Κύθηρα

Τα Κύθηρα, νησί γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) είναι, κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά. Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και την Νεάπολη Λακωνίας. Τα Κύθηρα διαθέτουν αεροδρόμιο και συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα όλο το χρόνο με δρομολόγια της Ολυμπιακής αεροπορίας. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 8 χλμ. από την Χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ!


ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ 
ΑΒΛΕΜΟΝΑΑπό τις πιο όμορφες στιγμές στα Κύθηρα. Το έντονο θρησκευτικό στοιχείο των Κυθήρων και η διάθεση των Κυθηρίων να υποδεχτούν το καλοκαίρι στο νησί, δημιουργούν πραγματικά όμορφες εικόνες τις ημέρες του Πάσχα. Έτσι αυτό που δε μπορεί κανείς να χάσει είναι ο επιτάφιος στη Χώρα με τα κεράκια να φωτίζουν από το Κάστρο και τη γύρα στα σοκάκια της πρωτεύουσας. Το ίδιο σκηνικό, στον Αβλέμονα, ίσως λίγο πιο ρομαντικό και με το στοιχείο της θάλασσας να βασιλεύει μέσα από την αντανάκλαση που βγάζουν τα καιγόμενα τενεκεδάκια στην επιφάνειά της. Η Ανάσταση είναι πιο ωραία σε μικρά χωριά μέσα σε ένα πνεύμα οικογένειας και αδελφοσύνης. Η γύρα της εικόνας της Μυρτιδιώτισσας ξεκινάει τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Χώρα, όπου φιλοξενειται πριν την Ανάσταση, γυρνάει κατά τις επόμενες ημέρες όλα τα χωριά και τελικά να επιστρέψει στο μοναστήρι. Είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα του νησιού.

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, δυο νησιά με ιστορία αιώνων έχουν να επιδείξουν έναν τεράστιο πλούτο σε αρχαιολογικούς - ιστορικούς χώρους και ευρήματα.
Οι λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού μπορούν να περιηγηθούν στο σπήλαιο «Χουστή» στο Διακόφτι Κυθήρων, όπου οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα του 5000 π.Χ. ενώ με κάποια δυσκολία μπορούν επίσης να ανηφορίσουν στον λόφο του Παλαιοκάστρου όπου ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Στον χώρο υπάρχει ο ναός των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, που κτίστηκε στη θέση του αρχαίου ιερού των Διοσκούρων , Κάστορα και Πολυδεύκη. Λίγο πιο πάνω, γύρω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου του Βουνού, με πρόσφατες ανασκαφές εντοπίστηκε ένα ιερό που άρχισε να λειτουργεί από τα γεωμετρικά χρόνια.
Στην Παλαιόπολη , μετά από πληροφόρηση που θα ζητήσει από το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλούς μινωικούς θαλαμοειδείς τάφους καθώς και το σωζόμενο τμήμα του Κάστρου που φύλαγε το λιμάνι της Σκάνδειας έως τα πρωτοβυζαντινά χρόνια (7 ος αι.). Στον δρόμο προς τον Αυλέμονα όπως και στην οδό Αρχιμανδρίτου Μόρμορη, στον δρόμο προς το Διακόφτι, φαίνονται ακόμα τα αρχαία λατομεία με τον χαρακτηριστικό τρόπο κοπής.
Τα Κάστρα των Κυθήρων δεν μπορούν παρά να σας εντυπωσιάσουν. Η Παλαιόχωρα, βυζαντινή πολιτεία αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, στέκει αγέρωχη, όπως την άφησε ο θρυλικός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα που την κατέστρεψε το 1537. Στο Κάστρο του Μυλοποτάμου θα θαυμάσετε τις βυζαντινές εκκλησίες , ενώ από το Κάστρο της Χώρας , το οποίο πρόσφατα συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε, μπορείτε να αφεθείτε στη μαγευτική θέα μέχρι τα Αντικύθηρα και την Κρήτη! Πολύ καλά διατηρείται και είναι εύκολα επισκέψιμο το Καστέλο στον Αυλέμονα , ένα οχυρό που φύλαγε, τα χρόνια της Βενετοκρατίας, το νέο λιμάνι που άρχισε να χρησιμοποιείται μετά την πρόσχωση του λιμανιού στη Σκάνδεια.
Τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη ερευνά συστηματικά και την «Αίγιλα», στα Αντικύθηρα. Πρόκειται για μια τειχισμένη πόλη 300 περίπου στρεμμάτων του 4 ου π.Χ. αιώνα της οποίας οι κάτοικοι είχαν ως κύρια ασχολία την πειρατεία κατά των περαστικών πλοίων από το Αιγαίο προς τη Δύση. .
Τόσο στη «Χουστή», όσο και στην «Αίγιλα», οι ανασκαφές που διενεργούνται κάθε Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στους χώρους της ανασκαφής από τους αρχαιολόγους, και αν επιθυμεί να βοηθήσει και ο ίδιος εθελοντικά.
top
Θρησκευτικός Τουρισμός
Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι ριζωμένο βαθιά στους κατοίκους των Κυθήρων. Οι περίπου 350 εκκλησίες και ξωκλήσια και τα ιστορικά Μοναστήρια του νησιού στέκονται εδώ και αιώνες ακοίμητοι φύλακες της πίστης και της παράδοσης.
Αναμφίβολα, το σημαντικότερο προσκύνημα των Κυθήρων και σημείο αναφοράς των απανταχού Κυθηρίων είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας όπου φυλάσσεται και το ιερότερο κειμήλιο του νησιού: η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, πιθανόν ένα από τα έργα του Ευαγγελιστή Λουκά, που βρέθηκε στα Κύθηρα με θαυματουργικό τρόπο τον 16 ο αιώνα (κατά μία άλλη παράδοση τον 11 ο). Το Μοναστήρι πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) και στις 24 Σεπτεμβρίου, ανάμνηση του γεγονότος της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας και τους θαύματος της ιάσεως του παραλύτου, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται απ’ όλη την Ελλάδα και τη διασπορά. Επίσης αξίζει να βρεθείτε στα Κύθηρα την Κυριακή της Ορθοδοξίας για να παρακολουθήσετε το σημαντικότερο θρησκευτικό έθιμο του νησιού: τη «Γύρα της Παναγίας». Δεκάδες πιστοί μεταφέρουν πεζοί την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας από το Μοναστήρι έως τη Χώρα (16χλμ), όπου παραμένει 40 ημέρες. Τη Δευτέρα του Πάσχα, η εικόνα μεταφέρεται σε όλα τα χωριά των Κυθήρων και εισέρχεται σε κάθε Ναό που συναντά στο δρόμο, για να καταλήξει ξανά στο Μοναστήρι την Κυριακή των Μυροφόρων.
Το Προσκύνημα της Αγίας Ελέσας, η οποία μαρτύρησε στα Κύθηρα το 375 μ.Χ. βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του νησιού. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική. Το Προσκύνημα εορτάζει την 1 η Αυγούστου, ημέρα μαρτυρίου της Αγίας.
Η Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδώρου βρίσκεται λίγο έξω από τον Ποταμό, στο μέρος όπου ο Όσιος Θεόδωρος ασκήτεψε περί το 900μ.Χ., προερχόμενος από την Κορώνη της Μεσσηνίας. Στη Μονή φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του Οσίου. Η Μονή πανηγυρίζει στις 12 Μαΐου, ημέρα της κοίμησης του Οσίου.
Το Μοναστήρι της Αγία Μόνης βρίσκεται στο βουνό πάνω από το λιμάνι του Διακοφτίου και είναι αφιερωμένο στην Παναγία και τη Μεταμόρφωση του Χριστού. Εορτάζει στις 6 Αυγούστου.
Στα Αντικύθηρα βρίσκεται το Προσκύνημα του Αγίου Μύρωνος, πολιούχου του νησιού. Στο Ναό φυλάσσεται το ιερότερο κειμήλιο του νησιού: η εικόνα του Αγίου, που βρέθηκε στα Αντικύθηρα όταν το νησί ήταν έρημο (1423-1782). Πανηγυρίζει με πατροπαράδοτο κρητικό γλέντι στις 16 & 17 Αυγούστου, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται.
Στο Καψάλι βρίσκεται το Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου εν κρημνώ. Πρόκειται για μια εκκλησία-σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Ευαγγελιστής Ιωάννης διέμεινε μέχρι τη στιγμή που αναχώρησε για την Πάτμο για να γράψει την Αποκάλυψη.
Τέλος, μπορείτε να ζητήσετε να επισκεφθείτε κάποιες από τις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το νησί. Πολλές από αυτές είναι διακοσμημένες με απαράμιλλης τέχνης τοιχογραφίες και φορητές εικόνες.
top
Φυσιολατρικός Τουρισμός
Τα Κύθηρα διεθέτουν σημαντικό φυσικό πλούτο, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα πολυμορφικό μωσαϊκό, που μπορεί να προσφέρει πολλαπλές συγκινήσεις στον επισκέπτη.
Δεν είναι τυχαίο το ότι το μισό περίπου νησί έχει προταθεί για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προτατευομένων Περιοχών Natura 2000 (κωδικός GR 3000007), λόγω της σημαντικής βιοποικιλότητάς του, με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας να είναι ενδημικά, καθώς και της μεγάλης του σημασίας για τα αποδημητικά πουλιά.
Γενικά πάντως πρόκειται για ένα νησί με ποικιλία εναλλασσόμενων τοπίων, καθώς μέσα σε περιορισμένη έκταση συναντάει κανείς πευκοδάση και εκτάσεις όπου κυριαρχούν τα φρύγανα και το θυμάρι, τα οποία δίνουν τη θέση τους σε ελαιώνες, καταπράσινα λαγκάδια και ρεματιές που σχηματίζουν άλλοτε μικρούς καταρράκτες και άλλοτε βάθρες, βουνά με καταπληκτική θέα και πανέμορφες αμμώδεις ή βραχώδεις παραλίες.
Το νησί έχει καταφέρει να παραμείνει σχετικά παρθένο και να μην θυσιαστεί στην ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, παρέχοντας αξέχαστες διακοπές δίπλα στη φύση, με σεβασμό προς αυτήν και με πολλαπλές επιλογές ψυχαγωγίας και εξερεύνησής της.
Από τα ομορφότερα χωριά τα οποία προσφέρουν την επαφή με τη φύση είναι ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Καρδιά του χωριού είναι το ρυάκι το οποίο το διασχίζει, καταλήγοντας στους καταρράκτες της Νεράιδας και στους Μύλους. Στις περιοχές αυτές η φύση οργιάζει, ενώ οι τολμηρότεροι μπορούν να βουτήξουν στα νερά του καταρράκτη ή στις βάθρες και να ακολουθήσουν τη ροή του νερού μέσα στο λαγκάδι με τους νερόμυλους.
Αντίστοιχου κάλλους τοπία συναντάει κανείς και στην περιοχή Πορτοκαλιά του Καραβά στα βόρεια του νησιού, καθώς και στη Βρύση μεταξύ των χωριών των Μητάτων και των Βιαραδίκων, όπου μπορεί κανείς να διασχίσει σχετικά εύκολα τις δύο ρεματιές, κερδίζοντας από την πανέμορφη διαδρομή τους. Αρκετά πιο δύσκολη διαδρομή είναι αυτή δια μέσου του φαραγγιού της Παλαιόχωρας, με το τοπίο να είναι καταπληκτικό αλλά και αρκετά πιο αφιλόξενο. Το φαράγγι αποτελεί πέρασμα αποδημητικών πτηνών, ενώ παρατηρείται αξιόλογη φυτοκοινωνία του κρητικού σφενδάμου αλλά και άλλων ειδών φυτών. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επίδοξων περιπατητών.
Επίσης σημαντικότατο «πέρασμα» για τα αποδημητικά πτηνά αποτελεί το νησί των Αντικυθήρων.Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντική επιστημονική δραστηριότητα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και λειτουργεί Ορνιθολογικός Σταθμός με αρκετά παρατηρητήρια πουλιών, προσφέροντας μία εναλλακτική μορφή τουρισμού στο νησί και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξή του.
top
Σπηλαιολογικός Τουρισμός
Τα σπήλαια των Κυθήρων είναι ξεχωριστά, για το μέγεθος του νησιού και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης εναλλακτικού τουρισμού στο νησί, προσφέροντας μία ευχάριστη εμπειρία, καθώς και ένα διάλειμμα από τη συνηθισμένη μορφή διακοπών στο νησί.
Υπάρχουν τρία σπήλαια στα Κύθηρα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου. Έχει μήκος 100 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1955, ενώ χαρτογραφήθηκε πολύ αργότερα. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, έξω από το χωριό «Μυλοπόταμος», με τον οποίο συνδέεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου που διέρχεται από το Κάστρο της Κάτω Χώρας.
Το σπήλαιο βρίσκεται σε μία επιβλητική θέση με καταπληκτική θέα, πάνω σε απόκρημνα βράχια και σε ύψος 50 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η πρόσβαση είναι εύκολη για τον επίδοξο επισκέπτη, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται ξεναγήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με ιδιαίτερη αναφορά στο ιστορικό εξερεύνησης του σπηλαίου, στα πολιτιστικά του στοιχεία, στα είδη των πετρωμάτων και των διαμορφώσεών του αλλά και στο φυσικό του περιβάλλον.
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του σπηλαίου είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται στον προθάλαμό του και στον οποίο διακρίνεται το τέμπλο με τις αγιογραφίες του 18 ου αιώνα. Προχωρώντας προς το εσωτερικό του, διακρίνονται οι διαδοχικές αίθουσες με τους στύλους, τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, που δομούν έναν ποικιλόχρωμο διάκοσμο με κυριαρχούσες αποχρώσεις του κόκκινου, του άσπρου και του μαύρου. Μάλιστα, αν είστε τυχεροί, μπορείτε να δείτε το ενδημικό είδος του αρθρόποδου Kithironiscus paragamiani , που δεν έχει βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου μέχρι σήμερα.
Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας (περίπου 16°C τον Ιούλιο) και της υψηλής υγρασίας (73%), προτείνεται οι επισκέπτες να κρατάνε μαζί τους ζακέτα, ώστε να αποφύγουν κάποιο ανεπιθύμητο κρύωμα εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών.
Τα άλλα δύο Σπήλαια των Κυθήρων είναι το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Καλάμου, το οποίο βρίσκεται νότια, στο δρόμο του Καψαλίου προς τον Κάλαμο, στρίβοντας για το χωριό Σπηλιές και το Σπήλαιο Χουστή, που βρίσκεται στο Διακόφτι, στα ανατολικά του νησιού.
Το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Καλάμου βρίσκεται σε μία μικρή σπηλιά, όπου μέσα της είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας. Η επίσκεψη στο σπήλαιο έχει να προσφέρει παράλληλα και μία πολύ όμορφη διαδρομή, καθώς βρίσκεται μέσα σε μία καταπράσινη ρεματιά, με αρκετό νερό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τέλος, το Σπήλαιο Χουστή, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε και ως ιερό, έχει σημαντική ιστορική σημασία, καθώς σε πρόσφατες ανασκαφές βρέθηκαν ευρήματα που χρονολογήθηκαν στο 3800 π.Χ., καθώς και άλλα, κλασσικά ρωμαϊκά και μεταγενέστερα. Η είσοδός του είναι λαξευμένη μέσα στην πέτρα και οδηγεί στο σπήλαιο από την οροφή προς τα κάτω με διαδοχικά σκαλιά.
top
Απόδραση στα Αντικύθηρα
Παίρνουμε το πλοίο για το νησί των Αντικυθήρων. Σε λίγο θα αντικρύσουμε τις απότομες ακτές του. Μπαίνουμε στο λιμάνι του νησιού σιγά-σιγά. Στην προβλήτα συγκεντρωμένος κόσμος, σαν να έχει στηθεί γιορτή. Οι κάτοικοι κατεβάζουν εφόδια, πραμάτειες και άλλα τέτοια. «Καλωσήλθατε»!
Περιπλανόμαστε στα στενά σοκάκια του Ποταμού, μέχρι να σταθούμε να πιούμε καφέ σε ένα από τα δύο καφεπαντοπωλεία του νησιού. Ανηφορίζουμε κι εμείς τον κεντρικό δρόμο. Στρίβουμε στη διασταύρωση προς Χαρχαλιανά, προσπερνάμε το ελικοδρόμιο και συνεχίζουμε μέχρι να βρούμε στα δεξιά μας ένα χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε και σταματάμε στο τέλος πάνω σε ένα απότομο φρύδι. Φτάνουμε περπατώντας μέχρι την άκρη και αντικρίζουμε ένα συγκλονιστικό έργο της φύσης. Την Καμαρέλα. Ένα σύμπλέγμα βράχων με τη θάλασσα να πρωτοστατεί στο τοπίο. Κατεβαίνουμε για μια πρωινή βουτιά.
Η επόμενη κατεύθυνσή μας είναι η παραλία του Ξηροποτάμου. Βοτσαλωτός, τον δέρνει ο βοριάς, είναι ιδανικός για διανυκτέρευση με τη ροματική συντροφιά του φεγγαριού. Πάνω από τον Ξηροπόταμο, ο αρχαιολογικός χώρος της Αίγιλας (η αρχαία ονομασία του νησιού) στέκεται αέναος φρουρός των στενών των Αντικυθήρων. Στο «κάστρο» θα δούμε τα τείχη, δωμάτια, μονοπάτια λαξευμένα πάνω στην πέτρα, το λατομείο και ένα νεώσοικο. Εάν εκείνο το διάστημα πραγματοποιούνται ανασκαφές, μπορεί να μας ξεναγήσει η αρχαιολογική υπηρεσία.
Η Τελική μας περιπλάνηση είναι στο νότιο τμήμα του νησιού. Αρχικά, επίσκεψη στον Άγιο Μύρωνα και λίγο πιο δίπλα στην πηγή θα πιούμε νερό και θα απολαύσουμε το τοπίο. Ένα όμορφο καταπράσινο λαγκάδι με διάκοσμο κέδρων. Από εκεί θα πάρουμε το μονοπάτι για το Φάρο της Απολυτάρας. Θα περάσουμε ένα οροπέδιο με τα ερειπια ενός παλιού οικισμού. Πιο μετά το μονοπάτι θα μας οδηγήσει στα Δωματα ένα άλλο οροπέδιο. Στα δεξιά προς τα δυτικά του νησιού βρίσκεται το Καραβοστάσι, ένα βραχώδες και απότομο σημείο που σχηματίζει μικρό κολπίσκο. Θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας. Έχει αρχίσει να φαίνεται ο Φάρος της Απολυτάρας. Σε λίγο είμαστε μπροστά του. Το ύψος του είναι περίπου 23 μέτρα. Κατασκευάστηκε το 1926. Η φυσική ομορφιά ενός άγριου τοπίου με φόντο τη θάλασσα θα αποτυπωθεί πολύ έντονα στη μνήμη.
Παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Μόλις φτάσουμε στον Ποταμό, κατεβαίνουμε στη «ζωντανή» ρεματιά και πίνουμε νερό από την πηγή.
Έχει βραδιάσει κι όλοι έχουν μαζευτεί στα δύο μαγαζάκια. Βεγγέρα με κέφι, ρακή, κρητική λύρα και χορό. Μια όμορφη νύχτα δε θα μπορούσε να αρχίσει αλλιώς.
ΠΗΓΗ: ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ «ΠΟΡΦΥΡΙΣ» - www.porphyris.com



The Ionian Islands (Modern Greek: Ιόνια νησιά, Ionia nisia; Ancient Greek: Ἰόνιοι Νῆσοι, Ionioi Nēsoi; Italian Isole Ionie) are a group of islands in Greece. They are traditionally called "Eptanisa", i.e. "the Seven Islands" (Greek: Επτάνησα, Heptanēsa, or Επτάνησος, Heptanēsos, the Heptanese; Italian Eptaneso), but the group includes many smaller islands as well as the seven principal ones. The seven are, from north to south:
  • Kerkyra (Κέρκυρα) usually known as Corfu in English
  • Paxi (Παξοί) also known as Paxos in English
  • Lefkada (Λευκάδα) also known as Lefkas in English
  • Ithaki (Ιθάκη) usually known as Ithaca in English
  • Kefalonia (Κεφαλλονιά) often known as Kefalonia, Cephalonia and Kefallinia in English
  • Zakynthos (Ζάκυνθος) sometimes known as Zante in English
  • Kythira (Κύθηρα) sometimes known as Cerigo in English
For more information please click here!

Kythira (Greek: Κύθηρα, Cythera, Kythera, Italian: Cerigo) is an island of Greece, historically part of the Ionian Islands. It lies opposite the eastern tip of the Peloponnese peninsula. It is administratively part of the Ionian Islands Prefecture although geographically distant from the prefecture's population center. It has a land area of 279.593 km² (107.951 sq mi), the second-largest (after Megara) in the Attica periphery. It is also the second-least densely populated (after neighboring Antikythera) in Attica. The rugged terrain is a result of prevailing winds from the surrounding seas which have shaped its shores into steep rocky cliffs with deep bays. For many centuries, while naval travel was the only means for transportation, the island possessed a strategic location. Since ancient times, until the mid 19th century, Kythira had been a crossroads of merchants, sailors, and conquerors. As such, it has had a long and varied history and has been influenced by many civilisations and cultures. This is reflected in its architecture (a blend of traditional, Aegean and Venetian elements), as well as the traditions and customs, influenced by centuries of coexistence of the Greek, Venetian, Ottoman and British civilisations as well as its numerous visitors.

For more information please click here!


Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας