Δελτίο Τύπου για την κατάργηση της Ιταλική γλώσσας



    Η ΄Ενωση Επτανησίων Ελλάδας ενίσταται  για την κατάργηση επιλογής 2ης Ξένης Γλώσσας μετά τις αιφνίδιες σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (Φ12/518/61284/Γ1/27-05-2011 και 62780/Γ2/2-06-2011) του ΥΠΔΒΜΘ, στη λογική της περικοπής των δαπανών.

Κρίναμε ότι:
1.Η επιβολή και όχι επιλογή της 2ης Ξένης Γλώσσας αντιτίθεται στα  βασικά κίνητρα μάθησης κι αποτελεί καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών  να αποφασίζουν και να επιλέγουν  την  ξένη γλώσσα εκμάθησης. Ειδικά για τα Ιόνια νησιά η επιλογή της Ιταλικής γλώσσας αποτελεί πλέον μια παράδοση για τα σχολεία τους, αλλά και μια αναγκαία γλώσσα λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης από την Ιταλία  και των λοιπών σχέσεων π.χ. πολιτιστικών, εμπορικών κλπ. των νησιών με τη χώρα αυτή. Η  μεταφορά των μαθητών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με την  επιβαλλόμενη 2η ξένη γλώσσα που θα διδάσκεται στο σχολείο για τα μικρά νησιά του Ιονίου  δεν είναι εφικτή.
 2.Η αναγκαστική διακοπή της 2ης ξένης γλώσσας μέσω της απαλλαγής, υποβαθμίζει την ποιότητα της παιδείας στα νησιά μας.
3. Η εκμάθηση και διδασκαλία της επιβαλλόμενης  2ης  ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.
4. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος πιστοποίησης της 2ης ξένης γλώσσας μέσα στο Δημόσιο Σχολείο δε θα είναι εφικτή. Κατά συνέπεια,  οι γονείς θα υποχρεωθούν να στραφούν για άλλη μια φορά στην ιδιωτική εκπαίδευση επιβαρυνόμενοι οικονομικά.
Γι΄ αυτό  προτείνουμε:
1. την άμεση ΑΝΑΚΛΗΣΗ της Υπουργικής Απόφασης γιατί τη θεωρούμε αντιπαιδαγωγική και επιζήμια για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών  μας, ειδικά εν καιρώ οικονομικής κρίσης.
2. ενίσχυση της πολυγλωσσίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κοινοτικές οδηγίες
3. σεβασμό στους μαθητές, και στις επιλογές γλωσσομάθειας  τους (ειδικά σε περιοχές προσέλκυσης τουρισμού) και αναγνώριση του δικαιώματος τους να διδάσκονται τη γλώσσα που επιθυμούν και ειδικά τα Ιταλικά που είναι η γλώσσα με τη μεγαλύτερη προτίμηση στα νησιά του Ιονίου πελάγους και όχι μόνο.

Για το Δ.Σ.


  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Ελένη Κονοφάου                                                                    Μαρία Γραμματικού

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας