ΙΘΑΚΗ

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρείς,
αν μέν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ' εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν' αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ' έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ' έδωσε το ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Αλλο δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Ετσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

η καλύτερη θέα του Ιονίου.... (καμπαναριό Μονής Καθαρών)

ηλιοβασίλεμα από το Χάνι
το Βαθύ από το όρος Νήριτο
φυσικό λιμάνι που δεν καταλαβαίνει από θάλασσα και αέρηδες...
από ψηλά....
τα φὠτα στο βάθος είναι η Αγ. Ευφημία
ΚΥΘΗΡΑ, Ο ΟΥ ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

 Τα Κύθηρα ως παγκόσμιο σύμβολο του Ιδεατού, του Ουράνιου έρωτα
και σαν σύγχρονη μαγευτική πραγματικότητα ενός τόπου ονείρου.

Για φευγάτους μόνο
εισέλθετε εδώ: http://kithireos.blogspot.com/ στην ποιητική διάσταση των Κυθήρων






Η εικονική μας πραγματικότητα και ο κακός μας ο καιρός PDF Εκτύπωση E-mail
ΣΤΗΛΕΣ - Σπύρος Α. Σαλβάνος
Κείμενο: ΣΠΥΡΟΣ Α. ΣΑΛΒΑΝΟΣ
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 13:32

altΜετά την επιτυχημένη μας επίσκεψη εργασίας πέρσι στη Σαγιάδα και τη συμβολή μας στην προέκταση έως εκεί της Εγνατίας Οδού με τη ταυτόχρονη κατασκευή του νέου λιμανιού στη πόλη αυτή, απ’ όπου οσονούπω δρομολογούνται υπερσύγχρονα φεριμπότ που θα καλύπτουν τη διαδρομή για Κέρκυρα σε 30 λεπτά, όπως είχαν προβλέψει άλλωστε κάποιες κερκυραϊκές εφημερίδες, και αφού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου λύσαμε όλα τα προβλήματα της Κέρκυρας, πήγαμε να λύσουμε και κάποια στην Ηγουμενίτσα που μας αφορούν.
Είναι πλέον γεγονός, ότι η Κέρκυρα το πολύ μέχρι το Πάσχα, παρόλα που φέτος έρχεται νωρίς, θα έχει αλλάξει όψη.
Η «Εθνική» Παλαιοκαστρίτσας μέχρι του Λαζάρου, παραμονή των Βαΐων, θα έχει τελειώσει, άντε να πάει και μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη αν κάποιο από τα δώδεκα παράνομα νταμάρια της Κέρκυρας που προμηθεύουν τα αδρανή υλικά αθετήσει τις υποχρεώσεις του, αν κάποιος από τους 4 – 5 εργάτες που δουλεύουν εκεί αρρωστήσει. Πέντε – έξι μέρες καθυστέρηση στα δεκατρία χρόνια που κρατάει αυτό το έργο, θα κάνουμε υπομονή, αρκεί να το έχουμε για το Πάσχα.
Όλες οι λακκούβες, όλου του κερκυραϊκού οδικού δικτύου, ακόμη κι αυτές που ξεπερνούν τα είκοσι εκατοστά βάθος, θα έχουν το αργότερο έως την Μεγάλη Βδομάδα αποκατασταθεί.
Οι φωτεινοί σηματοδότες όλου του νησιού, που κανένας δεν λειτουργεί σωστά και οι πιο πολλοί είναι μισοκαταστραμμένοι θα επισκευαστούν μέσα στη ίδια προθεσμία.
Αγνώριστη θα είναι και η πόλη μέχρι τη Μεγάλη Βδομάδα.
Δέκα πολυτελείς τουαλέτες με μάρμαρο όνυχα στους τοίχους, με κρυφό απαλό φωτισμό που θα ανάβει και θα σβήνει με φωτοκύτταρο ταυτόχρονα με μουσική υπόκρουση (η Λαμία έχει τέτοιες), που για τις άγιες μέρες έχει επιλεγεί το Αντάτζιο που παιανίζει η «Παλιά» στον μεγάλο Επιτάφιο, τελειώνουν αυτές τις μέρες.
Η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων τελειώνει, τα σκουπίδια γίνονται αόρατα και η πόλη πεντακάθαρη.
Εξαφανίζονται τα γκράφιτι από τα Μνημεία και τους τοίχους και λαμβάνονται μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου.
Η έλλειψη λόγω πληρότητας θέσεων parking – παλιό παράπονο των επισκεπτών μας – από τον Ανεμόμυλο έως το Εμπορικό κέντρο, τώρα που τελειώνουν τα περιφερειακά parking, θα αποτελεί πλέον παρελθόν και ήδη τις γιορτές του Πάσχα οι επισκέπτες μας θα μπορούν επιτέλους να παρκάρουν με άνεση στη πόλη.
Οι ποδηλατοδρόμοι (ποιοι ποδηλατοδρόμοι;) που κάποιοι δεν θέλαμε, δίνουν ανάσα στο κυκλοφοριακό. Τι κι αν είναι διπλοπαρκαρισμένα πάνω σ’ αυτούς τα Ι. Χ., τι κι αν έγιναν για να μη χάσουμε τα δύο εκατομμύρια ευρώ που μας έδιναν…
Το Παλιό Λιμάνι, που το κάναμε σαν τα μούτρα μας, ως εκ θαύματος γίνεται όπως ήταν πριν. Πέτσα, λαμαρίνες μπάζα γίνονται αόρατα και οι επισκέπτες μας αχαμπάριαστοι θα απολαμβάνουν, όπως παλιά, την βόλτα τους στην παραλία.
Τέρμα μέχρι το Πάσχα και στα παντοφλέ φεριμπότ. Παρελθόν οι τρεις ώρες τρέμουλου με κάποιο βορειοδυτικό αεράκι. Τα νέα υπερσύγχρονα φεριμπότ που όπως μας διαβεβαίωσαν οι σχετικοί παράγοντες στην Ηγουμενίτσα, δρομολογούνται άμεσα, και πάντως πριν το Πάσχα, θα καλύπτουν την διαδρομή σε τρία τέταρτα της ώρας και μάλιστα, μαζί και μ’ αυτά από τη Σαγιάδα, θα καταπλέουν στο νέο λιμάνι-κόσμημα εσωτερικού. Είχε τελειώσει πριν δυο – τρία χρόνια και επειδή ατυχώς είχαν ξεχάσει τότε τις ράμπες, τις δέστρες για τα πλοία, τα μπαλόνια στις ράμπες, τον φωτισμό, το δίχτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ακόμη και την ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ, όλα αυτά θα έχουν τελειώσει ως την Μεγάλη Βδομάδα.
Αιδώς Αργείοι!
Σπύρος Α. Σαλβάνος

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων είναι η αρχαιότερη από τις τέσσερις (αρχαιότερη είναι η του Μ. Σαββάτου) και τελείται σε ανάμνηση απαλλαγής της Κέρκυρας από επιδημία πανώλους η οποία την εποχή εκείνη μάστιζε τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και την Ιταλία. Το πρώτο κρούσμα στην Κέρκυρα, εμφανίστηκε τα Χριστούγεννα του 1629 στην οικογένεια του δικηγόρου Οδηγητριανού Σαραντάρη ο οποίος και εκτελέστηκε (άδικα όπως φάνηκε στη συνέχεια) σαν υπέυθυνος για τη διάδοση του θανατικού. Η τοπική Ενετική Διοίκηση δαπάνησε ποσό χιλίων δουκάτων προκειμένου να ληφθούν έκτακτα υγειονομικά μέτρα. Τα κρούσματα σταδιακά μειώθηκαν και την Κυριακή των Βαΐων του 1630 δεν σημειώθηκε κανένα. Τα θύματα (όπως αναφέρει ο Βροκίνης) έφτασαν τα 60.

Image
Λιτανεία Βαΐων με τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο


Η κατάπαυση του θανατικού αποδόθηκε από τον απλό λαό σε θαυματουργή επέμβαση του Αγίου και την ημερα εκείνη λιτανεύτηκε το ιερό λείψανο εκτός του ναού. Οι Σύνδικοι της Κοινότητας συγκέντρωσαν πέντε χιλιάδες δουκάτα για εξωραϊσμό του ναού και με αίτησή τους προκάλεσαν το υπό χρονολογία 21 Ιούνη 1630 θέσπισμα της Ενετικής Διοίκησης για τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου "ίνα κατ΄έτος και επί παντός τελήται η λιτανεία πανδήμως".
Έτσι, η Λιτανεία των Βαΐων επαναλαμβάνεται χωρίς διακοπή πάνω από τρισήμισυ αιώνες, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διαδρομή από όλες τις άλλες (παράλληλα με την πορεία των Ενετικών τειχών).
Από την «Εφημερίδα των Ειδήσεων» της 13ης Απρίλη 1911 αντιγράφουμε την σχετική περιγραφή της εποχής:
Μετά πολλής λαμπρότητος και μεγαλοπρεπείας ετελέσθη και εφέτος η λιτανεία των Βαΐων, την οποίαν ελάμπρυνεν και η εκ της παρουσίας των Σεπτών μας ξένων κίνησης εκ των πλοίων και των πληρωμάτων αυτών.
Πλήθη πιστών εθεώντο την λιτανείαν του Αγίου και προστάτην της Νήσου Σπυρίδων εις ηνεφέτος παρήσαν εν σώματι εκτός των στρατιωτικών σωμάτων των αρχών και του κλήρου και οι μαθηταί του Β Γυμνασίου μετα της σημαίας των και οι μαθηταί του Εκπαιδευτηρίου «Καποδίστριας».

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της ακτές πλησιάζουν αρκετά (περ. 2 χιλιόμετρα) της ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας.
Έχει σχήμα μακρόστενο, πλατύτερο στο βόρειο τμήμα της, ενώ στενεύει προς το νότο. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού (αγγλ. Corfu), από τις δύο κορυφές που φαίνονται καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Υψηλότερες κορυφές είναι αυτή του Παντοκράτορας (η αρχαία Ιστώνη, 914 μ.) και το Στραβοσκιάδι (849 μ.).
Είναι από τα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου με πυκνότητα πληθυσμού 193 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.
Ίσως το πιο φημισμένο της αξιοθέατο είναι το νησάκι μπροστά στο Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το ξακουστό Ποντικονήσι. Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται μια μικρή εκκλησία του Παντοκράτορα, του 11ου ή 12ου αιώνα. Επίσης αξιόλογα κτίσματα είναι και τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, ένα από τα ωραιότερα ανάκτορα γεωργιανού ρυθμού που άφησε πίσω της η Αγγλοκρατία. Παραδοσιακά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας είναι η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο». Η πόλη της Κέρκυρας έχει πληθυσμό 28.185 κατοίκους (απογραφή 2001) και είναι ένα από τα πιο παλιά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων, το άφθορο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους που υπάρχουν. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πλήθος ξένων.
Ο Δήμος Κερκυραίων είναι ο πολυπληθέστερος Δήμος της Κέρκυρας, εφόσον περιλαμβάνει όλη την πόλη της Κέρκυρας, η οποία είναι και η πρωτεύουσα του Νομού της Κέρκυρας. Έχει Ενετικά Αρχοντικά, και τα κτίρια είναι υδροχρωματισμένα με το παραδοσιακό κερκυραϊκό χρώμα τής ώχρας. Έχει πλήθος εκκλησιών, οι σπουδαιότερες από τις οποίες είναι η Καθολική Μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, η Ανατολική Μητρόπολη της Παναγίας Σπηλιωτίσσης και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος. Έχει ιστορικά κτίρια, όπως η Αγγλική Αρμοστεία, τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, όπου στεγάζεται το μοναδικό στην Ελλάδα Σινοϊαπωνικό Μουσείο, το Λιστόν, το μέγαρο Καποδίστρια, το μητροπολιτικό μέγαρο, το μέγαρο τής Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, το μέγαρο της παλαιάς Ιονικής Τράπεζας, το σημερινό Δημαρχείο, το περίφημο Θέατρο Σαν Τζιάκομο, το μέγαρο τής Ιονίου Βουλής, το μέγαρο τής Ιονίου Ακαδημίας, όπου στεγάζεται η Πρυτανεία τού Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η πόλη διαθέτει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες, τράπεζες, αστυνομία, στρατολογία, δημοτικές υπηρεσίες, σταθμούς τηλεοράσεως και ραδιοφώνων, διεθνές λιμάνι κι αεροδρόμιο προσιτό σε κάθε είδους αεροσκάφους. Είναι έδρα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, της Νομαρχίας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.

Αξιοθέατα
Ο Αχιλλέας θνήσκων στον κήπο του Αχιλλείου
Εκτός πόλεως μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το Αχίλλειο, το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ (Σίσσι), με το διάσημο γλυπτό «Αχιλλέας Θνήσκων» και τα υπέροχα έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες και πίνακες. Η περιοχή του Πέλεκα φημίζεται για τη θέα του ηλιοβασιλέματος που προσφέρει, ενώ στην Παλιοκαστρίτσα βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο. Παραλίες με ψιλή ξανθή άμμο συναντώνται στον Άη Γόρδη, τη Γλυφάδα, τη λίμνη Κορισσίων, τον Άγιο Γεώργιο των Πάγων, το Μαραθιά,τον Γαρδένο, την Κασσιώπη, το Σιδάρι, τη Ρόδα,την Αχαράβη, τον Αλμυρό, τη Δασιά, στην Παλαιοκαστρίτσα και σε άλλες περιοχές. Αλλά και χωριά στην ενδοχώρα της Κέρκυρας ασκούν μια γοητεία, όπως οι Σιναράδες, ο Άγιος Ματθαίος, οι Βαρυπατάδες, η Κορακιάνα, οι Γιαννάδες, οι Καρουσάδες, η Επίσκεψη,ο Χλωμός, ο Σπαρτύλας, η Λευκίμμη, πνιγμένα μέσα στο πράσινο.
Ιστορία της Κέρκυρας

Το αέτωμα της Μέδουσας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κερκύρας
Ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας στην Κέρκυρα βρίσκουμε από την παλαιολιθική εποχή, αλλά και από την νεολιθική εποχή έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές λείψανα. Από την ομηρική εποχή κατοικούσαν οι περίφημοι Φαίακες οι οποίοι ήταν Φοινικικής καταγωγής. Οι πρώτοι Έλληνες άποικοι που εγκαταστάθηκαν είναι από την Ερέτρια της Εύβοιας. Στο νησί ήδη κατοικούσαν Ιλλύριοι. Κατόπιν εγκαταστάθηκαν Κορίνθιοι με αρχηγό τον Χερσικράτη το 734 π.Χ. Μαζί με την μητρόπολη της Κορίνθου ίδρυσε την Επίδαμνο, το σημερινό Δυρράχιο. Η Κέρκυρα επειδή ήταν πιστή σύμμαχος της Αθήνας αποτέλεσε και μια από τις αφορμές του Πελοποννησιακού πολέμου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε στην Κέρκυρα και ο Μέγας Αλέξανδρος στα νεανικά του χρόνια. Το νησί πολύ γρήγορα πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων κατά την σταδιακή εξάπλωση τους προς ανατολάς. Πλήθος βαρβάρων πέρασαν και λεηλάτησαν το νησί κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου λόγω του ότι ήταν προγεφύρωμα για τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές και ήλεγχε την είσοδο της Αδριατικής. Βάνδαλοι, Οστρογότθοι, Μουσουλμάνοι από τις ακτές της νότιας Ιταλίας που ρήμαζαν στην κυριολεξία τις περιοχές αυτές πλήγωσαν την ειρηνική πορεία του νησιού στο χρόνο. Κατόπιν ακολούθησαν Νορμανδοί σκληροί βορειοευρωπαίοι που την εποχή εκείνη είχαν κατακτήσει τη νότια Ιταλία και Σικελία. Ο αρχηγός τους Γυισκάρδος κατέκτησε την Κέρκυρα. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους και την διανομή των Βυζαντινών εδαφών από τους κατακτητές η Κέρκυρα περιήλθε στους Βενετούς, με διαστήματα επανάκτησής της από τους Έλληνες, αλλά και πάλι κατακτήθηκε από τους Ανδεγαύους το 1267. Επανήλθαν οι Βενετοί το 1386 και αρχίζει για την Κέρκυρα μια μακραίωνη περίοδος ενετοκρατίας που έδωσε το χρώμα και τον αέρα που ως σήμερα μπορούμε να διαπιστώσουμε. Αυτή την περίοδο το νησί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και οικονομική ευημερία, η πόλη της Κέρκυρας βρισκόταν μέσα στο φρούριο, αλλά έξω είχε απλωθεί μια νέα πόλη ατείχιστη όμως, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους επιδρομές αλλοφύλων. Και για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια αποτελεσματικά, δημιουργήθηκε μια τεράστια έκταση μπροστά από το φρούριο η σημερινή πλατεία σπιανάδα. Το 1431 για πρώτη φορά εμφανίστηκαν Τούρκοι στο νησί και προσπάθησαν μάταια να το καταλάβουν.

Το φρούριο του Αγγελόκαστρου στην Κέρκυρα. Οι Βυζαντινές επάλξεις του Αγγελόκαστρου αντιστάθηκαν επιτυχώς στην Τουρκική πολιορκία του 1571
Το 1537 Τούρκοι υπό τον τρομερό αρχηγό του στόλου Βαρβαρόσσα κατέστρεψαν την πόλη εκτός των τειχών και ρήμαξαν την κερκυραϊκή ύπαιθρο παίρνοντας 20.000 αιχμαλώτους. Το 1571 επανέρχονται οι Τούρκοι και πολιορκούν με μανία την πόλη χωρίς τελικά αποτέλεσμα αλλά κατέστρεψαν το νησί από άκρον εις άκρου. Ύστερα από αυτά τα γεγονότα η Βενετία τειχίζει τη νέα πόλη με το λεγόμενο νέο φρούριο, προσπαθώντας να προστατέψει το νησί από τις επιδρομές των Τούρκων.
Το 1716 οι Τούρκοι επανήλθαν με πολυπληθή στρατό να καταλάβουν το νησί αλλά με την πολύ καλή άμυνα και με την εποπτεία του στρατάρχη Σούλεμπουργκ και αυτή η πολιορκία δεν έφερε για τους Τούρκους τα ποθητά αποτελέσματα. Η Βενετία παρότι άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην Κέρκυρα δεν κατάφερε να την προστατέψει επαρκώς, γιατί έζησε μεγάλες σφαγές και καταστροφές από τις επιδρομές των Τούρκων.
Το 1797 ως το 1799 η Κέρκυρα πέρασε στα χέρια των Γάλλων. Κατόπιν πέρασε σε μια ιδιότυπη Ρωσοτουρκική κατοχή,κάτω από τη διοίκηση των Ρώσων. Μετά από πολλές συζητήσεις μεταξύ των Τούρκων και Ρώσων αποφάσισαν να ιδρυθεί η Επτάνησος Πολιτεία.
Το 1807 ως και το 1814 επέστρεψαν οι Γάλλοι του Ναπολέοντα στην Κέρκυρα, και κατά την διάρκεια της παρουσίας τους έδωσαν χρώμα και μια αίσθηση γαλλική στη πόλη. Με την κατάρρευση των αυτοκρατορικών Γάλλων του Ναπολέοντα, αγγλικός στρατός καταλαμβάνει την Κέρκυρα το 1815 και παρέμειναν εκεί ως το 1864 οπότε το νησί ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα Επτάνησα.
Η Κέρκυρα σε αριθμούς:

Γεωγραφικός χάρτης
Έκταση: 591 τ. χλμ. ( 641 τ.χλμ. ολόκληρος ο νομός που περιλαμβάνει ακόμη τους Παξούς, τους Αντιπάξους και τα διαπόντια νησιά Οθωνοί, Μαθράκι και Ερεικούσσα )
Πληθυσμός Νομού: 111.975 κάτοικοι (απογραφή 2001)
Πρωτεύουσα: Κέρκυρα (28.185 κάτοικοι)
Ταχυδρομικός Κώδικας: 49100 ( Πόλη ) , 49080-49081-49082-49083-49084
Τηλεφωνικός Κωδικός: 26610 (Κεντρική Κέρκυρα), 26630 (Βόρεια Κέρκυρα), 26620 (Νότια Κέρκυρα)
[Επεξεργασία]Διοικητικά-πληθυσμός
Η Κέρκυρα ανήκει στην περιφέρεια Ιόνιων νησιών και το Νομό Κέρκυρας, που αποτελείται από το νησί μαζί με τα νησάκια Παξοί, Αντίπαξοι, Οθωνοί, Μαθράκι και Ερεικούσσα.
Η πόλη της Κέρκυρας είναι πρωτεύουσα του Νομού και της περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το νησί είχε 107.879 κατοίκους. Χωρίζεται σε δώδεκα Δήμους, που είναι οι παρακάτω (σε παρένθεση ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001):
Δήμος Κερκυραίων (39.387)
Δήμος Αγίου Γεωργίου (4.958)
Δήμος Αχιλλείων (10.319)
Δήμος Εσπερίων (8.136)
Δήμος Θιναλίων με έδρα την Αχαράβη (5.512)
Δήμος Κασσωπαίων (2.787)
Δήμος Κορισσίων (5.206)
Δήμος Λευκιμμαίων (6.704)
Δήμος Μελιτειέων (6.690)
Δήμος Παλαιοκαστριτών (4.395)
Δήμος Παρελίων (7.197)
Δήμος Φαιάκων (6.488)

Υπάρχουν ακόμα ένας Δήμος και τρεις Κοινότητες, που έχουν την έδρα τους στα μικρά ομώνυμα νησιά:
Δήμος Παξών που περιλαμβάνει και τους Αντίπαξους (2.438)
Κοινότητα Ερεικούσσας (698)
Κοινότητα Μαθρακίου (297)
Κοινότητα Οθωνών (663)


Δείτε επίσης: Διοικητική διαίρεση νομού Κέρκυρας
[Επεξεργασία]Σημειώσεις

Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για την Κέρκυρα παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 1ος τόμος και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-212, που περιλαμβάνει και τις νήσους Οθωνοί, Παξοί και τις έναντι ακτές της Ηπείρου, και ακόμα ειδικότερα ο ΧΕΕ-212/1 που αποτελεί τον λιμενοδείκτη του λιμένα της Κέρκυρας.
Τα έξι νησιά του Ιονίου θεωρούνται από πολλούς σαν η πιό πολιτισμένη περιοχή της Ελλάδος, τόσο σε φυσική ομορφιά όσο και σε κουλτούρα.

Τα Επτάνησα περιήλθαν υπό Ενετική κυριαρχία τον 13ο αιώνα και δεν γνώρισαν ποτέ Τουρκική κατοχή. Ο στρατός του Ναπολέοντα και η Βρετανική Αυτοκρατορία άφησαν τα σημάδια τους στα νησιά, πριν από την προσάρτηση τους από την Ελλάδα, το 1863, σαν δώρο από την Βασίλισσα Βικτωρία προς το νέο μονάρχη της χώρας, Δανό Πρίγκηπα Γεώργιο Α'.

Τα νησιά του Ιονίου είναι ακριβώς το αντίθετο από τις Κυκλάδες. Καλυμμένα από πευκοδάση και ελαιώνες, τα νερά που τα περιβάλλουν είναι πάντα ζεστά. Οι τοπικές κουζίνες βασίζονται στο κρέας και τα τοπικά κρασιά έχουν δυνατή γεύση και είναι σχεδόν ημίγλυκα.

Η Κέρκυρα είναι το πιό κοσμοπολίτικο από τα Επτάνησα. Το νησί είχε την τύχη να μην καταστραφεί από τους καταστροφικούς σεισμούς του Ιονίου Ρήγματος, και ειδικά από τους σεισμούς του 1953, που συγκλόνισαν τα νότια Επτάνησα. Έτσι, η Κέρκυρα διατηρεί την Ενετική γοητεία της, εμπλουτισμένη από την επιρροή που άσκησε η σύντομη Γαλλική κατοχή και η 50χρονη Βρεταννική κυριαρχία.

Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, κυριαρχείται από τους ορεινούς όγκους του. Το νησί πέρασε στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια με το γύρισμα της ταινίας Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, με πρωταγωνιστές το Νίκολας Καίητζ και την Πενέλοπη Κρουθ. Πριν αποσπάσει την προσοχή του Χόλυγουντ, η Κεφαλονιά ήταν μια "ωραία κοιμωμένη" ανάμεσα στα Ελληνικά νησιά, με σχετικά περιορισμένο αριθμό καταλυμάτων και ελάχιστη προβολή. Σήμερα, το νησί φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι διασημότητες όπως η Μαντόνα, ο Στήβεν Σπήλμπεργκ και ο Τομ Κρουζ.

Η Ζακυνθος, το νοτιότερο νησί των Επτανήσων, ήταν το αγαπημένο νησί των Ενετών, "το Φιόρο του Λεβάντε". Το Τζάντε, όπως λέγεται επίσης το νησί, έχει τις καλύτερες παραλίες των Ιονίων και η πρωτεύουσα του, η Χώρα της Ζακύνθου, έχει το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της δυτικής Ελλάδος, κάτω από έναν εντυπωσιακό βράχο, τον Μπόχαλη, πάνω στον οποίο ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο στην Ελευθερία, τον Ελληνικό εθνικό ύμνο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΟΥ ΚΟΡΦΟΥΣ

Μεγάλη Παρασκευή, πασχαλιές και τσαντσαμίνια

Κ’ οι επιτάφιοι στολιστοί μα φιόρια και ευωδία

Θα κάμουνε περιφορά στα γραφικά καντούνια

Κ’ οι σύντολοι όλοι θα σκορπούν τσι στράτες τα λουλούδια…

Όλοι θα έχουν το κόρο τους, τόρτσες και μανουάλια

Σκόλες αλλά και φλάμπουρα και μικροφαναράκια!!!

Οι μυροφόρες θα βαστούν κάνιστρα με τα φιόρια

Δάφνες και ροδοπέταλα και μπουγαρίνια τόσα!!!

Οι μπάντες μας θα παίζουνε πένθιμα εμβατήρια

Κ’ ολάκερη η χώρα μας θα είναι μια μαγεία!!!!!!!!!!!!!!!!


Πηγή: Έλενα Κασταμονίτη

νιοράντηδες λοιμοκοντόροι

Τσου καρτ' ντε λάκουες εψές εγίνηκε μπαρούφα

για ένα καρτεζί κρασί και μία ξέστα λάδι

μια χαρτουλίνα λάχανα μια ρέγκα με τ' αλάτι

μπιχτίκανε οι νιοράντηδες στα χέρια σα κοκόρια

εκείνα τα ζορκόλαιμικα τα κολοπμοτηρέλια

κι απάνου ορέ στο χόλεμα τσακίστηκε η ξέστα

τα πάντα όλα γιομίσανε βίσαλα και λάδιατά

και τέλος ξαγλυστρήσανε και πέσανε τ' ανάσκελα....

ΑΤΣΙΝΤΕΤΕ

Στο μπότζο ψες εστεκόμουνα και έγλεπα στο φόρο

ήτουνε η Ντόντο μας μ' ενα λιμοκοντόρο

όλο επαρδαλίζανε τσι κράτουνε το ξερό τσις

τσι άσκωσε και τα σκουτιά και φάνηκε ο αφαλός τσις

αυτή ορές εφούγιαξε απ' τσι πολλές φουμάδες

εούτος εστραβοστόμησε κ' έκοβε παρατζάδες

εβγήκανε κι οι σύντολοι κ' εκοιτάανε από τσι φανέστρες

να δούνε πότε θα γενεί το γκράντε "ατσιντέντε"....

Πάσχα στην Κέρκυρα



Pasxa,copyrights:View/Copy/Print but not PublishΑν υπάρχει μόνο μια ευκαιρία σε ολόκληρη τη ζωή σας για να επισκεφθείτε την Κέρκυρα τότεδιαλέξτε την Άνοιξη και ειδικά την Εβδομάδα του Πάσχα. Είναι η περίοδος που η Κέρκυραβγάζει στο φώς το σύνολο της φυσικής και πολιτιστικής της ομορφιάς.

Θα σας μεθύσουν τα άνθη, θα σας εκπλήξει το πράσινο, θα σας συνεπάρει η μουσική, θα σας υποβάλουν οι θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις.

Σε κανένα άλλο μέρος της γης, ούτε σε χωριό ούτε σε πόλη, δεν νιώθει κανείς τόσο έντονα τηνΆνοιξη να πλημμυρίζει το είναι του, και δεν απολαμβάνει με τόση ένταση την ατμόσφαιρα της μεγάλης γιορτής. Εδώ ηΛαμπρή είναι τόσο λαμπρή όσο δεν φανταστήκατε ποτέ.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish
Φυσική ομορφιά, κουλτούρα και παράδοση, Ανατολή και Δύση όλα μαζί σε ένα μωσαϊκό κουλτούρας, ηθών καιγλώσσας. Το Πάσχα στην Κέρκυρα απεικονίζει ακριβώς αυτήν την ιδιομορφία, έθιμα και παραδόσεις που ανιχνεύονται στην Δυτική και Ανατολική κουλτούρα, σεειδωλολατρικές συνήθειες χιλιάδες χρόνια πίσω. Γιορτές που ξεσηκώνουν τα νησιά τα καίνε κυριολεκτικά και ταεξυψώνουν σε ένα κρεσέντο χαράς και ενθουσιασμού.

Ιδιαίτερο στοιχείο του Πάσχα στη Κέρκυρα των κοντσέρτων κλασικής μουσικής και όπερας, η εκκλησιαστική μουσική, μια ιδιότροπη τετραφωνία που κρατάει την καταγωγή της, μάλλον, από την Κρήτη του 1700. Μυσταγωγεί τους πιστούς, συγκινώντας ντόπιους και ξένους.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not PublishΗ περίοδος του Πάσχα ξεκινά κι εδώ, όπως παντού,

την Κυριακή των Βαΐων.

Στις 11 το πρωί γίνεται ηλιτάνευση του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα. Ένα έθιμο που κρατά από το 1630, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη φοβερή αρρώστια της πανώλης που το 1629 είχε θερίσει τους Κερκυραίους. Σε αυτήν τη λιτανεία παίρνουν μέρος και οι δεκαπέντε φιλαρμονικές του νησιού. Το μεσημέρι, σερβίρεται το παραδoσιακό φαγητό της ημέρας: στακοφίσι ή μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Τη Μεγάλη Δευτέρα

οι δρόμοι μοσχοβολούν από τη φογάτσα (ένα είδος τσουρεκιού στολισμένου με ένα κόκκινο αβγό) και το μαντολάτο. Το απόγευμα στις εκκλησίες ακούγεται το υποβλητικό "Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή".

Τη Μεγάλη Τετάρτη

γίνεται το ευχέλαιο.Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Τη Μεγάλη Πέμπτη

η Κέρκυρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στις εκκλησίες ο κόσμος βιώνει με βαθιά κατάνυξη την κορύφωση του θείου δράματος, τη Σταύρωση. Στην Πιάτσα Πίνια και στους δρόμους γύρω από αυτήν, οιμπάντες κάνουν τις τελευταίες πρόβες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή

η περιφορά των επιταφίων ξεκινά νωρίς με βάση αυστηρό πρόγραμμα και παλαιάπρωτόκολλα. Το μεσημέρι, στις 2:30, ξεκινά ο επιτάφιος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι. Στις τέσσερις ξεκινά η πομπή από το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της πόλης και περνά από τους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας και το Λιστόν. Καθώς κυλά η ώρα, οι επιτάφιοι πληθαίνουν και στο τέλος πολλοί συναντιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης. Στην περιφορά προπορεύονται ο σταυρός του μαρτυρίου και τα εξαπτέρυγα.,:,>Easter,copyrights:View/Copy/Print but not PublishΑκολουθούν τοκόρο (χορωδία), που ψάλλει το "Αι γενεαί πάσαι", οι σκόλες(μεγάλα τετράπλευρα λάβαρα), τα φλάμπουρα (κατάλοιπα βυζαντινών σημαιών) και τα βενετσιάνικα φανάρια. Στις πομπές των επιταφίων συμμετέχουν σχολεία, πρόσκοποι αλλά και μικρά κορίτσια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια. Αργά αρχίζει η περιφορά τουτελευταίου αλλά πιο επιβλητικού επιταφίου, αυτού τηςΜητρόπολης. Τον κρατούν στους ώμους τους ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, καθώς και οι τρεις φιλαρμονικές. Η παλαιά παίζει το"Adagio" του Albinoni, η μπλε τη "Marcia Funebre" (πένθιμο εμβατήριο) του Verdi, ενώ η πορτοκαλί την πένθιμη ελεγεία "Suentura" (απώλεια, συμφορά) του Mariani.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Το Μέγα Σάββατο

ξεκινάει με μια ακόμη λειτανία του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα που καθιερώθηκε το 1550, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από το λιμό. Συνοδευεται από τις πολλές και φημισμένες φιλαρμονικές του νησιού που χαρίζουν άφθαστημουσική απόλαυση. Μαζί γίνεται και η περιφορά τουΕπιταφίου της εκκλησίας του Αγίου, έθιμο που ξεκίνησε στα Ενετικά χρόνια. Οι φιλαρμονικές παίζουν το Calde Lacrime του Michelli, τον Αμλέτο του Faccio και τη Marcia Funebre από την Ηρωική του Beethoven.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Στις 11 ακριβώς καθώς οι καμπάνες αναγγέλλουν την "πρώτη Ανάσταση", από ταπαράθυρα και τα μπαλκόνια, οι Κερκυραίοιρίχνουν "μπότηδες". Τοφασαριόζικο αυτό έθιμο είναι ίσως επηρεασμένο από τους Ενετούς οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Μια άλλη, πιθανότερη, εξήγηση δίνει στο έθιμο ειδωλολατρικήπροέλευση. Με το σπάσιμο και τους κρότους οι Αρχαίοι ήθελαν να ξυπνήσουν τηνΠερσεφώνη και να επιταχύνουν τον ερχομό της Ανοιξης.

Στους δρόμους ξεχύνονται οι Φιλαρμονικές και παίζουν ένα εύθυμο εμβατήριο.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Το βράδυ επώνυμοι και ανώνυμοι συρρέουν κατά χιλιάδες στις κεντρικές πλατείες της Πόλης και των χωριών, για τηνΑνάσταση που γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα και μεπαραδοσιακά, γραφικά έθιμα.

Η Κυριακή του Πάσχα

ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη και τα χωριά και ακολουθεί το επινίκιο γλέντι. Τα ψητά αρνιά, τα κόκκινα αυγά, το μυρωδάτο κρασί και πάνω απόλα το τραγούδι, η μουσική, ο χορός.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Ολόκληρη η επόμενη εβδομάδα (της Διακαινισήμου ) περνάει με λιτανείες και πανηγύρια σε όλα τα νησιά. Κάθε εκκλησία βγάζει την εικόνα της Ανάστασης, το φλάμπουρο, τα εξαπτέρυγα και το σταυρό της. Στις στάσεις της κάθε λειτανίας πέφτουν τα μάσκουλα (μικρά κανονάκια που τα χρησιμοποιούσαν, επί Ενετών, στα ημεροφυλάκια (Μεροβίγκλια), τα οποία ήταν διάσπαρτα στα νησιά, προκειμένου να ειδοποιήσουν την περιοχή και την Πόλη, για κινήσεις πειρατών ή εχθρικού στόλου).

Φημισμένοι ναοί για τις μεγαλόπρεπες λειτουργίες τους ο Αι Γιάννης (Πόλη) με τις Βυζαντινές ψαλμωδίες, το μοναστήρι τηςΑγίας Ευφημίας (Μοη Repo), η Πλατυτέρα (Μαντούκι), οι Άγιοι Θεόδωροι (Γαρίτσα), η Υπαπαντή (Λάκκα Παξών), Αγιος Χαράλαμπος (Γαιος Παξών) και η Μητρόπολη (Πόλη), ενώ στα μοναστήρια του Παντοκράτωρα (Αη Θανάσης), και η Κυρά Κοκκινάδα (Λευκίμμη) μπορείς να ζήσεις τη μυσταγωγία της Μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού.

Οι πολυάριθμες εκκλησίες του νησιού κάνουν ακόμη πιο θρησκευτικό το κλίμα των ημερών. Στη πόλη της Κέρκυρας αξίζει ναεπισκεφθείτε μερικές με την ευκαιρία των θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Πάσχα στην Κέρκυρα ( Μ. Εβδομάδα)

Click to View,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Ζείστε την Μεγάλη Εβδομάδα στην Κέρκυρα μέσα από ένα βίντεο.

Διάρκεια 3'.


Πάσχα στην Κέρκυρα (Ανάσταση)

Click to View,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Ζείστε την Ανάσταση στην Κέρκυρα μέσα από ένα βίντεο.

Διάρκεια 2'.26''.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2009 ...

Ακούστε δείγματα από την ιδιαίτερη παραδοσιακή ψαλμωδία της Κέρκυρας.

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας