«Μεσογειακοί διάλογοι στα μονοπάτια της τέχνης»

Δύο ξεχωριστές μουσικές, θεατρικές και χορευτικές βραδιές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή 27 Αυγούστου στις Μαριές και την επόμενη μέρα στον Άγιο Λέοντα, όπου οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» και το «Ιόνιο Θέατρο», θα παρουσιάσουν τους «Μεσογειακούς Διαλόγους στα μονοπάτια της τέχνης».
Πρόκειται για έναν ξεχωριστό συνδυασμό της μουσικής, του θεάτρου και του χορού, στα ορεινά μονοπάτια της Ζακύνθου, που έμειναν ανεπηρέαστα


από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 και που μέχρι σήμερα, αντιπροσωπεύουν ό,τι πιο παραδοσιακό έχει απομείνει στο νησί.
Παράλληλα, πρόκειται για μια συνεργασία όχι μόνο ανάμεσα στους «Τραγουδιστάδες» και το «Ιόνιο Θέατρο», αλλά πολύ ευρύτερη, αφού στις δύο βραδιές θα συμμετέχουν επί σκηνής επίσης: Οι «Arakne Medditteranian» από τη Νότια Ιταλία, το «Σχήμα Λαϊκής Αριέττας» από την Κεφαλλονιά, ο πολιτιστικός σύλλογος και το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Μαριών, ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Λέοντα «Η Άμοιρη» και το χορευτικό συγκρότημα «Το Φιόρο του Λεβάντε».
Τα κείμενα και την παρουσίαση επιμελείται ο Γιώργος Φιορεντίνος, τη μουσική επιμέλεια έχει ο Παναγιώτης Μαρίνος και ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, τη σκηνοθετική ο Θοδωρής Καμπίτσης, ενώ φιλική συμμετοχή θα έχει ο Βαρύτονος, Διονύσης Σούρμπης.
Οι δύο βραδιές θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα των Δήμων Ελατίων και Αρτεμισίων και χθες δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο του τελευταίου, από την πλειοψηφία των συντελεστών αυτής της προσπάθειας και τους Δημάρχους, Νίκο Θεοδόση και Αντώνη Αντίοχο.
Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Καμπίτση, «η αναλλοίωτη ορεινή Ζάκυνθος, δίνει την έμπνευση σε μια πλειάδα καλλιτεχνών, να ξεδιπλώσουν το αδιαμφισβήτητο πηγαίο ταλέντο και να μεταφέρουν τις ιδιαιτερότητες της ντόπιας τέχνης, όπως έχει σμιλευτεί από το βάθος των αιώνων μέχρι τις μέρες μας».
Στόχος, όπως επισημάνθηκε, είναι να αναδειχθούν και άλλες περιοχές της Ζακύνθου, πέρα των γνωστών χώρων πραγματοποίησης εκδηλώσεων, να συνεχιστεί η προαγωγή του πολιτισμού στην ορεινή Ζάκυνθο και να αναδειχθούν τα κοινά και τα διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία από την Κρήτη, ως τα νησιά του Ιονίου και τη Νότια Ιταλία.
Σημειώθηκε δε, πως για πρώτη φορά μετά το 1953, γίνεται κοινή μουσική εκδήλωση Ζακυνθινών και Κεφαλλονίτικων σχημάτων, ενώ χαρακτηρίστηκε εξαιρετική η δουλειά των «Arakne Medditteranian» και των υπολοίπων συντελεστών στις δύο παραστάσεις, όπως του σχήματος της «Λαϊκής Αριέττας» από την Κεφαλλονιά.
Ιδιαίτερα για τη δουλειά των «Τραγουδιστάδων» επισημάνθηκε πως στόχος τους δεν είναι η πραγματοποίηση μιας συναυλίας, αλλά να δοθεί μια νέα διαφορετική διάσταση στη μουσική της Ζακύνθου, «δένοντας» και με άλλα στοιχεία, ενώ για τον Διονύση Σούρμπη, τονίστηκε πως μπορεί να δώσει μια κοσμική διάσταση στη μουσική του νησιού.
Οι χώροι που θα πραγματοποιηθούν οι δύο εκδηλώσεις, βρέθηκαν από τους κατοίκους των δύο χωριών και θα διαμορφωθούν κατάλληλα. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

http://www.imerazante.gr

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας