Πάσχα στην Κέρκυρα



Pasxa,copyrights:View/Copy/Print but not PublishΑν υπάρχει μόνο μια ευκαιρία σε ολόκληρη τη ζωή σας για να επισκεφθείτε την Κέρκυρα τότεδιαλέξτε την Άνοιξη και ειδικά την Εβδομάδα του Πάσχα. Είναι η περίοδος που η Κέρκυραβγάζει στο φώς το σύνολο της φυσικής και πολιτιστικής της ομορφιάς.

Θα σας μεθύσουν τα άνθη, θα σας εκπλήξει το πράσινο, θα σας συνεπάρει η μουσική, θα σας υποβάλουν οι θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις.

Σε κανένα άλλο μέρος της γης, ούτε σε χωριό ούτε σε πόλη, δεν νιώθει κανείς τόσο έντονα τηνΆνοιξη να πλημμυρίζει το είναι του, και δεν απολαμβάνει με τόση ένταση την ατμόσφαιρα της μεγάλης γιορτής. Εδώ ηΛαμπρή είναι τόσο λαμπρή όσο δεν φανταστήκατε ποτέ.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish
Φυσική ομορφιά, κουλτούρα και παράδοση, Ανατολή και Δύση όλα μαζί σε ένα μωσαϊκό κουλτούρας, ηθών καιγλώσσας. Το Πάσχα στην Κέρκυρα απεικονίζει ακριβώς αυτήν την ιδιομορφία, έθιμα και παραδόσεις που ανιχνεύονται στην Δυτική και Ανατολική κουλτούρα, σεειδωλολατρικές συνήθειες χιλιάδες χρόνια πίσω. Γιορτές που ξεσηκώνουν τα νησιά τα καίνε κυριολεκτικά και ταεξυψώνουν σε ένα κρεσέντο χαράς και ενθουσιασμού.

Ιδιαίτερο στοιχείο του Πάσχα στη Κέρκυρα των κοντσέρτων κλασικής μουσικής και όπερας, η εκκλησιαστική μουσική, μια ιδιότροπη τετραφωνία που κρατάει την καταγωγή της, μάλλον, από την Κρήτη του 1700. Μυσταγωγεί τους πιστούς, συγκινώντας ντόπιους και ξένους.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not PublishΗ περίοδος του Πάσχα ξεκινά κι εδώ, όπως παντού,

την Κυριακή των Βαΐων.

Στις 11 το πρωί γίνεται ηλιτάνευση του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα. Ένα έθιμο που κρατά από το 1630, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη φοβερή αρρώστια της πανώλης που το 1629 είχε θερίσει τους Κερκυραίους. Σε αυτήν τη λιτανεία παίρνουν μέρος και οι δεκαπέντε φιλαρμονικές του νησιού. Το μεσημέρι, σερβίρεται το παραδoσιακό φαγητό της ημέρας: στακοφίσι ή μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Τη Μεγάλη Δευτέρα

οι δρόμοι μοσχοβολούν από τη φογάτσα (ένα είδος τσουρεκιού στολισμένου με ένα κόκκινο αβγό) και το μαντολάτο. Το απόγευμα στις εκκλησίες ακούγεται το υποβλητικό "Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή".

Τη Μεγάλη Τετάρτη

γίνεται το ευχέλαιο.Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Τη Μεγάλη Πέμπτη

η Κέρκυρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στις εκκλησίες ο κόσμος βιώνει με βαθιά κατάνυξη την κορύφωση του θείου δράματος, τη Σταύρωση. Στην Πιάτσα Πίνια και στους δρόμους γύρω από αυτήν, οιμπάντες κάνουν τις τελευταίες πρόβες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή

η περιφορά των επιταφίων ξεκινά νωρίς με βάση αυστηρό πρόγραμμα και παλαιάπρωτόκολλα. Το μεσημέρι, στις 2:30, ξεκινά ο επιτάφιος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι. Στις τέσσερις ξεκινά η πομπή από το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της πόλης και περνά από τους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας και το Λιστόν. Καθώς κυλά η ώρα, οι επιτάφιοι πληθαίνουν και στο τέλος πολλοί συναντιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης. Στην περιφορά προπορεύονται ο σταυρός του μαρτυρίου και τα εξαπτέρυγα.,:,>Easter,copyrights:View/Copy/Print but not PublishΑκολουθούν τοκόρο (χορωδία), που ψάλλει το "Αι γενεαί πάσαι", οι σκόλες(μεγάλα τετράπλευρα λάβαρα), τα φλάμπουρα (κατάλοιπα βυζαντινών σημαιών) και τα βενετσιάνικα φανάρια. Στις πομπές των επιταφίων συμμετέχουν σχολεία, πρόσκοποι αλλά και μικρά κορίτσια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια. Αργά αρχίζει η περιφορά τουτελευταίου αλλά πιο επιβλητικού επιταφίου, αυτού τηςΜητρόπολης. Τον κρατούν στους ώμους τους ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, καθώς και οι τρεις φιλαρμονικές. Η παλαιά παίζει το"Adagio" του Albinoni, η μπλε τη "Marcia Funebre" (πένθιμο εμβατήριο) του Verdi, ενώ η πορτοκαλί την πένθιμη ελεγεία "Suentura" (απώλεια, συμφορά) του Mariani.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Το Μέγα Σάββατο

ξεκινάει με μια ακόμη λειτανία του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα που καθιερώθηκε το 1550, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από το λιμό. Συνοδευεται από τις πολλές και φημισμένες φιλαρμονικές του νησιού που χαρίζουν άφθαστημουσική απόλαυση. Μαζί γίνεται και η περιφορά τουΕπιταφίου της εκκλησίας του Αγίου, έθιμο που ξεκίνησε στα Ενετικά χρόνια. Οι φιλαρμονικές παίζουν το Calde Lacrime του Michelli, τον Αμλέτο του Faccio και τη Marcia Funebre από την Ηρωική του Beethoven.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Στις 11 ακριβώς καθώς οι καμπάνες αναγγέλλουν την "πρώτη Ανάσταση", από ταπαράθυρα και τα μπαλκόνια, οι Κερκυραίοιρίχνουν "μπότηδες". Τοφασαριόζικο αυτό έθιμο είναι ίσως επηρεασμένο από τους Ενετούς οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Μια άλλη, πιθανότερη, εξήγηση δίνει στο έθιμο ειδωλολατρικήπροέλευση. Με το σπάσιμο και τους κρότους οι Αρχαίοι ήθελαν να ξυπνήσουν τηνΠερσεφώνη και να επιταχύνουν τον ερχομό της Ανοιξης.

Στους δρόμους ξεχύνονται οι Φιλαρμονικές και παίζουν ένα εύθυμο εμβατήριο.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish Το βράδυ επώνυμοι και ανώνυμοι συρρέουν κατά χιλιάδες στις κεντρικές πλατείες της Πόλης και των χωριών, για τηνΑνάσταση που γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα και μεπαραδοσιακά, γραφικά έθιμα.

Η Κυριακή του Πάσχα

ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη και τα χωριά και ακολουθεί το επινίκιο γλέντι. Τα ψητά αρνιά, τα κόκκινα αυγά, το μυρωδάτο κρασί και πάνω απόλα το τραγούδι, η μουσική, ο χορός.


Easter,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Ολόκληρη η επόμενη εβδομάδα (της Διακαινισήμου ) περνάει με λιτανείες και πανηγύρια σε όλα τα νησιά. Κάθε εκκλησία βγάζει την εικόνα της Ανάστασης, το φλάμπουρο, τα εξαπτέρυγα και το σταυρό της. Στις στάσεις της κάθε λειτανίας πέφτουν τα μάσκουλα (μικρά κανονάκια που τα χρησιμοποιούσαν, επί Ενετών, στα ημεροφυλάκια (Μεροβίγκλια), τα οποία ήταν διάσπαρτα στα νησιά, προκειμένου να ειδοποιήσουν την περιοχή και την Πόλη, για κινήσεις πειρατών ή εχθρικού στόλου).

Φημισμένοι ναοί για τις μεγαλόπρεπες λειτουργίες τους ο Αι Γιάννης (Πόλη) με τις Βυζαντινές ψαλμωδίες, το μοναστήρι τηςΑγίας Ευφημίας (Μοη Repo), η Πλατυτέρα (Μαντούκι), οι Άγιοι Θεόδωροι (Γαρίτσα), η Υπαπαντή (Λάκκα Παξών), Αγιος Χαράλαμπος (Γαιος Παξών) και η Μητρόπολη (Πόλη), ενώ στα μοναστήρια του Παντοκράτωρα (Αη Θανάσης), και η Κυρά Κοκκινάδα (Λευκίμμη) μπορείς να ζήσεις τη μυσταγωγία της Μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού.

Οι πολυάριθμες εκκλησίες του νησιού κάνουν ακόμη πιο θρησκευτικό το κλίμα των ημερών. Στη πόλη της Κέρκυρας αξίζει ναεπισκεφθείτε μερικές με την ευκαιρία των θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Πάσχα στην Κέρκυρα ( Μ. Εβδομάδα)

Click to View,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Ζείστε την Μεγάλη Εβδομάδα στην Κέρκυρα μέσα από ένα βίντεο.

Διάρκεια 3'.


Πάσχα στην Κέρκυρα (Ανάσταση)

Click to View,copyrights:View/Copy/Print but not Publish

Ζείστε την Ανάσταση στην Κέρκυρα μέσα από ένα βίντεο.

Διάρκεια 2'.26''.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2009 ...

Ακούστε δείγματα από την ιδιαίτερη παραδοσιακή ψαλμωδία της Κέρκυρας.

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας