Θ΄ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΞΟΙ

Πραγματοποιήθηκε  το Θ' Πανιόνιο Συνέδριο στους Παξούς απο τις 26 έως 30 Μαίου.
Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Θ΄Πανιόνιο Συνέδριο στο παραδεισένιο νησί των Παξών. Το πρόγραμμα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων ξεκίνησε την Τετάρτη 26 Μαϊου 2010 με την εναρκτήρια συνεδρία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο σχολικό κέντρο Παξών, στα Μπογδανάτικα.
Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Δήμαρχος Παξών και Πρόεδρος της Εταιρίας Παξινών Μελετών κ.Σπύρος Μπογδάνος. Στην εναρκτήρια συνεδρία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της εκκλησίας των Ιονίων Νήσων , της Κυβέρνησης του επιστημονικού και μορφωτικού τομέα των Ιονίων Νήσων και άλλων περιοχών της Ελλάδας , Οργανισμών και φορέων καθώς και πλήθος επισκεπτών. Εντύπωση προκάλεσε αλλά και πλήθος συζητήσεων η απουσία πολλών επίτιμων καλεσμένων και φορέων των νησιών της Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Λευκάδας και Ιθάκης!!! Η εκδήλωση δυσαρέσκειας εκφράστηκε με πικρία από τους παρευρισκόμενους καλεσμένους και επισκέπτες του συνεδρίου.
Τα οικογενειακά μορφώματα και η οικονομική ισχύς (14ος-19ος αι.), η οικονομία και Κοινωνία (16ος-19ος αι.) , η Επτανησιακή ναυτιλία (16ος-19ος αι.), τα τεκμήρια αρχαιολογικής και αρχειακής πολιτισμικής κληρονομιάς, η Επτανησιακή πολιτισμική ιστορία (α. Πολιτισμικές εκφράσεις της επτανησιακότητας 17ος-19ος αι., β. Η επτανησιακή λογοτεχνία και το εθνικό κέντρο,(19ος-20ος αι.): κοινές μήτρες, ασύμπτωτα και σύνδεσμοι) και η αναφορά-μελέτη στα νησιά Παξοί – Αντίπαξοι(αναζητώντας τους αρχαίους Παξούς στο δίκτυο και η αφάνταστη νοσταλγία της τεκμηρίωσης, Οι Παξοί στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια κ.λ.π.) ήταν οι θεματικές ενότητες για τις οποίες έγιναν συζητήσεις τις οποίες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τόσο οι σύνεδροι όσο κάτοικοι του νησιού και επισκέπτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Το συνέδριο πλαισίωσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του , στον Αυλόγυρο του Μουσείου Παξών που βρίσκεται στο γραφικό λιμάνι της περιοχής του Γάϊου και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Σχολικού Κέντρου στην πυκνόφυτη περιοχή στα Μπογδανάτικα .
Έκθεση εργογραφίας και βιβλιογραφίας Λουδοβίκου Σαλβατώρ: αναπαραστάσεις, επιμ. Αλίκη Δ.Νικηφόρου λειτουργούσε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στο ξενοδοχείο Paxos club με έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Ρωμάνου.
Η θεατρική παράσταση με θέμα «παξινίτικη παρλάτα» έκλεψε τις εντυπώσεις καθώς η διάλεκτος των ερασιτεχνών ηθοποιών (κάτοικων του νησιού) προκάλεσε αφθονία γέλιου και ενθουσιασμού στο κοινό . Η φιλαρμονική Εταιρία «Ποσειδών» του Δήμου Παξών μας ταξίδεψε ρομαντικά κάτω από τους ήχους των μουσικών οργάνων clarinets, flute, saxophones, trumpets, trombones, baritones, tuba και percussion και τις μουσικές εκτελέσεις από τα μουσικά θέματα General Greene, Trumpeter s salute, Aura Lee, Bavarian folk dance, Funiculi – funicula, Come back to Sorrento, What a wonderful world, California Dreamin ΄, Chariots of fire, Pirates of the Caribbean, La vita e bella.
Tην Κυριακή 30 Μαίου 2010 το φωνητικό σύνολο «Corfu Voices» έκλεισε το συνέδριο με την μουσική εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φώτη Αργυρού και την Μουσικολογική έρευνα – επιμέλεια του Κώστα Ζερβόπουλου.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα νέα στοιχεία της πρόσφατης μουσικολογικής έρευνας και εκτελέστηκαν πολλά – για πρώτη φορά – μέρη, από τις διάφορες μελοποιήσεις του Σολωμικού Ύμνου, σε μουσική του Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου.
Το Θ΄ Πανιόνιο Συνέδριο στους Παξούς έκλεισε με την συναυλία του φωνητικού συνόλου και την σύμφωνη απόφαση των συνέδρων ύστερα από ψηφοφορία , το Ι΄Πανιόνιο Συνέδριο να διεξαχθεί το Μαίο του 2014 στο νησί των Φαιάκων, την όμορφη Κέρκυρα! 



                                        


Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες  από την Ελένη Κονοφάου η οποία ήταν παρών στο συνέδριο:




                         Ελένη Κονοφάου

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας