EΣΠΑ - Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Έμφαση στην ορθή και γρήγορη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ δηλώνει ότι θα δώσει η ΓΓ της ΠΙΝ κ. Β. Αλεξανδρίδου

 

Με αιχμή της πολιτικής παρέμβασης την στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης, θα κινηθεί, στο πλαίσιο της θητείας της η Γ.Γ. της ΠΙΝ Β. Αλεξανδρίδου. Όπως ανακοίνωσε στην σημερινή πρώτη επίσημη συνέντευξης της στα τοπικά ΜΜΕ, θα εστιάσει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών της στην ορθή και γρήγορη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με προτεραιότητα την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στον τομέα του τουρισμού.
Η Γ.Γ. μεταξύ άλλων σημείωσε και τα εξής:


«Αιχμή της πολιτικής μας παρέμβασης είναι η στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης. Η πράσινη ανάπτυξη είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, υιοθετώντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Για τα Ιόνια Νησιά πράσινη ανάπτυξη σημαίνει πράσινες υποδομές, με αιχμή την ενέργεια. Σημαίνει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, έργα που προστατεύουν το περιβάλλον.
Το εγχείρημα της πράσινης ανάπτυξης πρέπει να κατέχει κυρίαρχη θέση στην περιφέρειά μας με τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά που αυτή διαθέτει. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, σε συνδυασμό με τις ιστορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, γεωγραφικές, μορφολογικές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού μας είναι επαρκείς προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και με πιο τολμηρά βήματα στην υλοποίηση πράσινων πολιτικών.
Σήμερα το ΕΣΠΑ αποτελεί το μεγάλο μας όπλο. Συνιστά μία από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές που στις τωρινές συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης αναμένεται να συμβάλει στην ανακούφιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας μας. Είναι το μέσο με το οποίο μπορούμε με σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα υποδομής, σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών. Το ΕΣΠΑ καθίσταται το εργαλείο για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη σε όρους ποιότητας ζωής, απασχόλησης και εισοδήματος. Μπορεί να αποτελέσει τη συλλογική προσδοκία των Ελλήνων που δοκιμάζονται από την σκληρή οικονομική κρίση, για ανάκαμψη και ευημερία. Επίσης, το κλείσιμο του Γ΄ΚΠΣ και η ενεργοποίηση και υλοποίηση του ΕΣΠΑ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, άρα ύψιστης δημοσιονομικής και πολιτικής σημασίας, για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2011 – 2012 για τη χώρα μας.
Κύριο μέλημά μου οφείλει να είναι η αύξηση των ρυθμών απορρόφησης, σε συνδυασμό με την προώθηση εκείνων των βελτιώσεων που θα άρουν τις αναπτυξιακές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι δυνατότητες παρέμβασης είναι οριακές, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του περιφερειακού προγράμματος είχε δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς, πάντως, προωθήσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας στα Οικονομικά Υπουργεία για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, ώστε να περιλαμβάνονται και οι πολιτικές που ανέφερα πιο πάνω.
Επειδή, όπως γνωρίζετε, είμαι άνθρωπος της αγοράς, με κύρια απασχόληση τον τουρισμό, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έθεσα τον τουρισμό και τις προσπάθειες για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων από αυτόν, σε πρώτη προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό και βλέποντας τις μεγάλες προοπτικές της Περιφέρειάς μας από τη λειτουργία των νέων οδικών αξόνων της χώρας μας (Εγνατία οδός) διατηρώντας και ενισχύοντας την παρέμβασή μας στις παραδοσιακές τουριστικές αγορές (συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις Ουτρέχτης, Βιέννης, Κοπεγχάγης, Πράγας, Βερολίνου, Μόσχας, Παρισίου, Γκέτεμποργκ, Νάπολι, Μιλάνο, Μόναχου, Βρυξελών, Λονδίνου, Αγίας Πετρούπολης, Βαρσοβίας), προώθησα την παρέμβασή μας στην εγχώρια αγορά της Βόρειας Ελλάδας, στις αναδυόμενες αγορές των Βαλκανικών χωρών (συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας) και αξιοποίησα τις σημαντικές δυνατότητες της Περιφέρειάς μας σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού (θρησκευτικός τουρισμός) με επαφές με τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη και τον Πατριάρχη της Ρωσίας. Η παρουσία μας σ’ αυτές τις τουριστικές αγορές ήταν πολύ καλή και δεν είναι τυχαίο που στην Νάπολη τα Ιόνια Νησιά απέσπασαν το βραβείο του καλύτερου προορισμού.
Επειδή σημαντικός κρίκος της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης είναι ο ιδιωτικός τομέας, λειτούργησε η Περιφερειακή Γνωμοδοτική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου και σε ενέκρινε επτά επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 6.365.000 € με συνολική εγκριθείσα επιχορήγηση 2.824.700 €. Σύντομα η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας (Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης) θα αξιολογήσει και τις υπόλοιπες 26 επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 31.967.309 € με συνολική αιτούμενη επιχορήγηση 13.340.707 €, ώστε το αμέσως προσεχές διάστημα να μπει σε εφαρμογή ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που θα ενσωματώνει τις νέες επενδυτικές δυνατότητες σε τομείς που αναδεικνύουν το περιβάλλον και προωθούν την απασχόληση.
Τέλος, ένας τομέας που θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από τη συμμετοχή μας σε Κοινοτικά Προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη κινδύνων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

www.kolivas.de 
Σπύρος Κούρτης

 

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας