Ένωση Επτανησίων Ελλάδας - Αλάτι της Γης, Κυριακή 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014, ώρα 13:00 - 15:00


Ένωση Επτανησίων Ελλάδας - Αλάτι της Γης
Κυριακή 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014, ώρα 13:00 - 15:00

«Απόψε την κιθάρα μου!..»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ & ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΑΝΤΑΔΑ


Το «Αλάτι της Γης» την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 (ώρα 13:00-15:00) τιμά την επέτειο των 150 χρόνων από την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα, μ’ ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην παράδοση της επτανησιακής και της αθηναϊκής καντάδας.

Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στις ιδιαίτερες ιστορικές και πολιτισμικές συνθήκες που οδήγησαν στην καλλιέργεια της λαϊκής πολυφωνίας στα Ιόνια νησιά και στην ανάπτυξη των επιμέρους μορφών της (τετράφωνη καντάδα, κεφαλλονίτικη αριέτα, ζακυνθινή σερενάτα και αρέκια).

Με την ενσωμάτωση των Επτανήσων το 1863, η πλούσια αυτή μουσική παράδοση μεταφυτεύτηκε στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα. Έτσι, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι συνθέτες της «αθηναϊκής νυκτωδίας», παρά την απαγόρευση της αστυνομίας για …δημόσια άσματα μετά τη 10η νυκτερινή ώρα! Ενώ οι Έλληνες ποιητές (Δροσίνης, Βιζυηνός, Πολέμης κ.ά.) έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο γράψιμο στίχων που μελοποίησαν με ευαισθησία οι τραγουδοποιοί της αθηναϊκής καντάδας, δημιουργώντας κοσμαγάπητα τραγούδια που έμειναν κλασικά.

Η εκπομπή περιλαμβάνει μιαν αντιπροσωπευτική επιλογή από τις πιο γνωστές και αγαπημένες λαϊκές καντάδες τόσο της επτανησιακής όσο και της αθηναϊκής σχολής.

Συμμετέχουν τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Διεύθυνση-ενορχήστρωση-διασκευή: Παναγής Μπαρμπάτης.

Τραγουδούν η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη και η ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΥΡΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ (Τενόροι: Νίκος Μηνιάτης, Φίλιππος Δελατόλας, Κώστας Κονδύλης, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Γεράσιμος Κουμάτος, Παναγιώτης Κάνδηλας. Βαρύτονοι: Λεωνίδας Αντύπας, Σωτήρης Κολυδάς. Μπάσοι: Χρήστος Αμβράζης, Παναγιώτης Καριώτης, Τάκης Ρούσσος, Ανδρέας Παπαγρηγοριάδης)

Παίζουν τα μέλη της ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας:

(Μαντολίνα: Γιάννης Ρίζος, Γιάννης Κατσαφλιάκας, Δημήτρης Ρίζος, Λάμπρος Ανυφαντής. Μαντόλα: Νίκος Ρογκάκος, Κιθάρα: Διονύσης Πομώνης, Γιάννης Δάφνος. Κονταμπάσσο: Ευγένιος Μπρατούσκα)

Έρευνα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS








Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας