ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Αναβίωση για δεύτερη χρονιά του εθίμου της «Γκλαούνας» στο «Κούκεσι»


«Γιορτή της Γκλαούνας» για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Ζάκυνθο


Ο Αναπτυξιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Ζακύνθου «το Κούκεσι » καλεί όλους για δεύτερη συνεχή χρονιά στην γιορτή της παραδοσιακής Ζακυνθινής τηγανίτας, γνωστής ως Γκλαούνα.

«Ελάτε να αναβιώσουμε όλοι μαζί, το παλιό αυτό έθιμο της Ζακύνθου που σηματοδοτούσε κυρίως το τέλος του μαζέματος των ελιών αλλά και το κέρασμα των ξένων που ερχόταν στα σπίτια μας. Το έθιμο αυτό θέλουμε να γίνει μια μεγάλη γιορτή, όχι μόνο για τις οικογένειες μας αλλά και για όλους τους Ζακυνθινούς και τούς ξένους που επισκέπτονται το νησί μας . Είναι μια αφορμή για να μας ενώσει και να γιορτάσουμε όλοι μαζί στο χωριό μας, στην Καλλιθέα».


Αυτά, επισημαίνει μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά του, ο εν λόγω Σύλλογος, ο οποίος περιμένει όλους το Σάββατο 27 Φλεβάρη και ώρα 14.00- 19:00 στην έδρα του, στο παλιό δημοτικό σχολείο στην Καλλιθέα.

Την γιορτή της Γκλαούνας στηρίζουν, ο Δήμος Ζακύνθου, η λέσχη αρχιμαγείρων Ζακύνθου, αρκετοί χορηγοί και θα πλαισιωθεί από παραδοσιακή λαϊκή ορχήστρα, πολιτιστικούς συλλόγους με τα χορευτικά συγκροτήματά τους και βέβαια μουσική, χορός, άφθονες Γκλαούνες και πολύ…ψητούρα.

Να σημειωθεί ότι «Κούκεσι» είναι η παραδοσιακή ονομασία του χωριού της Καλλιθέας.






Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας