Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας ιδρύθηκε το 1836 από μια ομάδα δεκατεσσάρων νέων αστών. Πρότυπό της υπήρξε η ομώνυμη Εταιρεία της Γενεύης (Societé de Lecture de Genève). Κάτω από το βάρος των εκατόν εβδομήντα χρόνων, των προσωπικοτήτων που υπήρξαν κατά καιρούς μέλη της, χάρη στη δυναμική παρουσία και θέση της σε όλα τα καίρια θέματα που απασχόλησαν τον τόπο τον 19ο και 20ο αιώνα, με την πλούσια συλλογή βιβλίων, χαρτών, χαρακτικών, πινάκων, επίπλων και αρχείων, η Αναγνωστική Εταιρία πορεύεται σήμερα με διττό ρόλο: αφ’ ενός ως κέντρο μελέτης του επτανησιακού πολιτισμού, αφ’ ετέρου ως θεματοφύλακας της παράδοσης και της ιδιαιτερότητας αυτού του μικρού τόπου στη δύσκολη εποχή της ισοπέδωσης και της αλλοτρίωσης.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο 19ος αι. υπήρξε για την πνευματική ζωή της Κέρκυρας και γενικά των νησιών του Ιονίου η κορύφωση μιας δυναμικής που ξεκινάει από το δεύτερο μισό του 15ου αι. και συνεχίζεται τους επόμενους. Τον αιώνα αυτό ιδρύθηκε και η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας από τον Φρειδερίκο Γκίλφορντ. Επίσης τον ίδιο αιώνα κυριάρχησε στην πολιτική, κοινωνική και πνευματική ζωή της Κέρκυρας η ανερχόμενη αστική τάξη. Υπό τις συνθήκες αυτές ιδρύθηκε, το 1836, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας.
Η Εταιρία στάθηκε πρωτοπόρος στους εθνικούς αγώνες καθώς και στο προσκήνιο του κινήματος που κατέληξε στην ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Την πρώτη δεκαετία της ζωής της συγκαταλέχθηκαν στα μέλη της αρκετοί καθηγητές της Ιονίου Ακαδημίας, όπως ο Πέτρος Βονδιόλης, Αντώνιος Γεννατάς κ.α.
Με το πέρασμα των χρόνων το καταστατικό της Εταιρίας