισχύ.

Η εκπαίδευση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Interamerican, στην οδό Λ. Συγγρού 124 – 126, η οποία – στο πλαίσιο της γενικότερης συνεργασίας της με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – παραχώρησε αίθουσα στην Ε.Ο.Δ. για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στο κτίριο ΤΑΞΥΠ (χρησιμοποιείται από τα ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ), το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και 3ης Σεπτεμβρίου (δίπλα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Πληροφορίες σχετικά με το κόστος και τη δήλωση συμμετοχής μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο 2310 310649 ή στο inform@hrt.org.gr.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Κεντρική Διοίκηση - Θεσσαλονίκη
Εμ. Παππά 5, T.K. 542 48, Θεσσαλονίκη
τ: 2310310649 | e: inform@hrt.org.gr | www.hrt.org.gr

Κώστας Ευαγγελάτος - "Οι σκιές"


Με αφορμή την Ημέρα Ποίησης την Παρασκευή 21 Μαρτίου, δημοσιεύουμε ένα ανέκδοτο σε ποιητική συλλογή ποίημα, που έγραψε ο Κώστας Ευαγγελάτος το 1976 και δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης", της Μπέτας Σόλωνος Γαλιατσάτου.


 ΟΙ ΣΚΙΕΣ

Με θλίβει
των ταξιδιωτών η θλίψη
νύχτες χλωμές του φθινοπώρου
που απ’ το κατάστρωμα κοιτούν
της θάλασσας τα λουλακιά φαντάσματα.
Ριγούν τα τεθλασμένα σώματα τους
καθώς τα κύματα περνούν
κι αντανακλούν παφλάζοντας τους ίσκιους
κορμιών ηδονικών που ανώνυμα βουλιάζουν.




Απολογιστική Γενική Συνέλευση έτους 2013


Αθήνα 17 Μαρτίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2013

Την Κυριακή  16 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε  η απολογιστική Γεν. Συνέλευση της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με κύρια θέματα ημερησίας διάταξης:

«Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός έτους 2013»

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Ε., η πρόεδρος κα Ελένη Κονοφάου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εταίρους και φίλους της Ε.Ε.Ε., με ευχές για το έτος που διανύουμε  και αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά. Εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση στους κατοίκους του νησιού, ευχήθηκε να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα της καθημερινότητας στο νησί.

Ακολούθησε η εκλογή τριμελούς επιτροπής για το συντονισμό διεξαγωγής της Γ.Σ. και αναπτύχθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με έγκριση των εταίρων για τα διοικητικά και οικονομικά πεπραγμένα έτους 2013  και τον προγραμματισμό - προϋπολογισμό έτους 2014.

Προσφέρθηκαν  οι φάκελοι της ειδικής αναμνηστικής σειράς από τη βράβευση των διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα της Ε.Ε.Ε.,  τον Νοέμβριο του 2013 και cd από τη συναυλία αφιέρωμα στην επτανησιακή μουσική από την πρόσφατη έκδοση σε ημερήσιο τύπο, σε όλους. Μετά το πέρας της  Γεν. Συνέλευσης οι εταίροι και φίλοι της Ε.Ε.Ε., είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επτανησιακά εδέσματα  από την  Κέρκυρα, τη Λευκάδα και τα Κύθηρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε., ευχαριστεί για την προσφορά με ποτά και γλυκίσματα την Κερκυραϊκή Ποτοποιία  Μαυρομάτη, τον  υπεύθυνο  Δημοσίων Σχέσεων Ελευθέριο Κατωπόδη για την παραδοσιακή λαδόπιτα Λευκάδας,  την εκπρόσωπο για τα Κύθηρα στην Ε.Ε.Ε., κα Ελένη Χάρου - Κορωναίου για τον Τσιριγώτικο άρτο  και την  κα  Γρηγορία Βενέρη - Χάρου από τα Κύθηρα, για τους  ροζέδες Κυθήρων.

ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Συμπαράσταση στην Κεφαλονιά από τα ΕΛΤΑ


Συμπαράσταση στην Κεφαλονιά από τα ΕΛΤΑ

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, συνδράμουν τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Κεφαλονιάς, καλύπτοντας την ανάγκη που δημιουργείται για την αποστολή δεμάτων από όλες τις περιοχές της Χώρας προς τους κατοίκους του νησιού.

Με παραλαβή και διακίνηση απλών δεμάτων εσωτερικού (χωρίς Ειδικές Διαχειρίσεις) με προορισμό την Κεφαλονιά, βάρους έως 20 κιλών ΑΤΕΛΩΣ, από 7/3 έως 16 Μαίου 2014.


ΑΠ' ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ "Bel Canto D' amore"


Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
και το ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 150η επέτειο
της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
παρουσιάζουν τη μεγάλη συναυλία

ΑΠ' ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Bel Canto D' amore

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014
Ώρα Έναρξης 8.30μ.μ





Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας