ΥΜΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είχε μέχρι σήμερα δικό του Ύμνο. Αυτό το κενό από φέτος παύει να υφίσταται, καθώς ο μαραθωνοδρόμος ποιητής Δημήτρης Ε. Σολδάτος (www.dimsol.blogspot.com) έγραψε τους στίχους, ο σημαντικός συνθέτης Διονύσης Γράψας συνέθεσε την μουσική κι ο μόλις είκοσι χρονών, ταλαντούχος Βαλεντίνος Σταματέλος ερμήνευσε τον Ύμνο, που το RUNNER (περιοδικό για δρομείς) σ’ αυτό το τεύχος χαρίζει στους αναγνώστες του (7.000 αντίτυπα).
Και οι τρεις συντελεστές είναι Λευκάδιοι.
O στιχουργός προσπάθησε να συμπυκνώσει σε δύο μόλις τετράστιχα το πνεύμα του Μαραθωνίου, χρησιμοποιώντας στην ουσία τα λόγια με τα οποία οι ίδιοι οι δρομείς αναφέρονται στο αγώνισμα. Οι συλλαβές κάθε τετράστιχου είναι 42, όσα και τα χλμ. του Μαραθωνίου!
Ο Διονύσης Γράψας συνέθεσε έναν παιάνα. Σύνθεση απέριττη, κατά το «Μέτρον Άριστον» των προγόνων μας. Tο είδος αυτό, ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως εμβατήριο ή επινίκιος ύμνος.
Στο εξώφυλλο εικονίζεται ο ειρηνοδρόμος Γρηγόρης Λαμπράκης (στην μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο Κλασικός Μαραθώνιος) σε μια φωτογραφία που παραχωρήθηκε με ζέση ψυχής απ’ τον ίδιο τον φωτογράφο της κ. Τάκη Παληό.
Στο οπισθόφυλλο εικονίζεται το Καλλιμάρμαρο, το «Νενικήκαμεν» του τερματισμού στο ωραιότερο στάδιο του κόσμου και το επίγραμμα του Σιμωνίδη για τους Μαραθωνομάχους. Και πάνω στο cd υπάρχει η εικόνα του θρυλικού μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, που το 1946 νίκησε στον μαραθώνιο της Βοστώνης, πέτυχε ακρόαση από τον πρόεδρο της Αμερικής κι έφερε στην πατρίδα δύο καράβια με υλική βοήθεια, καθώς και χρήματα που δόθηκαν απ’ τους ομογενείς για τον χειμαζόμενο ελληνισμό του εμφυλίου.
Ο Ύμνος, για να φανεί σ’ όλη του την μεγαλοπρέπεια, χρειάζεται μια μεγάλη ορχήστρα και πολυπληθή χορωδία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν στάθηκε εφικτό. Κι έτσι, έχουμε προς το παρόν στα χέρια μας αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Red design consultants και με την αμέριστη ηθική υποστήριξη του διευθυντή του Μαραθωνίου Δρόμου, κ. Κώστα Παναγόπουλου.