ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Συνέχιση της διδασκαλίας της Ιταλικής Γλώσσας στα Γυμνάσια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Αργοστόλι, 27-06-2011
ΠΡΟΣ:
Περιφερειακό Διευθυντή Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων
Κοινοποίηση:

1)      Δήμαρχο Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κο Αλέξανδρο Παρίση
2)      Διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ιθακης
3)      Διεύθυνση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ιθάκης

ΘΕΜΑ:  «Συνέχιση της διδασκαλίας της Ιταλικής Γλώσσας στα Γυμνάσια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Σύμφωνα με την  τελευταία Υπουργική Απόφαση, συνεχίζεται η παράλληλη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια. Όμως, οι διευθυντές των Γυμνασίων της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, βασισμένοι σε προηγούμενη Υπουργική Απόφαση η οποία ανακλήθηκε, μοίρασαν στους μαθητές δηλώσεις στις οποίες ζητούν να επιλέξουν μόνον μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας, αποκλείοντας την επιλογή της Ιταλικής.
Η πλειοψηφία των μαθητών κατά το σχ. Έτος 2010-2011 επέλεξε και διδάχθηκε την ιταλική γλώσσα. Στα σχολεία των Ιονίων Νήσων, σε κάθε Γυμνάσιο η διδασκαλία της Ιταλικής γίνεται σε δύο ή τρία τμήματα των 25 μαθητών λόγω της αυξημένης ζήτησης από τους μαθητές –τη στιγμή που τα τμήματα των γερμανικών και των γαλλικών είναι μετά βίας ένα (1) ανά γυμνάσιο και πολλές φορές με λίγους μαθητές (4-18 μαθητές ανά τμήμα). Όπως είναι  φυσικό, οι μαθητές επιθυμούν να συνεχίσουν την εκμάθησή της Ιταλικής κατά το σχ. Έτος 2011-2012. Επιπλέον, υπάρχουν σχετικές διαμαρτυρίες από τους συλλόγους γονέων σχετικά με την ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού αναφορικά με την ξενόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών τους: δεν είναι δυνατό ένας μαθητής να αρχίζει στην Α’ Γυμνασίου την διδασκαλία της Ιταλικής και στη Β’ Γυμνασίου να καλείται να διδαχθεί γερμανικά ενώ δεν έχει το επίπεδο ή να μείνει στο προαύλιο.
Στην τελευταία Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται η παράλληλη διδασκαλία ΟΛΩΝ των ξένων γλωσσών (Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά). Σε μια παράγραφό της η Υπουργική Απόφαση αναφέρει ότι για την διδασκαλία τα β’ ξένης γλώσσας είναι δυνατό να ληφθεί υπ’όψιν μεταξύ άλλων και η ύπαρξη οργανικής θέσης. Παρασυρμένοι από αυτό, κάποιοι διευθυντές Γυμνασίων απέκλεισαν την επιλογή της Ιταλικής, αναφέροντας σε γονείς και μαθητές ότι του χρόνου δεν θα υπάρχουν Ιταλικά στα σχολεία και ως εκ τούτου θα πάρουν απαλλαγή και θα παραμένουν στο προαύλιο. Όμως ενδέχεται το Υπουργείο, εφόσον έχει επιλέξει τη διδασκαλία της Ιταλικής ως μία από τις βασικές επιλεγόμενες Γλώσσες,  να δημιουργήσει οργανικές θέσεις καθηγητών Ιταλικής προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
Ως εκ τούτου, βάσει όλων των παραπάνω, ζητάμε:
α) την ακύρωση των υπεύθυνων δηλώσεων που βάσει της πρώτης Υ.Α. διένειμαν κάποιοι διευθυντές στους μαθητές
β) την εκ νέου δήλωση προτίμησης στους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου, τον Σεπτέμβρη για να βγουν τα πραγματικά κενά βάσει των οποίων θα προκύψουν οι οργανικές θέσεις καθηγητών Ιταλικής από το ΥΠΔΒΜΘ.
γ) οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου να δηλώσουν εκ νέου τη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν, διότι (όπως σας αναλύσαμε παραπάνω), δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να δηλώσουν την Ιταλική Γλώσσα με την αιτιολογία ότι στο Γυμνάσιο θα διδάσκονται μόνο γερμανικά ή γαλλικά.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως για τις ενδεχόμενες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε για να διατηρηθεί η τάξη στη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Μετά τιμής,
Ροδαμάνθη Βαβάση  (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιταλικής Γλώσσας – Γ’ Γυμνάσιο Αργοστολίου)
Νικόλαος Μαντζουράνης (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιταλικής Γλώσσας -Α’ Γυμνάσιο Αργοστολίου – «Κοργιαλλένειο»
Χρυσούλα Οικονόμου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιταλικής Γλώσσας Γυμνάσιο Σάμης & Γυμνάσιο Πάστρας)
Ιωάννα Μανέτα  (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιταλικής Γλώσσας Γυμνάσιο Κεραμειών & Γυμνάσιο Ληξουρίου)
Βασιλική Ποταμιάνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιταλικής Γλώσσας Α’ Γυμνάσιο Ζακύνθου)
Δημήτριος Ευθυμίου (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιταλικής Γλώσσας, Β’ Γυμνάσιο Ζακύνθου)

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας