Δελτίο Τύπου - Ανάδειξη Υπεραιωνόβιου Ελαιόδεντρου στην Κέρκυρα


Φυσικά μνημεία 1.120 ετών, στην Στρογγυλή Κέρκυρας
(σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έκθεσης
του Πανεπιστημίου Δρέσδης)

Αθήνα 27/10/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ύστερα από πρόσκληση του Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, στο  Πανεπιστήμιο  Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας "Institute of Forest Botany and Forest Zoology  - Faculty of Environmental Sciences Dresden University of Technology  (TU Dresden)" για την ανάδειξη υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου στην Στρογγυλή Κέρκυρας τον περασμένο Αύγουστο, τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε με ενδελεχή επιστημονικό τρόπο, γνωστοποιήθηκαν στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. και είναι εντυπωσιακά.

(φωτογραφία: Μαρία Βικτώρια Δούκα)

Όπως προκύπτει, ανάμεσα στα τρία ελαιόδεντρα της έρευνας που διενεργήθηκε, αναδείχθηκαν το μεν πρώτο ως το αρχαιότερο εξ αυτών με ηλικία κατά μέσο όρο 1.120 έτη, ενώ τα άλλα δυο, με μέσο όρο ηλικίας 952 και 735 έτη αντίστοιχα (βλ. πίνακα έκθεσης ΑLTI,ALTII,ALTIII).

Η διάμετρος των κορμών των δέντρων αυτών και τα ύψη τους ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα εντυπωσιακά και παρέχουν συγκρίσιμα  στοιχεία με τα παλαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο, σύμφωνα με τα οποία τα τρία ελαιόδεντρα στην περιοχή Στρογγυλής της Κέρκυρας, συγκαταλέγονται σύμφωνα  με τεκμηριωμένα αποτελέσματα ανάμεσα στα αρχαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επιστημονικό κόσμο καθώς αναπτύχθηκε με νέα μέθοδο μέτρησης, εξελίσσοντας και τελειοποιώντας την παλιά μέθοδο μέτρησης. Η συγκεκριμένη έρευνα και τα αποτελέσματά της,  πρόκειται να δημοσιευθούν από τους ειδικούς επιστήμονες Andreas Roloff και DR  Sten Gillner σε οικολογικό επιστημονικό μεσογειακό περιοδικό στο έτος 2015, ενώ θα ακολουθήσει και  επιστημονικό συνέδριο όπου θα συμπεριληφθεί ως θέμα συζήτησης.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. μετά τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, όπου περιγράφεται η μεγάλη ηλικία τα ύψη και η μεγάλη διάμετρος των όμορφων επιβλητικών ελαιόδεντρων στην  περιοχή Στρογγυλής Κέρκυρας, υπογραμμίζοντας την ιστορική και πολιτιστική σημασία τους, πρόκειται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανακηρυχθούν τα συγκεκριμένα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα ως φυσικά μνημεία.


Ακολουθούν:

• απόσπασμα από την έκθεση του έργου
(ακριβής μετάφραση στα Ελληνικά, από  την
Βιολόγο και μέλος της Ε.Ε.Ε., κα Ελένη Λουκά)

• Η έκθεση του έργου στα Γερμανικά




Ευχαριστία

Αυτή η μελέτη υλοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Βοτανολογίας και Ζωολογίας της Δρέσδης και της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και ευχαριστούμε την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. καθώς επίσης και το μέλος της Ε.Ε.Ε., Βιολόγο κα Ελένη Λουκά, που είχε την πρωτοβουλία της πραγματοποιησής της.

Θερμές ευχαριστίες επίσης σε όλους τους υποστηρικτές από το χωριό Στρογγυλή, για την μεγάλη στήριξη κατά την λήψη των δειγμάτων και  τις μετρήσεις, όπως επίσης και για την θαυμάσια φιλοξενία.


ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ








Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας