Δυο πόλεις, ένας Ποιητής, ένα σπίτι…

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην θέση που προσεισμικά βρισκόταν το σπίτι του ποιητή Ούγου Φώσκολου, μία σεμνή τελετή, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος» και αντιπροσωπεία από την πόλη Τρεβίζο της Ιταλίας, αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο της πόλης, Vittorio Janini και μέλη της Ορχήστρας Gruppo d’ Archi Veneto.
Οι Ιταλοί, που ήρθαν στο νησί μας, με αφορμή τις συναυλίες που έδωσαν τις μέρες των εορτών, εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν τη θέση που προσεισμικά ήταν η Οικία του Ποιητή και να αποθέσουν ένα στεφάνι στην μνήμη του.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων, οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος, μέλη του Συλλόγου για την κατασκευή της Οικίας του Ποιητή, αλλά και αρκετός κόσμος, έδωσαν το παρόν.
Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ζακυνθίων και υπεύθυνος για τα Πολιτιστικά κ. Άκης Λαδικός, ο οποίος είναι και Ταμίας του Συλλόγου, διάβασε τον χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», κ. Νίκου Λαλώτη, ο οποίος βρισκόταν εκτός Ζακύνθου και στον οποίο ανέφερε ότι “Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στη Ζάκυνθο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ποιητής Ugo Foscolo, που όπως εσείς έτσι και εμείς δοξάζουμε και τιμάμε. Το σπίτι που γεννήθηκε, και η περίφημη φωσκολιανή βιβλιοθήκη καταστράφηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδρύσαμε αποκλειστικά τον πολιτιστικό μας σύλλογο «Ούγος Φώσκολος» για να αποκαταστήσουμε πλήρως το ιστορικό σπίτι στην αρχική του μορφή, του οποίου ευτυχώς διασώζονται αρκετές απεικονίσεις. Είναι ένα μεγάλο χρέος που το οφείλει η μητέρα πατρίδα στον μεγάλο ποιητή. Καλωσορίζοντάς σας λοιπόν στην πατρίδα του Ugo Foscolo, ζητώ και τη δική σας συμπαράσταση ώστε να ευδοκιμήσει η προσπάθειά μας” και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που σήμερα κοσμεί την Πλατεία του Ποιητή.
Η αγάπη των Ιταλών επισκεπτών, ενδυναμώνει τις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», ο οποίος έχει καταθέσει στο Δήμο Ζακυνθίων τα σχέδια του Καθηγητή Διονύση Ζήβα για την κατασκευή της Οικίας.
Η ποίηση, η μουσική, η τέχνη γενικότερα, είναι εκείνη που ενώνει λαούς, και μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η κοινωνία μας για να προχωρήσει.
Η σεμνή τελετή στη μνήμη του Ούγου Φώσκολου, η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση για το 2011, ας ευχηθούμε πως θα κάνει το καλό ποδαρικό και σύντομα, στη θέση αυτή, θα έχουμε τη χαρά να δούμε, το σπίτι του Ποιητή.
*Η Κατερίνα Δεμέτη είναι Διευθύντρια στο Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων και Γενική Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος».

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας