Κώστας Ευαγγελάτος - Πρόσκληση στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ COSTAS EVANGELATOS ART-EST
ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΕΧΝΩΝ

Την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, ώρα 9 μμ, εγκαινιάζεται στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Ι. Μεσολωρά 7 και Βύρωνος στο Αργοστόλι, η έκθεση Costas Evangelatos Art-Est και έργα της συλλογής του.



Πρόκειται για εικαστικά  έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που τα έχουν ευγενικά προσφερθεί από καλλιτέχνες και φιλότεχνους για τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής της Villa Ροδόπη.

Ανάμεσα στα εκθέματα έργα γνωστών και καταξιωμένων δημιουργών καθώς και πολλών νεώτερων, που απαρτίζουν ένα ενδιαφέρον αισθητικό φάσμα των σύγχρονων εικαστικών απόψεων, αντιλήψεων και οπτικών καταθέσεων και προσδιοριστικών τάσεων της πολυδιάστατης εποχής μας.


Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης θα ακολουθήσει στις 10.30 μμ, στη ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ, η ετήσια μουσικολογοτεχνική εκδήλωση-performance "Πανσέληνος στον κήπο".

(είσοδος κήπου από Μαντζαβίνου 8, έναντι κτιρίου MEGA, Αργοστόλι).


Στην εκδήλωση της Αυγουστιάτικης πανσελήνου φέτος συμμετέχουν ο συγγραφέας, εκπαιδευτικός δρ. Ηλίας Τουμασάτος, που θα διαβάσει το κείμενο " Με το βλέμμα του γιου μου", από το βιβλίο του "Ο μικρός Μάγος και άλλες ιστορίες", εκδ. Αιγιαλός, 2014 και ο Κώστας Ευαγγελάτος που θα απαγγείλει από τη νέα του ποιητική συλλογή " Πολύσμιγος Αίνος", εκδ. Συλλογές, 2014, με μουσική συνοδεία του σαξοφωνίστα Φοίβου Μποζά και της φλαουτίστριας Λουίζας Παπαντωνάτου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ μέχρι 31 Αυγούστου 2014.

Ώρες επισκέψεων: κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από
8 μμ-10 μμ.

( Η έκθεση και η εκδήλωση έχουν μόνο πολιτιστικό χαρακτήρα.)

 Είσοδος Ελεύθερη


Κερκυραϊκή Πινακοθήκη - Έκθεση ζωγραφικής Ανδριάνας Γαστεράτου "Από το γκρι στο χρώμα"

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Έκθεση ζωγραφικής Ανδριάνας Γαστεράτου

"Από το γκρι στο χρώμα"






Λευκάδα - Γιορτές Λόγου και Τέχνης


ΛΕΥΚΑΔΑ - ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Για τη δημοσιογραφική ομάδα της Ε.Ε.Ε.
Κώστας Λάζαρης
kostas.lazaris@enosieptanision.gr

Η Λευκάδα, ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου με τις τεράστιες κάτασπρες αμμουδιές της και τις καταγάλανες θάλασσες, διατηρεί, όπως και τα περισσότερα Επτάνησα την πολιτιστική της κληρονομιά και τα χαρακτηριστικά της επτανησιακής κουλτούρας, που χρόνια τώρα μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Φιλαρμονικές, χορευτικά συγκροτήματα, χορωδίες και τόσα άλλα διαμορφώνουν την καλλιτεχνική συνείδηση και αισθητική μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση των Επτανήσων.
Κάθε Αύγουστο, όμως εδώ και πάνω από 50 χρόνια διοργανώνεται το φεστιβάλ της Λευκάδας.  Το  φεστιβάλ που χωρίζεται ουσιαστικά σε δυο μέρη: Τις γιορτές λόγου και τέχνης και το διεθνές φεστιβάλ φολκλόρ.

Οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης πρωτοδιοργανώθηκαν το 1955 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση παραγωγής γίνονται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Το περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει όλες τις μορφές τέχνης. Η χρονική περίοδος κατά την οποία εξελίσσονται είναι το καλοκαίρι. Μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών αποτελούν έναν από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.


Κατά την 57χρονη λειτουργία τους έχουν εμφανισθεί στη Λευκάδα μεγάλες ξένες ορχήστρες και χορωδίες, συνθέτες, σολίστες και σύνολα δωματίου. Τον Αύγουστο του 1964 εμφανίστηκε και τραγούδησε η μεγάλη Μαρία Κάλλας. Στον τομέα του θεάτρου έχουν εμφανισθεί οι πιο γνωστοί ελληνικοί  θίασοι καθώς και οι κρατικές σκηνές. Πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται και ξένοι θίασοι. Στον τομέα του Λόγου έχουν συμμετάσχει έλληνες δημιουργοί της ποίησης και της πεζογραφίας, κριτικοί τέχνης, επιστήμονες, ερευνητές κ.ά. Στον τομέα του χορού έχουν παρουσιάσει έργα τους πολλά ελληνικά και ξένα συγκροτήματα.

Η νέα χιλιετία βρίσκει τις «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» της Λευκάδας να συμπληρώνουν 57 ολόκληρα χρόνια ζωής. Μιας μακρόχρονης πορείας με συνεχή πολιτιστική δράση που κατά γενική ομολογία έχει προσφέρει στον τόπο υψηλής πνευματικής ποιότητας υπηρεσίες.

Ο θεσμός των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης» υπήρξε αλλά και είναι το όχημα που μέσα από ποικίλες πολιτιστικές διεργασίες προσδίδει στο νησί μια πλατιά ακτινοβολία και τοποθετεί την προσφορά του στον τομέα του πολιτισμού σε μια από τις πρώτες θέσεις στη χώρα μας.

Η πολιτιστική παρουσία της Λευκάδας ξεχώρισε από πολύ νωρίς, αν λάβουμε υπόψη ότι οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» ξεκινούν το 1955 και υπήρξε έγκυρη, ενίοτε δε και πρωτοποριακή αν ανατρέξουμε στα καλλιτεχνικά της δρώμενα των δεκαετιών '50 και '60.

Οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» είναι ένας γνωστός και καθιερωμένος πολιτιστικός θεσμός του καλοκαιριού, αλλά και μια βάση δημιουργικής και πολιτιστικής προσφοράς.


Ιστορικό  Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ

To Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας ξεκίνησε το 1962 σαν εκδήλωση που ανήκε στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης οι οποίες ήδη διοργανώνονται στη πόλη της Λευκάδας από το 1955. Εμπνευστής και δημιουργός του Φεστιβάλ ήταν ο αείμνηστος Αντώνης Τζεβελέκης ο οποίος από τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου Λευκαδίων Αθηνών με τη βοήθεια της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών και με την αρωγή παραγόντων της Λευκάδας και του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφεύς, υλοποίησε το όνειρό του να γίνει η μικρή Λευκάδα, Κέντρο Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ γίνονταν πάντα αμέσως μετά τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης, τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου. Χώρος, η κεντρική πλατεία της πόλης. Η συμμετοχή του κόσμου πρωτοφανής και συγκινητική. Το Φεστιβάλ άρχιζε με την παρέλαση κατά μήκος της αγοράς, όλων των συγκροτημάτων. Δεξιά και αριστερά, πλήθος κόσμου παρακολουθούσε και χειροκροτούσε. Η παρέλαση κατέληγε στο Πάρκο της Παραλίας όπου όλα τα συγκροτήματα κάνοντας ένα τεράστιο κύκλο έστηναν «μέγα χορό», το Χορό της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των Λαών.

To 1962 διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών στο οποίο συμμετέχουν 3 χώρες: η Γιουγκοσλαβία, η Ιταλία και η Ελλάδα . Τα συγκροτήματα από τις εν λόγω χώρες είναι : τα Λαϊκά Μπαλέτα του Βελιγραδίου «Ζιζικα Γιοβάνοβιτς Σπάνατς», τα Λαϊκά Μπαλέτα Καταντζάρο «Ντε Λε Σεττε Πόρτε» και από τη Λευκάδα ο Ορφέας.

To 1963 το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών της Λευκάδας έχει γίνει ένας διεθνής στίβος. Είναι το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν συγκροτήματα από τις σοσιαλιστικές χώρες. Ολόκληρη η Λευκάδα συγκεντρώνεται στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία για να βλέπει χορούς, να ακούει τραγούδια, να χειροκροτεί, να ενθουσιάζεται και να πάλλεται. Ο κόσμος στέκεται ώρες ολόκληρες , από το απόγευμα ως μετά τα μεσάνυχτα, οι περισσότεροι όρθιοι, για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Το 1964 το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών της Λευκάδας πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 31 Αυγούστου. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός της εποχής είναι η παρουσία της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση στις 27 και 30 Αυγούστου στην κατάμεστη κεντρική πλατεία της πόλης. Πέννα ανθρώπου δεν μπορεί να περιγράψει τι έγινε τη στιγμή που η Μαρία Κάλλας στη δεύτερη επίσκεψή της στο Φεστιβάλ στις 30 Αυγούστου τραγούδησε στο πατάρι της σκηνής γεμάτη ενθουσιασμό την άρια Καβαλερία Ρουστικάνα συνοδευόμενη στο πιάνο από το νεαρό τότε μουσικό Κυριάκο Σφέτσα. Η Λευκάδα έγινε το επίκεντρο της Πανελλήνιας και Διεθνούς προβολής και Παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Το 1965 ο Αντώνης Τζεβελέκης ως πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής και της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ αποστέλλει προσκλήσεις σε 25 χορευτικά συγκροτήματα από τις Φιλιππίνες και την Ουγκάντα μέχρι τη Φιλανδία και την Πορτογαλία.

To 1966 o Αντώνης Τζεβελέκης πετυχαίνει κάτι πολύ σημαντικό : διοργανώνει το 7ο Διεθνές Συνέδριο της Amicale Folklorique Internationale , ενός διεθνούς οργανισμού φολκλοριστών, στη μικρή Λευκάδα που μετρά μόλις 4 διοργανώσεις του Φεστιβάλ Φολκλόρ. Στο διάστημα από 20 έως 26 Μαϊου 50 σύνεδροι και φολκλορικά συγκροτήματα από 12 χώρες βρίσκονται στη Λευκάδα για τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προεδρίας και της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου.

Από το 1966 μέχρι και το 1967 την οργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ αναλαμβάνει ο ΕΟΤ μέσω της τοπικής επιτροπής τουρισμού. Ο Αντώνης Τζεβελέκης δραστηριοποιείται στην Αθήνα στο δικό του «Κέντρο Πολιτιστικών Σχέσεων».


1970: Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας συνεχίστηκε απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας παρά την απουσία του Αντώνη Τζεβελέκη. Υπεύθυνος για τις μετακλήσεις των ξένων φολκλορικών συγκροτημάτων είναι ο Γιάννης Αθηνιώτης, άριστος γνώστης της γαλλικής γλώσσας, ο οποίος συνεργάζεται με τον Δήμαρχο του Κοραβιλιέ της Γαλλίας και Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φολκλόρ, κ Κλεμάν.
Εκείνη την περίοδο οι Λευκαδίτες ένιωθαν ότι αυτό ήταν μια λύση ανάγκης και μια υπόθεση προσωρινή και ότι το ζήτημα συνέχισης του Φεστιβάλ είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία έστω και αν έπρεπε να γίνει κάποιος συμβιβασμός.

Το 1971 η Λευκάδα είναι γνωστή πλέον ως Διεθνές Κέντρο Καλλιτεχνικών Φολκλορικών εκδηλώσεων και ως Εστία Συναδέλφωσης και Ειρήνης μεταξύ των Λαών. Η εβδομάδα του φεστιβάλ Φολκλόρ συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από τη περιφέρεια την Αθήνα και το εξωτερικό. Σε όλα τα συγκροτήματα επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή και φιλοξενία και οι γραπτές ευχαριστίες από τη πλευρά τους αναφέρουν : σε κανένα μέρος του κόσμου δεν βρήκαμε την περιποίηση, την αγάπη,το ενδιαφέρον και τη θέρμη των Λευκαδίων και γενικώς την ομορφιά και το μπρίο της Λευκάδας.

Το 1972 η Λευκάδα γνωρίζει μοναδική κίνηση κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ. Η μικρή πόλη με τα γραφικά της καντούνια γεμίζει από ένα πολύχρωμο πλήθος που συνωστίζεται όλες τις ημέρες και ώρες της νύχτας σε ένα ομαδικό ξεσήκωμα χαράς και κεφιού στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Φεστιβάλ μετρά ήδη μια δεκαετία ζωής.

Το 1973 ο Λευκαδίτικος Αύγουστος έχει πια εδραιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου ως η εβδομάδα των ελληνικών και ξένων φολκλορικών συγκροτημάτων.

Το καλοκαίρι του 1974 λόγω των τραγικών γεγονότων στην Κύπρο και της γενικότερης κατάστασης στην Ελλάδα το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ δεν πραγματοποιήθηκε . Σε ένδειξη συμπαράστασης στον κυπριακό λαό τα πολιτιστικά σωματεία της πόλης της Λευκάδας διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων Κυπρίων στον αγώνα κατά της τουρκικής εισβολής, στην οποία εκλήθησαν και παρέστησαν Κύπριοι πατριώτες και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

Το 1975 το Νησί της Λευκάδας χαιρετίζει το ειρηνικό μήνυμα αγάπης του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ με το τραγούδι και το χορό από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Ο Αντώνης Τζεβελέκης επιστρέφει σαν υπεύθυνος του Φεστιβάλ και την οργάνωση αναλαμβάνει ο Δήμος Λευκάδας.

Το 1976 στη σκηνή του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λαϊκού Πολιτισμού συμμετέχουν 16 καλλιτεχνικά συγκροτήματα. Είναι η χρονιά που το συγκρότημα από το Κονγκό της Κεντρικής Αφρικής προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Το 1977 στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ εμφανίζονται συγκροτήματα από 9 χώρες.

Από το 1979 την οργάνωση του Φεστιβάλ αναλαμβάνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας το οποίο συστήθηκε επί Δημαρχίας Απόστολου Φατούρου και λειτούργησε επί Δημαρχίας Θεόδωρου Ζωιτά. Το Πνευματικό Κέντρο συνεργάστηκε για τη μετάκληση ξένων φολκλορικών συγκροτημάτων με το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων του Αντώνη Τζεβελέκη μέχρι το θάνατό του το 1989. Έκτοτε δε δια μέσου των ξένων πρεσβειών, μορφωτικών φορέων και ομόλογων μηχανισμών διεθνών φεστιβάλ.

Το 1980 το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ συμπληρώνει 18 χρόνια ζωής. Τα νιάτα του κόσμου σε χορευτικά συγκροτήματα , φερμένα από τις 5 Ηπείρους κατακλύζουν μαζί με τους ντόπιους, τις πλατείες και τους δρόμους της Λευκάδας. Προσφέρουν θέαμα, τέχνη και χάρη. Η Λευκάδα αντιπροσφέρει φιλοξενία και χειροκροτήματα. Η Λευκάδα ανοίγει το δρόμο για εκδηλώσεις πνευματικές, καλλιτεχνικές και τουριστικές. Είναι η χρονιά που ο Δήμος Λευκάδας βραβεύει την προσφορά του Αντώνη Τζεβελέκη με επίσημη απονομή τιμητικού διπλώματος.

Το 1983 είναι η χρονιά που έρχεται στη Λευκάδα ο Αλέξης Κωστάλας και παρουσιάζει το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ. Από τότε μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ο παρουσιαστής του και η χαρακτηριστική φωνή του. Εκείνη τη χρονιά το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ πραγματοποιείται πλέον στη πλατεία του Μαρκά και όχι στη κεντρική πλατεία της πόλης.

Το 1985 τα υπέροχα χορευτικά συγκροτήματα, η μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, η εργατικότητα και το κέφι των οργανωτών συνέβαλαν στην επιτυχία του Φεστιβάλ. Σημείο αναφοράς εκείνης της χρονιάς είναι η συμμετοχή του Σοβιετικού συγκροτήματος από τη Λευκορωσία που σε κάθε του εμφάνιση προκαλεί τον ενθουσιασμό του κοινού.

Στο 25ο Φεστιβάλ Φολκλόρ του 1987 από τους δρόμους της Λευκάδας, το πατάρι του Μαρκά και τις πλατείες των χωριών ακούγεται ξανά το μήνυμα για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών και η επιθυμία να ξεχαστεί κάθε παλιά έχθρα. Τούτο φαίνεται από την πρόσκληση των παιδιών της Πολωνίας προς τα παιδιά του Ισραήλ.

Το 1989 το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας τιμά τη μνήμη του εμπνευστή και πρωτεργάτη του, Αντώνη Τζεβελέκη ο οποίος απεβίωσε εκείνη τη χρονιά.

Κατά τη δεκαετία του 1990 το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ πραγματοποιείται στο Ενετικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας στην είσοδο του νησιού. Η απομάκρυνσή του από την πόλη και η διεξαγωγή του στο εσωτερικό του Κάστρου γίνεται με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

To 1992 το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ συμπληρώνει 30 χρόνια. Την ημέρα της έναρξής του πραγματοποιείται η τελετή Αδελφοποίησης της Λευκάδας με την πόλη Ναχαρίγια του Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη αδελφοποίηση με Ελληνική πόλη που πραγματοποιεί το Ισραήλ. Η Συναδέλφωση και η Φιλία των Λαών δείχνουν αλάθευτα το δρόμο για την Παγκόσμια Ειρήνη.

Το 1993 το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με συμμετοχή συγκροτημάτων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής. Σε διάφορα σημεία του πλανήτη ξεπηδούν εστίες πολέμου και το σύνθημα του Φεστιβάλ για ειρήνη-φιλία-συναδέλφωση των λαών δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί της γης.

Το 1994 το Φεστιβάλ ενδιαφέρει ως πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο τους κατοίκους της Λευκάδας αλλά και πάμπολλους επισκέπτες που συρρέουν για να το παρακολουθήσουν.

Το 1995 στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας παρίσταται ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Απόστολος Κακλαμάνης (Λευκάδιος ο ίδιος) ο οποίος επαινεί το θεσμό του Φεστιβάλ και ζητά υποστήριξη για τη συνέχισή του.

Από το 1999 ο συνθέτης Κυριάκος Σφέτσας είναι ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας και υπεύθυνος για το Φεστιβάλ Φολκλόρ.
2000  Η νέα χιλιετία μεταφέρει το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ πίσω στην πόλη στο χώρο του νεόκτιστου τότε Πολιτιστικού Μεγάρου πλάι στη λιμνοθάλασσα. Το Φεστιβάλ εξακολουθεί να είναι για τους Λευκαδίτες  παλιούς και νεώτερους, ένα κομμάτι της ψυχής και της καρδιάς τους. Ένα μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού τους που έκανε την μικρή πατρίδα τους γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με
αναμφισβήτητο όφελος σε πολλαπλά επίπεδα.

Το 2001 το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ χάνει μια θρυλική μορφή του. Είναι ο Θρασύβουλος(Βούλης) Βρεττός. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αντώνη Τζεβελέκη, μέλος του Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας για πάρα πολλά χρόνια και επίτιμο μέλος του, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για τη συνέχιση και αναβάθμιση του Φεστιβάλ που ήταν η πρώτη του αγάπη.


H καταγραφή του 39ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ είναι από πολλές απόψεις φωτεινή και επιτυχημένη. Η διαπίστωση αυτή στηρίζεται από την ίδια την πραγματικότητα που σημαίνει: 40.000 θεατές από την παρέλαση της πρώτης Κυριακής μέχρι και την τελετή λήξης, 650.000 τηλεθεατών από την απ' ευθείας μετάδοση της ΕΤ1 (χωρίς να υπολογίζουμε τον τεράστιο αριθμό τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο από την δορυφορική κάλυψη και πάλι της ΕΤ1), 780 καλλιτέχνες (χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π.) που συμμετείχαν στα 15 ξένα σύνολα, μαζική προσέλευση του ντόπιου και ξένου κοινού που ομολογουμένως γεμίζει κάθε βράδυ επί οχτώ ολόκληρες μέρες το ανοιχτό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου καταχειροκροτώντας με ενθουσιασμό και επευφημώντας με θαυμασμό τα συγκροτήματα και την τέχνη των ερμηνευτών τους.

Η αθρόα συμμετοχή και η συνεχής παρουσία ειδικά του Λευκαδίτικου κοινού στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις επιτρέπει και δημιουργεί σε όλους την ελπίδα να συνεχίσουν την πορεία για το μεγάλο γεγονός και την πρόκληση του 40ου Φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα το έτος 2002. Ο Λευκαδίτικος λαός γιορτάζει, αγκαλιάζει και στηρίζει ολόψυχα το δικό του Φεστιβάλ.

Από το 2003 μέχρι το 2010 το Φεστιβάλ μετακομίζει και πάλι σε έναν υπαίθριο προαύλιο χώρο. Ο Βασίλης Θερμός, επί σειρά ετών γενικός έφορος και μέλος του Πνευματικού Κέντρου, είναι υπεύθυνος για το Φεστιβάλ.

Το 2004, έτος ορόσημο για την Ελλάδα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας δεν είναι απλώς μια γιορτή με άξονα τους παραδοσιακούς χορούς των πέντε ηπείρων. Είναι θεσμός που μετουσιώνει τα ολυμπιακά ιδανικά, της συναδέλφωσης των λαών και της παγκόσμιας ειρήνης. Είναι συνδετικός κρίκος των εθνών και των πολιτισμών τους. Είναι διεθνές πολιτιστικό ορόσημο.

Το 2005 το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ τίθεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα του κ Κόφι Ανάν. Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΛΚΛΟΡ της Λευκάδας συνεχίζει τη μεγάλη προσφορά του στη Λευκάδα και τον Πολιτισμό. Οι αρχές και τα μηνύματά του ταυτίζονται με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Από το 2006 μέχρι σήμερα η Λευκάδα οδηγείται σε νέους δρόμους μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ. Μεγάλες παραστάσεις, μεγάλος αριθμός φολκλορικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο, διάχυση του φεστιβάλ σε όλο το νησί είναι μερικά χαρακτηριστικά της νέας εποχής.

Το έτος 2012 συμπληρώνονται 50 ολόκληρα χρόνια συνεχούς λειτουργίας αυτού του καταξιωμένου διεθνώς πολιτιστικού θεσμού, κι ο λαός της Λευκάδας, οι πνευματικοί του πρωτεργάτες της εποχής αλλά κι όσοι συνεχιστές τους μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι που από πολύ νωρίς, από το 1962, σε καιρούς δύσκολους, μπόρεσαν να συλλάβουν αλλά και να μεταδώσουν το πολιτισμικό μήνυμα της Λευκάδας προς κάθε κατεύθυνση.

Μήνυμα με επιπλέον κοινωνικές και παγκόσμιας σημασίας προεκτάσεις, αφού και σήμερα, 50 χρόνια μετά, το σύνθημα για ειρήνη, φιλία, συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των λαών όλου του κόσμου παραμένει επιτακτικό και επίκαιρο.

Επίλογος

Το φεστιβάλ της Λευκάδας είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική υπόθεση στην παράδοση και στον πολιτισμό όχι μόνο του νησιού, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Όμως μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας θα περίμενε κανείς μια ανανέωση γενικότερη μέσα από μια πιο σύγχρονη και προοδευτική ματιά, τόσο στο θεματικό μέρος όσο  και μια διεύρυνση του φεστιβάλ και σε άλλες μορφές τέχνης και έκφρασης . Όλα αυτά τα χρόνια οι δημοτικές αρχές και οι κατά καιρούς υπεύθυνοι που πέρασαν φάνηκε να μην αποκλίνουν από την πεπατημένη, να  μην έχουν φρέσκες ιδέες ανανέωσης αλλά ούτε και όραμα ώστε να βελτιώνεται και να προχωρεί αυτή η μεγάλη ιδέα που ξεκίνησε πριν μισό αιώνα και βάλε, τόσο στην ουσία αλλά και στην διαδικασία. Όπως επίσης  και στην δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής ανάλογου επιπέδου.  

Δεν θεώρησαν απαραίτητο για παράδειγμα το να δημιουργήσουν ένα χώρο κατάλληλο για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων αυτού του φεστιβάλ.Ένα αμφιθεατρικά κατασκευασμένο θέατρο με μόνιμες εγκαταστάσεις για ήχο και φως που ο θεατής θα μπορούσε να απολαύσει μια παράσταση, θα’πρεπε να είχε από χρόνια κατασκευαστεί και όχι να εμφανίζεται αυτή η εικόνα προχειρότητας και της μεταφοράς των εκδηλώσεων από το ένα ακατάλληλο μέρος στο δεύτερο λιγότερο ακατάλληλο που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται. 



Πηγή : Πνευματικό κέντρο Δήμου Λευκάδας


Κέρκυρα, 25-26/7/2014, 17η Διεθνής Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων


ΚΕΡΚΥΡΑ

17η Διεθνής Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων, 25-26/07/2014

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών διοργανώνει τη 17η Διεθνή Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων Σινιών την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014 στην επάνω πλατεία Κέρκυρας στις 9 το βράδυ και το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014 στην Ελαιουργία Σινιών στις 21.00 με ελεύθερη είσοδο.



Συμμετέχουν: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών, Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσιώπης, Πολιτιστικός Όμιλος Λαοδάμας, Πολιτιστικός Όμιλος Αριδαίας, Folk Dance Ensemble Πολωνίας και Σλοβακίας

Είσοδος ελεύθερη



Η Κεφαλονιά ανακαινίζεται… στο κέντρο της Αθήνας!


Η Κεφαλονιά ανακαινίζεται… στο κέντρο της Αθήνας!

του Γεώργιου Κακή Κωνσταντινάτου


Παναγής Βαλλιάνος!



Κεφαλονίτης Εθνικός Ευεργέτης, από τις Κεραμειές Λειβαθούς. Ο ανδριάντας του μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη - ένα από τα έργα της προσφοράς του - φτιαγμένος από τον Κεφαλονίτη γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο από το Βουνί Ληξουρίου, ανακαινίζεται…

Μια είδηση για τα ψιλά των εφημερίδων...

Όχι όμως για το πως ατενίζει και ερμηνεύει τα πράγματα η θεατρική νομοτέλεια (ή η νομοτέλεια της ζωής) όπου μια μικρή παρατήρηση του θεατρικού συγγραφέα, ένας υπαινιγμός στο περιθώριο, μια νύξη στα λόγια του ρόλου σαν μικρό χελιδόνι, ένα συννεφάκι μιας κουβέντας ή η διαπίστωση μιας ακτίδας φωτός στον καθρέφτη ενός ηττημένου ρόλου, όλα αυτά προετοιμάζουν κάτι, γίνονται προάγγελοι μιας πραγματικής αλλαγής, στις ζωές των ανθρώπων.

Στάθηκα και κοίταζα το καλυμμένο με πανιά άγαλμα.

(Πάντα ο Βαλλιάνος μου θύμιζε τον μπάρμπα μου, τον Παναγή Τζωρτζάτο! - άντρα της θείας μου της Κάτε, αδελφής της Μάνας μου - από τα Δειλινάτα.)


Διαπίστωνα το γεγονός πως το άγαλμα ανακαινίζεται.

Η απορία μου είχε να κάνει με το ότι τυχαίνει να γνωρίζω μέσες άκρες σημερινά προβλήματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Τα μισά να είναι αλήθεια, δεν θα περίμενε κανείς τον ανακαινισμό ενός αγάλματος…

Και δεν λέω και τίποτε πρωτότυπο δηλαδή...

Διότι όχι μόνον ο λαός αλλά και οι κυρίως υπεύθυνοι, όταν συνέρχονται γνωρίζουν, πως "το Βασίλειο δεν είναι πια παρά ένα σαπισμένο κρεμμύδι".

Κι όμως, μέσα σ’αυτό το σάπιο κρεμμύδι, ο Βαλλιάνος καί ο Μπονάνος, ανακαινίζονται!

Τους ένοιωθα μεσ’ από τα πετάσματα να ανθυπομειδιούν, να δηλώνουν ότι - έστω και σαν άγαλμα πιά - δεν εμποδίζονται να πραγματοποιήσουν το ξεχωριστό. Σαν Έλληνες εξ’ άλλου Κεφαλλήνες!

Εν μέσω δηλαδή οικονομικού ορυμαγδού αυτοί να ανακαινίζονται.

Ίσως συμβαίνει και σε άλλα αγάλματα της Πρωτεύουσας αυτό, όμως δεν έχω δει κανένα.

Πάλι η Κεφαλονιά ενέχεται, πρωτοστατεί, στο ρηξικέλευθο! Γιατί δηλαδή δεν έτυχε - σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές - να ανακαινίζουν το άγαλμα του Ηπειρώτη Εθνικού Ευεργέτη Αβέρωφ αλλά του Κεφαλονίτη Βαλλιάνου;

Με την αφορμή αυτή λοιπόν, να ευχηθούμε, καθώς στο κέντρο της Αθήνας, στην αδαμάντινη αρχιτεκτονική - πνευματική τριμερή σύνθεση: Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ακαδημία Αθηνών - στα πρόσωπα των τέκνων της, Βαλλιάνου και του δημιουργού του αγάλματός του, Μπονάνου - συμβολικά ανακαινίζεται η Κεφαλονιά, το ίδιο να συμβεί στην ίδια την Κεφαλονιά και σ’ όλη την Πατρίδα.

Αναφερόμαστε σε πραγματική ανακαίνιση και όχι στη γνωστή ”ευημερία” δηλώσεων και προγραμμάτων. Γιατί μπορεί μεν "το Βασίλειο να είναι πια ένα σαπισμένο κρεμμύδι" όμως οι άνθρωποι δεν είναι κρεμμύδια, είναι άνθρωποι.

Και μπορούν αυτό που έκαναν εχθές να μην το κάνουν αύριο...

Πολλές φορές χρησιμοποιώ το παράδειγμα του διαμαντιού και του κάρβουνου.

Αποτελούνται και τα δυό από τα ίδια ακριβώς μόρια, τα οποία αν κρυσταλλωθούν έτσι,
θα γίνουν αδάμαντες, αν κρυσταλλωθούν αλλοιώς, θα γίνουν άνθρακες. Οι άνθρωποι, έχουν την ομορφιά τους, την δύναμή τους, την καλωσύνη τους. Έχουν βέβαια και την ασχήμια τους, την αδυναμία τους και την κακία τους, αλλά ποιός "κακός" θα έπινε ποτέ βρώμικο νερό ή θα έριχνε πριν φάει πάνω στο φαί του χώμα;

Όλοι το καλό, όλοι το καθαρό θέλουν, κι ας λένε, κι ας κάνουν…!

Ο Σάρτρ λέει "Η κόλασή μας είναι οι άλλοι".

Εμείς λέμε ατενίζοντας το πρόσωπο του άλλου, "Καλώς ήλθες"!

Τα σωστά λόγια του ανθρώπινου ρόλου τα έχουμε, μένει να ερμηνεύσουμε και τον ρόλο πραγματικά. Στο χέρι των ανθρώπων είναι να λειτουργήσουν με μεγαλοψυχία και ομορφιά - δεν λέω με αφέλεια! - λέω με μεγαλωσύνη, ακόμα και στην μεταξύ τους έριδα. Όχι μικρότητες και μιζέρια, αλλά "ψυχή βαθειά" ακόμα καί στην αναγκαία πολλές φορές μεταξύ τους σύγκρουση. Αυτό θα μείνει. Αυτό νικάει και τον αντίπαλό σου, που φθάνει να σε παραδέχεται ακόμα και ο ίδιος μέσα του.

Με αφορμή τον δικό μας Παναγή Βαλλιάνο, σκέπτομαι τους Έλληνες Εθνικούς Ευεργέτες. Οι άνθρωποι αυτοί, λες και είχαν έμβλημά τους το ρητό "Δίνουμε για να έχουμε"!!!

Αντιπαραβάλλω το μεγαλείο εκείνων, με την σημερινή πραγματική κατάσταση, εκείνων που αρπάζουν και αρπάζουν και μετά ξαναρπάζουν για να ξαναρπάξουν.

- Λες κι έχουν κάμει "συμβόλαιο" με τον Θεό να πατήσουν τα 320!

Στην ευτυχή περίπτωση που δεν φθάσουν στο τέλος πάμπτωχοι να ζητιανεύουν! (δεν είναι λίγες οι φορές που το έχουμε δει κι αυτό) πριν καν προλάβουν να "αποσυρθούν" οι άνθρωποι αυτοί, θα έχουν ήδη ξεχαστεί, ενώ οι ίδιοι θα διαπιστώνουν από την νέα τους κατάσταση, ότι οι πρώτοι που θα τους ελεεινολογούν, είναι οι "έμπιστοί" τους.

Δεν έχει τέτοια θέματα ο Παναγής Βαλλιάνος...

Θα ευχόμουν για όλους μας, με υπόδειγμα το παράδειγμα της Κεφαλονίτικης μεγαθυμίας του, να αλλάξουμε. Δεν πάει άλλο. Το μικρό. Το λίγο. Το τίποτα. (Γίνονται και καλά πράγματα, μιλάμε όμως για την κόπρο του Αυγείου εν συνόλω.)

Ευλογία και Μύρο το αεράκι της ψυχής του Παναγή Βαλλιάνου. Θα ζήσει για πάντα να λέει το ωραίο παραμύθι και να δείχνει την ομορφιά της ζωής, εκεί, στην κεντρική πλατεία της Κεφαλονιάς, και καταμεσής της Αθήνας. Ένας ωραίος Κεφαλονίτης, ένας ωραίος άνθρωπος. Δυνατός δίνοντας, και όχι στερώντας.

Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος
20 Ιουλίου 2014


Υστερόγραφο:

Να αποδώσουμε ως Κεφαλλήνες, ευχαριστία, στον νέο διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης κύριο Φίλιππο Τσιμπόγλου, ο οποίος έχοντας επωμισθεί την λύση των μεγάλων οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων της, συνέλαβε εκ παραλλήλου την εμβληματική - συμβολική και πραγματική διάσταση της ανακαινίσεως του αγάλματος του Ευεργέτη τής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Παναγή Βαλλιάνου, (που στέκεται εμπρός της σαν θυρεός της!) και εξασφάλισε σε εποχή δύσκολη το απαραίτητο κονδύλιο για την πραγματοποίησή της.

Βλέπετε η Τέχνη κάνει όλη την διαφορά, τα σύμβολά της μένουν, χαραγμένα κυρίως στις ψυχές των ανθρώπων, δεν είναι διακοσμητική όπως νομίζουν μερικοί. Που στην πραγματικότητα η υστεροφημία τους συνδέεται ακριβώς με το κατά πόσον άφησαν πίσω τους πραγματικό πολιτισμικό έργο, πράγμα που έδωσε στους ίδιους αναγνώριση, και στον λαό επίπεδο. (Το παν είναι να ξέρεις τον σωστό δρόμο για να γίνεις Άγαλμα!)

Ένας πολύ μακρυνός (απ’ όλες τις απόψεις!) προκάτοχός τους, ο Περικλής, θα τους βεβαίωνε γι’ αυτό. Καθώς δεν βολεύτηκε στην "περατζάδα" τού παλιού Προπαρθενώνα αλλά άφησε να ανατείλλει μέσα του η αίγλη και το όραμα τής πραγματικής Ακρόπολης του γλύπτη Φειδία!



16 Μετάλλια για τους αθλητές της Κέρκυρας στους Αγώνες της Κορσικής


 16 Μετάλλια για τους αθλητές της Κέρκυρας στους Αγώνες της Κορσικής

για την δημοσιογραφική ομάδα
της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαργαρίτα Βάρθη
Email: margarita.varthi@enosieptanision.gr

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε  η συμμετοχή του Δήμου Κέρκυρας στους αγώνες των Νησιών COJI “Jeux Des Iles 2014”, που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Κορσικής Ajaccio από 30/6 - 3/7/2014. Συγκεκριμένα οι 7 αθλητές (σε στίβο - κολύμβηση) από την Κέρκυρα απέσπασαν συνολικά 16 μετάλλια και κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις παρά την ελλειπή προετοιμασία τους λόγω των προβλημάτων στις προπονητικές εγκαταστάσεις.

Κώστας Τόμπρος, Ευτυχία Λίβερη,
Κωνσταντίνα Μουχλιανίτη και Δημήτρης Τζιβάνης
(Η ομάδα κολύμβησης)

Να σημειώσουμε ότι η Κέρκυρα, που συμμετέχει στους αγώνες απο το 2000, ήταν η μόνη περιφέρεια που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην συγκεκριμένη διοργάνωση.
Ικανοποιημένος απο την εμφάνιση του δήλωσε ο Χαράλαμπος Βασιλάκης, χρυσό μετάλλιο στην σφαιροβολία:  "Γενικά μου άρεσε πολύ το ταξίδι. Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία να πηγαίνει ταξίδι στο εξωτερικό για αγώνες" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι πήγα καλά. Στο εξωτερικό όταν ακούω μόνο το όνομα της Κέρκυρας και κανένα άλλο ελληνικό μέρος αισθάνομαι σαν να εκπροσωπώ ολόκληρη την Ελλάδα. Και είναι ωραίο αυτό το συναίσθημα. Ο στόχος μου είναι να πιάσω το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είναι του χρόνου".

Η Ευτυχία Λίβερη με τέσσερα συνολικά μετάλλια στην κολύμβηση τόνισε ότι: "ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για μένα και προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό παρά την ανεπαρκή προετοιμασία. Η Κορσική μου έδωσε κίνητρο να συνεχίσω πιο δυνατά" κατέληξε αναφερόμενη και στο πρότυπο της που δεν είναι άλλος απο τον Σπύρο Γιαννιώτη.

Χαράλαμπος Βασιλάκης

Οι δύσκολες συνθήκες προετοιμασίας, χωρίς θερμαινόμενη πισίνα για δυόμιση μήνες, "πείσμωσαν" την Κωνσταντίνα Μουχλιανίτη καθώς όπως είπε "σκέφτηκα όλες αυτές τις δυσκολίες που περάσαμε και είχα βάλει ένα προσωπικό στοίχημα να πετύχω και να κάνω καλούς χρόνους και ευτυχώς όλα πήγαν καλά".

Για αντίξοες συνθήκες προετοιμασίας έκαναν λόγο οι δυο προπονητές που συνόδευσαν τους αθλητές στην Κορσική στις δηλώσεις τους στα Επτανησιακά Νέα. Ο Κώστας Τόμπρος προπονητής στο Ναυσίθοος επισήμανε ότι: "Αυτοί οι αγώνες βοηθούν τους αθλητές από διαφορετικές χώρες να συμβιώσουν μαζί, να μπουν στη λογική της ευγενούς άμιλλας και να ανταλλάξουν εμπειρίες. Οι Κερκυραίοι αθλητές στάθηκαν επάξια απέναντι στους αθλητές των άλλων περιοχών. Η ψυχολογία είναι πάρα πολύ καλή διότι τα παιδιά  κατέκτησαν αρκετά μετάλλια. Δυστυχώς ήταν μια άσχημη χρονιά από απόψη προετοιμασίας διότι η μεγάλη πισίνα στο κολυμβητήριο παρέμεινε κλειστή για 2,5 μήνες. Τα παιδιά δούλευαν έξω από το νερό και τώρα κάνουν τεράστιες προσπάθειες να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο για να βρεθούν κοντά στις επιδόσεις τους".

"Έγιναν κάποιες αρκετά καλές επιδόσεις. Και τα τέσσερα παιδιά που πήραν μέρος διακρίθηκαν" τόνισε από την πλευρά του ο Σταμάτης Σουβλάκης προπονητής του Στίβου στον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο. Υπογράμμισε την προσπάθεια να μπαίνουν μικροί στόχοι στην προπόνηση και πρόσθεσε: "Αυτοί οι αγώνες μένουν ανεξίτηλοι στις μνήμες των παιδιών διότι έρχονται σε επαφή με συναθλητές από άλλες χώρες, με άλλες κουλτούρες. Είναι μεγάλο κίνητρο αυτοί οι αγώνες. Οι διοργανωτές γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και πάντα μας υποδέχονται με ιδιαίτερη χαρά και μας χρησιμοποιούν ως παράδειγμα συμπεριφοράς. Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ μπορεί να τα καταφέρεις. Στην Κέρκυρα είναι γνωστό ότι υπάρχουν προβλήματα υποδομών αλλά ακόμη και αυτές που υπάρχουν υπολειτουργούν. Τον χειμώνα δεν είχαμε ούτε αίθουσα ενδυνάμωσης και προσπαθούσαμε με διάφορες πατέντες να κάνουν τα παιδιά σωστά την προετοιμασία τους".

Ο κύριος Σουβλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επανεμφάνιση της Κατερίνας Γαστεράτου στο ύψος, που ναι μεν δεν πήρε μέρος στους αγώνες της Κορσικής λόγω ηλικίας, αλλά σίγουρα θα απασχολήσει στο μέλλον με τις επιδόσεις της τον ελληνικό στίβο. "Απείχε δυο χρόνια λόγω σπουδών και τραυματισμού και ξεκίνησε φέτος δειλά - δειλά χωρίς να έχει υψηλούς στόχους και κατάφερε να κάνει μια πολύ μεγάλη επίδοση στον κλειστό στίβο με 1,75 που είναι από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ελλάδα φέτος. Κέρδισε πανελλήνιο νέων, κέρδισε πανελλήνιο εφήβων - νεανίδων, κέρδισε βαλκανικό εφήβων - νεανίδων με 1,79 και έφτασε να κυνηγάει το όριο για το Παγκόσμιο".

Αναλυτικά τα μετάλλια που κατέκτησαν οι Κερκυραίοι αθλητές:

1. Χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία με τον Χαράλαμπο Βασιλάκη με επίδοση 15.65
2. Αργυρό στο άλμα σε μήκος με τον Παναγιώτη Μαντζουρογιάννη, με άλμα 6.45.
3. Αργυρό στα 100 μέτρα με τον Μάριο Μίαρη και χρόνο 11.44 και
4. Αργυρό στον ακοντισμό με τον Ανδρέα Γαστεράτο με ρίψη στα 49μέτρα.
5. Δημήτριος Τζιβάνης κολύμβηση: 50 Ελεύθερο Αργυρό, 50 Ύπτιο Αργυρό,100 ΄Υπτιο Αργυρό, 200 Ύπτιο Αργυρό
6. Λίβερη Ευτυχία στην κολύμβηση: 50 Ελεύθερο Χρυσό, 100 Ελεύθερο Χρυσό, 50 Ύπτιο Αργυρό, 50 Πεταλούδα Χάλκινο
7. Μουχλιανίτη Κωνσταντίνα στην κολύμβηση: 50 Πρόσθιο Αργυρό, 100 Πρόσθιο Αργυρό, 200 Πρόσθιο Αργυρό, 400 Ελεύθερο Χρυσό.




ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΡΗΓΑΤΟΣ - "ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ"


ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΔΡ. ΓΕΡΑΣΙΜΟ Α. ΡΗΓΑΤΟ / ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΡΗΓΑΤΟΣ

"ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ"


 Οι κοινωνίες της συμβατικής λογικής αντιμετώπιζαν πάντα με διακριτό τρόπο εκείνους που εμφάνιζαν αποκλίσεις από αυτήν. Άλλοτε ένθεοι ή θεόληπτοι ή νυμφόληπτοι, άλλοτε δαιμονισμένοι και άλλοτε τρελοί, βίωσαν συχνά τον στιγματισμό, την απομόνωση ακόμα και τη σωματική βάσανο.

Ίσως, τελικά η διαφορετικότητα να προκαλούσε το φόβο των «γνωστικών» απέναντι στη διαφορετική λογική. Φαινόμενο διαχρονικό, αποτυπώθηκε πολύ συχνά και με διαφορετικούς τρόπους σε διάφορα έργα Τέχνης και κυρίως στην Τέχνη του Λόγου. Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται και σχολιάζονται λογοτεχνικά κείμενα τα οποία αφηγούνται χαρακτηριστικές περιπτώσεις τρέλας, με εξωεπιστημονική διερεύνηση των πιθανών αιτίων.

Συχνά πρόθεση των συγγραφέων είναι η σύνδεση της αποκλίνουσας κατάστασης με τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες. Για να υπονοήσουν τότε το ερώτημα: Θα μπορούσαν διαφορετικές συνθήκες να την προλάβουν ή να την θεραπεύσουν;

 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟ ΕΡΓΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ (ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ, ΦΡ. ΓΚΟΓΙΑ, ΙΕΡ. ΜΠΟΣ, Π. ΠΙΚΑΣΟ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ  ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΚΟΣΜΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ







Τα Μεγανησιώτικα Παραμύθια


Τα Μεγανησιώτικα Παραμύθια

Το νέο project των Άρη Δάγλα και Κώστα Φραγκιαδάκη με τίτλο "Μεγανησιώτικα Παραμύθια". Το έργο αφορά τέσσερα παραμύθια σε κείμενο Άρη Δάγλα και εικονογράφηση Κώστα Φραγκιαδάκη.


Τα παραμύθια «Σταχτομάρω», «Ο Δεκατρής», «Η Μονάκριβη και η Λάμια» και «Τα παγανά» είναι διασκευές κλασσικών ελληνικών και ξένων ιστοριών όπως διατηρήθηκαν με τα χρόνια και διαδώθηκαν από γενιά σε γενιά στο Μεγανήσι Λευκάδος.

Η Σταχτομάρω, μια παραλλαγή της Βορειοευρωπαϊκής Σταχτοπούτας αλλά με εντελώς διαφορετική πλοκή και εικόνες, ο Δεκατρής που θυμίζει κάτι από Κοντορεβιθούλη αναφορικά με τη σωματική του αδυναμία, αλλά τη νοητική του υπεροχή έναντι των άλλων μελών της παρέας, με εντελώς διαφορετική υπόθεση και σκοπό, η Μονάκριβη και η Λάμια, μια ευρύτατη διασκευή της Λάμιας με πολλά καινούργια υπερφυσικά στοιχεία και δυνατές εικόνες δράσης και τα Παγανά, ένα παραμύθι που γράφτηκε βάσει των δοξασιών των μεγανησιωτών για το δωδεκαήμερο και την εμφάνιση των παγανών ή καλικατζάρων στην επιφάνεια της γης.



“Στην πανσέληνο του Ιουλίου”




“Στην πανσέληνο του Ιουλίου”

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας και η 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, γιορτάζουν την Πανσέληνο του Ιουλίου, το Σάββατο 12 Ιουλίου, στις 21:30, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, με είσοδο ελεύθερη για τον κόσμο.

Στη μουσική βραδιά, που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό για τα 150 χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, θα ακουστούν ποιήματα Επτανησίων ποιητών μελοποιημένα από τους Επτανήσιους συνθέτες, Αλέξανδρο Γκρέκ, Ναπολέοντα Λαμπελέτ, Διονύσιο Λαυράγκα, Νικολάο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, Σπυρίδωνα Ξύνδα και Σπύρο Σαμάρα.

Ακόμα θα παιχτούν έργα του σύγχρονου Κερκυραίου συνθέτη Κίμωνα Χυτήρη μερικά σε πρώτη παρουσίαση.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η σοπράνο Έλλη Καρύδη, η μέτζο σοπράνο Σταματίνα Καρύδη και ο βαρύτονος Παναγιώτης Πράτσος.

Τα έργα θα παίξουν οι μουσικοί της Μαντολινάτας της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Περιβολίου, Γεράσιμος Βλάχος, Νίκολη Γαούτση, Ανδρέας Καββαδίας, Διονύσης Καββαδίας, Ιωάννα Κουλούρη, Γεράσιμος Κουλούρης, Σταμάτης Κουλούρης, Πελοπίδας Λόμης, Σοφία Μάζη, Κατερίνα Μίαρη, Μαρία Μίτσουλη, Γεώργιος Πανδής, Γρηγόρης Σαλβάρης, Κωνσταντίνα Τσουκαλά, Γρηγόρης Φωτεινός και Συμεών Φωτεινός, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πουλή.

Ποιήματα Επτανησίων ποιητών θα διαβάσουν οι ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, Κατερίνα Γεωργάκη, Νότα Δαρμανή και Σοφία Τόμπρου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της βραδιάς υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας και η παραγωγή είναι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.




Ο Γιώργος Παξινός μετά τη βράβευσή του από την Ε.Ε.Ε. συναντά τους Παξούς


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

O Δρ. Γιώργος Παξινός, "Ο άνθρωπος που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο" και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε όλο τον κόσμο, μας κάνει την τιμή να μας μιλήσει και να μας ενημερώσει στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης (Κ.Ι.Π) την Παρασκευή 11 Ιουλίου στις 8.30μμ με θέμα:

Ο Εγκέφαλος, η Συμπεριφορά και η Εξέλιξη

Γιώργος Παξινός

Σας καλούμε να παρεβρεθείτε!

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΞΩΝ

Ο Δρ. Παξινός έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές παγκοσμίως χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ. Γεννήθηκε στη Λεύκη Ιθάκης.

 Από το 1973 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νew South Wales στο Sydney, όπου και διαμένει διατηρώντας όμως επαφή και με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι εργασίες του στη νευρολογία και νευροπαθητική, οδήγησαν στην καταπολέμηση του Πάρκινσον και του Αλτσχάϊμερ.

Ο κ. Παξινός έως τώρα έχει φτιάξει δύο χάρτες του ανθρώπινου εγκεφάλου, έναν του στελέχους και έναν του υπόλοιπου εγκεφάλου. Οι έρευνες όμως συνεχίζονται, καθώς δεν έχουν γίνει οι βασικές μελέτες για τον φλοιό του εγκεφάλου.

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με 9 κορυφαία διεθνή βραβεία: The Warner Brown Memorial Prize από το Πανεπιστήμιο Berkeley, 1968, το βραβείο Walter Burfitt το 1992, Βραβείο Αριστείας στην Επιστημονική Συγγραφή, Assoc Amer Publishers το 1999, το Ramaciotti Μετάλιο Αριστείας στην Βιομετρική Έρευνα το 2001, The Alexander von Humbolt Foundation Prize το 2004. Είναι ο συγγραφέας του «The rat brain in stereotaxic coordinates», (Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές ορίζουσες), το οποίο κατατάσσεται στην 10η θέση στον κατάλογο των πενήντα πιο δημοφιλών επιστημονικών συγγραμμάτων σε όλο τον κόσμο.

 Επίσης, έχει γράψει 38 βιβλία για τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και των ζώων. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών (FAA), της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Αυστραλίας (FASSA) και του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας. Είναι επίσης, AO (Officer in the General Division of the Order of Australia for Service to Neuroscience), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος στην Σχολή Ψυχολογίας του City Unity College Αθηνών και συντάκτης διεθνών επιστημονικών περιοδικών με κριτές.



Παρουσίαση "Άλμπουμ Υγείας"


Η Corfu Press σας προσκαλεί στην παρουσίαση του πρωτοποριακού οδηγού

"Άλμπουμ Υγείας"

της παιδιάτρου Μαρίας Καραούλη - Γιαννάτου

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, ώρα 9.00 μ.μ





Συνέντευξη της Μαρίας Φαραντούρη στην "ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ"


Η Μαρία Φαραντούρη
στην ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μαρία Φαραντούρη: «Με κάνει πολύ περήφανη η προβολή
του δικού μας τραγουδιού προς τα έξω»

 
Μαρία Φαραντούρη - Λυγερή Βικάτου

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο της Ε.Ε.Ε, Λυγερή Βικάτου
Email: ligeri.vikatou@enosieptanision.gr

«Ο καλλιτέχνης δεν εφησυχάζει ποτέ»

Στη φράση αυτή συνοψίζεται η στάση ζωής της Μαρίας Φαραντούρη. Η μεγάλη μας ερμηνεύτρια, η οποία πριν από μερικούς μήνες βραβεύτηκε από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για την προσφορά της στην τέχνη και την κοινωνία, μας μίλησε για το παρελθόν αλλά και το μέλλον της μουσικής της πορείας, για «το θαύμα της τέχνης», τις παιδικές της μνήμες, τα σχέδιά της, και φυσικά τον Μίκη Θεοδωράκη:

- Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Τι ρόλο νομίζετε ότι έπαιξε η καταγωγή που είχαν οι γονείς σας από τα Επτάνησα στην αγάπη σας για την δυτική μουσική;

- Σίγουρα οι γονείς μου έπαιξαν μεγάλο ρόλο, γιατί του πατέρα μου του άρεσαν πολύ οι καντάδες. Αλλά και η μητέρα μου τις τραγουδούσε, παρ' ότι δεν είναι από την Κεφαλονιά, είναι από τα Κύθηρα. Της άρεσαν, θυμάμαι,  ο Χατζηαποστόλου, ο Αττίκ, αλλά και ο Γιαννίδης, ο Χαιρόπουλος, το ελαφρό τραγούδι της εποχής - που τότε το έλεγαν ελαφρό αλλά ήταν πολύ σημαντικό. Τις Κυριακές που κάναμε τραπέζια με τους συγγενείς πάντα τραγουδάγαμε, αλλά και καθημερινά, ένα τραγούδι συνόδευε το τέλος του τραπεζιού. Μεγάλωνα ακούγοντας αυτά αλλά και στο ραδιόφωνο κλασική μουσική, όταν - σπάνια - είχαν κάποιο πρόγραμμα. Δεν είχα επιρροή από ανατολίτικα ακούσματα, παρ’ ότι έμενα στη Νέα Ιωνία που ήταν εργατική συνοικία και υπήρχε διάχυτο το πνεύμα του λαϊκού τραγουδιού που τραγουδούσε ο Καζαντζίδης, η Γιώτα Λυδία κλπ. Η δική μου η  κλίση ήταν το δυτικό τραγούδι, η καντάδα, το κλασικό. Η χαρά μου ήταν όταν πηγαίναμε στο σπίτι ενός ξαδέρφου μου, πολύ μεγαλύτερου σε ηλικία,  ο οποίος είχε στο σπίτι του ένα γραμμόφωνο και ακούγαμε Βέρντι. Τραγουδούσε κ ο ίδιος, ήταν βαρύτονος. Ήταν ο παππούς της Μαριέττας της Φαφούτη.

- Υπάρχει τέτοια συγγένεια; Δεν είναι γνωστό…

- Ναι, υπάρχει! Της έχω πολύ τρυφερότητα, τη θεωρώ και ταλαντούχα. Της εύχομαι να έχει μια πολύ καλή πορεία στο τραγούδι και να μην το δει ως μία καριέρα, αλλά, αφού αγαπάει τη μουσική πραγματικά, να προχωρήσει και να φτάσει  σε βάθος.

- Η συνάντηση στα 16 σας με τον Μίκη Θεοδωράκη, είναι αυτή που τα αλλάζει όλα;

- Ναι, βέβαια. Δεν καλλιέργησα τα στοιχεία λυρικής τραγουδίστριας που είχε η φωνή μου, γιατί γνώρισα τον Μίκη και με κράτησε στην οικογένειά του. Μου είπε «πολλές κλασικές υπάρχουν, αλλά εσύ θα γίνεις τραγουδίστρια δική μου, η μούσα μου». Αυτό είπε όταν με πρωτογνώρισε και με άκουσε: «θέλεις να γίνεις η μούσα μου; Γεννήθηκες για να τραγουδάς τα τραγούδια μου» και εγώ του απάντησα: «το ξέρω». Ήταν μια σχέση πάρα πολύ έντονη, καρμική. Ήταν ο πατέρας μου, ήταν και είναι ο μέντοράς μου. Προχθές που είμαστε στο μπαλέτο Ζορμπάς, ήρθε και συγκινήθηκα πολύ.

- Έχετε σκεφτεί την πορεία σας αν δεν είχατε διασταυρωθεί με τον Μίκη Θεοδωράκη;

- Ίσως θα ακολουθούσα το κλασικό τραγούδι, γιατί όλοι μου έλεγαν να πάω στο ωδείο να ακολουθήσω τη σχολή του λυρικού τραγουδιού, βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξέρει την πορεία που θα είχα, αλλά είχα αυτή την κλίση. Δεν μου άρεσε να τραγουδώ σε κέντρα. Θυμάμαι μικρούλα είχα πάει στον Οικονομίδη που μάζευε τα ταλέντα στο πεδίον του Άρεως. Είχα μάθει ένα ιταλικό τραγούδι και το έλεγα με κλασική χροιά. Μου είπε «αχ κορίτσι μου, η φωνή σου είναι για ελαφρό τραγούδι, πρέπει να πας στο ωδείο». Από μικρή είχα συνείδηση πως μάλλον η φωνή μου αυτόν τον δρόμο  θα πρέπει να ακολουθήσει. Μέχρι που μπήκε ο Μίκης στο δρόμο μου και ακολούθησα αυτή τη σχολή. Και αυτός βέβαια έχει κλασικά στοιχεία.

- Στη συνεργασία με τον Τσαρλς Λόιντ μας βγάλατε μια εντελώς άλλη πλευρά: η τζαζ ταίριαξε και αυτή στη φωνή σας.

- Έχε υπ’ όψιν σου, ότι το τραγούδι του Μίκη, το «Κράτησα τη ζωή μου», η «Φαίδρα» αλλά και το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, το ηπειρώτικο κυρίως αλλά και τα νησιώτικα και τα θρακιώτικα έχουν τέτοια στοιχεία που μπορούν - λόγω πεντατονικής κλίμακας που είναι και το μπλουζ - με μια παραλλαγή και μια αλλαγή  στην εναρμόνιση να γίνουν και τζαζ. Η σύγχρονη free jazz δεν είναι μόνο τα αμερικάνικα στοιχεία αλλά παίρνει στοιχεία και από Ινδίες, Λατινική Αμερική, από παντού, από όλες τις μουσικές πηγές. Έτσι λοιπόν, και τα δικά μας τραγούδια. Ο Τσαρλς Λόιντ με είχε ακούσει στην Καλιφόρνια, στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα και του άρεσα πάρα πολύ. Δημιουργήθηκε μια πολύ καλή σχέση μεταξύ μας, αμοιβαίου θαυμασμού και έχουμε κάνει συναυλίες μαζί σε όλο τον κόσμο: Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Βέλγιο και φυσικά Ελλάδα. Είναι πραγματικά πολύ ωραία αυτή η συνεύρεση της μουσικής, της αφροαμερικάνικης κουλτούρας που διεισδύει στην ελληνική παράδοση και στο έντεχνο τραγούδι όπως το έφτιαξε ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτή την φορά στο Ηρώδειο ήρθε και η νέα γενιά - των τριαντάρηδων - των κορυφαίων μουσικών  της Νέας Υόρκης στη τζαζ, ο Γκέραλντ Κλίβερ στα ντραμς, ο Γκέραλντ Κλέιτον στο πιάνο, ο Τζο Σάντερς στο μπάσο, όλοι τους πολύ σπουδαίοι μουσικοί. Ο Σινόπουλος ήταν στην ποντιακή λύρα και ο Τάκης Φαραζής έκανε την επιμέλεια του προγράμματος. Ήταν μαζί μας και ο Γιάννης Σπάθας, που είπε τρεις μπαλάντες του. Δημιουργήσαμε μια καταπληκτική συναυλία.

- Μετά από πενήντα χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας, μου δίνετε την αίσθηση ότι συνεχίζετε να έχετε την ίδια αγωνία πριν από κάθε συναυλία, σαν να αρχίσατε χθες να τραγουδάτε, για να δανειστώ τον περσινό τίτλο της συναυλίας σας «Χθες άρχισα να τραγουδώ».

- Βέβαια, δεν εφησυχάζει ο καλλιτέχνης. Κάθε φορά είναι σαν να αποκαλύπτεται κάτι καινούριο. Αυτό είναι και το θαύμα της τέχνης. Το ωραίο τραγούδι πάντα σου δίνει μια ανάγκη να το ξαναδημιουργήσεις, να αποκαλύψεις το μυστικό του πάλι, ιδίως όταν τραγουδάς ποίηση. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που στην πορεία μου συνάντησα τόσο μεγάλους δημιουργούς, τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και τον Μάνο Χατζηδάκη. Οι οποίοι  - και αυτό είναι σημαντικό - μου εμπιστεύτηκαν ολόκληρα έργα τους, όχι μεμονωμένα τραγούδια. Ο Χατζηδάκης μου έδωσε τη «Μελισάνθη», τα «Παράλογα», την «Αμοργό», τη «Σκοτεινή μέρα», ο Μίκης ο Θεοδωράκης το «Canto General», την «Κατάσταση πολιορκίας», το «Πνευματικό εμβατήριο». Τότε οι καλλιτέχνες έγραφαν κύκλους τραγουδιών. Μετά άλλαξαν οι εποχές και οι ανάγκες. Οι δημιουργοί δεν έχουν τα μέσα που είχαν τότε, έχουν μόνο το ίντερνετ, το οποίο καλό είναι, αλλά και πιο δύσκολο να βρεις τον αποδέκτη σου. Παλαιότερα, δεν είχαμε μέσα προβολής, δεν υπήρχε τηλεόραση καν, έγραφε όμως κάτι η εφημερίδα και γέμιζαν τα γήπεδα!

- Μαρία Κάλλας του λαού, Joan Baez της Μεσογείου, έχετε ακούσει τόσους επαίνους όλα αυτά τα χρόνια. Εσείς, για πιο πράγμα - πέρα από τη φωνή σας φυσικά - είστε πολύ περήφανη;

- Σίγουρα είναι πολύ ωραίο για τον καλλιτέχνη να αναγνωρίζεται η δουλειά του,  η φωνή του και η στάση ζωής του στην τέχνη, αλλά ποτέ δεν άλλαξαν όλα αυτά τον χαρακτήρα μου. Από 16 χρονών παιδί που με γνώρισε ο Μίκης είχα μια πορεία πολύ σφιχταγκαλιασμένη με το έργο. Είχα πολύ μεγάλη τύχη, να έχω έναν μεγάλο δημιουργό που γράφει τραγούδια που πάνε στη φωνή μου, που είναι κλασικός, που είναι ο στυλοβάτης του ελληνικού τραγουδιού. Εγώ αισθάνομαι ότι πρέπει να ακολουθώ αυτό που πιστεύω. Ευχάριστα είναι η αναγνώριση, οι εξαιρετικές κριτικές, αλλά δεν μου άλλαξαν τα μυαλά, πάντα έμενα σταθερά στην πορεία μου. Ξέρεις τι με γοητεύει;  Οι διθυραμβικές κριτικές που απαντούσαν με έναν τρόπο στις κριτικές που χτυπούσαν τη χώρα μου για τα οικονομικά και μάλιστα πολύ άσχημα. Γραφόταν έξω ότι η χώρα καταρρέει και την ίδια στιγμή η «Le Monde» έγραφε: «η Ελλάδα μας κάνει να τη σεβόμαστε για τον πολιτισμό της, για την ποίησή της και την ωραία της μουσική». Με κάνει πολύ πιο υπερήφανη όταν προβάλλεται το δικό μας τραγούδι προς τα έξω. Το να προβάλεις τη γλώσσα σου, να συνηθίζει ο κόσμος να ακούει την ελληνική γλώσσα σαν μια πανάρχαια γλώσσα που μπορεί να ακούγεται σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δεν έγινα ιντερνάσιοναλ, που τραγουδάω σε ξένη γλώσσα. Βεβαίως και τραγουδάω κάποια τραγούδια στα αγγλικά, δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι βγάζεις την κουλτούρα σου, της γλώσσας στο εξωτερικό. Ποιος άλλος το κάνει αυτό; Κανείς. Πρώτη φορά εμείς και ο Θεοδωράκης το κάνουμε.

- Τα σχέδια σας για το μέλλον;

- Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι έχουμε προγραμματίσει μέσα στο 2015 να γιορτάσουμε μαζί με τον Μίκη τα 90 του χρόνια με μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο. Και να σου μιλήσω και για ένα όνειρό μου, που είναι ακόμη στο ψάξιμο: θέλω κάποια στιγμή να έχω ένα χώρο, όπου να μπορούν να αναδεικνύονται παιδιά που ασχολούνται με την κλασική ή την τζαζ και σήμερα βρίσκουν πόρτες κλειστές και απογοητεύονται. Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλονιά, που υπέφερε πολλά από τους σεισμούς. Είχαμε κάνει τον Μάρτη πολλοί καλλιτέχνες μια συναυλία με τίτλο «Θα είμαι εκεί», με πρωτοβουλία του «Βήμα FM», ωστόσο οι άνθρωποι εκεί έχουν ακόμη προβλήματα. Εύχομαι στους συμπατριώτες μου να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές. Πιστεύω ότι οι Κεφαλλονίτες πάλι θα τα καταφέρουν, γιατί είναι  άνθρωποι αγωνιστές στη ζωή, που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Μαρία Φαραντούρη


Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας ευχαριστεί θερμά την κυρία Φαραντούρη
για τον χρόνο που μας διέθεσε.


ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ



Παρουσιάσεις βιβλίου Κώστα Κρομμύδα - "Ογκρέσα", στα επτάνησα


Κώστας Κρομμύδας - "Ογκρέσα"

Η ιστορία του βιβλίου ουσιαστικά ξεκινά απο την Κεφαλονιά για να καταλήξει μετά απο ένα ταξίδι έρωτα, μυστηρίου και αγωνίας, στη Ζάκυνθο!



Παρουσιάσεις του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα με τίτλο "Ογκρέσα" στο Ληξούρι 16/7 βιβλιοπωλείο "Happy House".

Στο Αργοστόλι 17/7 στο βιβλιοπωλείο "Σταματελάτου".

Και Ζάκυνθο 18/7 στο βιβλιοπωλείο "Πλέσσας".

Όλες οι παρουσιάσεις θα γίνουν στις 20.00


"POST VACATION BLUES" Η έκθεση - παρέμβαση σύγχρονης τέχνης στους Παξούς


Δελτίο Τύπου

POST VACATION BLUES

Η έκθεση - παρέμβαση σύγχρονης τέχνης στους Παξούς


Ο Δήμος Παξών παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Post Vacation Blues που θα πραγματοποιηθεί στο παλαιό σχολείου Λογγού, από τις 4 έως και 31 Ιουλίου 2014.

Η έκθεση Post Vacation Blues αποτελεί την πρώτη ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται σε ένα από τα ιστορικά κτίρια του νησιού, στο παλαιό σχολείο Λογγού, σε παραγωγή του Δήμου Παξών. Αποσκοπεί στο να συγκεράσει τα έργα έξι καλλιτεχνών, με πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό εικαστικό λόγο που όμως χαρακτηρίζεται από κοινούς «τόπους» και μια έντονη ευαισθησία σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα έργα που θα εκτεθούν, ζωγραφικά, γλυπτικά ή in situ εγκαταστάσεις αναφέρονται στη συλλογική μνήμη αλλά και στην απώλειά της, στις έννοιες του «δικτύου» και πλέγματος που πηγάζουν μέσα από την γεωμετρία της φύσης, στην πιθανή συνύπαρξη ευγένειας, λεπτότητας, ωμότητας και βίας ή στη διερεύνηση της ανθρώπινης προσωρινότητας.

Αφαιρετικά τοπία πάνω σε γύψο συνδιαλέγονται με “ξεφουσκωμένα” γλυπτικά προσωπεία και θραύσματα ενός αρχαϊκού παρελθόντος ενώ παράλληλα, ζωγραφικά έργα με υφές εννοιολογικού και ρεαλιστικού βάθους αλληλεπιδρούν με μεγάλα μαύρα πλέγματα ή μικρών διαστάσεων έργα που ερευνούν λεπτομερείς διαδικασίες που σχετίζονται με κάποια αρχιτεκτονική και τείνουν να μιλούν για την αλήθεια και τη καθαρότητα.

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος ο οποίος πέρα από τα έργα των καλλιτεχνών δοσμένα με τρόπο που θα αποκαλύπτουν τον διάλογο που έχει προϋπάρξει, θα περιλαμβάνει και θεωρητικό κείμενο του ιστορικού τέχνης & επιμελητή Σωτήριου Μπαχτσετζή. Ο κατάλογος θα αποτελέσει τεκμήριο της έκθεσης και τέλος, θα λειτουργεί και ως ένα “οπτικό ημερολόγιο” της διαδικασίας των δημιουργών σε συνάρτηση με το ίδιο το νησί.

Συμμετέχουν οι  καλλιτέχνες:

Αλέξανδρος Κόκκινος,
Γιώργος Μαραζιώτης,
Αναστασία Παπαλεωνίδα- Πούντζα,
Αιμιλία Παπαφιλίππου,
Γιώργος Τσεριώνης
Διονύσης Χριστοφιλογιάννης


Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 4 – 31 Ιουλίου 2014
Είσοδος: Ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 19.00 – 23.00
Παλαιό Σχολείο Λογγού

Παραγωγή Έκθεσης: Δήμος Παξών

Διεύθυνση παραγωγής έκθεσης: Γιώργος Μαραζιώτης, Αναστασία Παπαλεωνίδα- Πούντζα & Φαίη Λύχνου

Επικοινωνία: MEM Communication & Cult. Production

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας