Γέφυρα συνεργασίας Πάτρας-Κέρκυρας


Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας που έγινε στην Πάτρα, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τους Δήμους Πατρέων και Κερκυραίων, στην προοπτική ενίσχυσης της διασύνδεσης, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι Πατρέων Ανδρέας Φούρας και Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ.
Μιλώντας ο κ. Φούρας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ανέφερε τα ακόλουθα:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


«Είχαμε συνεργασία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Για την διαμόρφωση κοινής στρατηγικής πάνω σε αυτά. Κατ' αρχήν με χαρά διαπιστώσαμε, ότι ο δήμαρχος της Κέρκυρας και ιδρυτής του δικτύου καποδιστριακών πόλεων "Ι. Καποδίστριας", κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου της Πάτρας, για συμμετοχή του σε αυτό το δίκτυο.
Παράλληλα σε ότι αφορά στα δίκτυα των οπτικών ινών, επειδή το υπουργείο έχει ζητήσει διαπραγματευτές να είναι δυο δήμοι και δεδομένου ότι αυτό ξεκινά από την Σπάρτη και φτάνει μέχρι την Κέρκυρα, ο Δήμος της Πάτρας προτείνει ο δεύτερος Δήμος να είναι ο Δήμος της Κέρκυρας. Στα θέματα του πολιτισμού υπήρξε μια μακρά συζήτηση και συμφωνία για ανταλλαγή εμπειριών και πολιτιστικών δράσεων. Υπάρχει μια εξαιρετική ιδέα του δημάρχου της Κέρκυρας, το ΔΗΠΕΘΕ μας να ανεβάζει οπερέτα και η οπερέτα να παρουσιάζεται σε όλα τα Επτάνησα. Στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος συμφωνήσαμε να υπάρξει κοινή δράση και να μεταφέρουμε στην επιτροπή περιφερειών θέματα που αναφέρονται στη ρύπανση με πλαγκτόν του Ιονίου και της Αδριατικής . Στον τομέα του τουρισμού στόχος είναι η πληροφόρηση δράσεων και η συνεργασία Πάτρας Κέρκυρας και Μπάρι, για κοινά «πακέτα» κυρίως στις σχολικές εκδρομές.
Σε ό,τι αφορά θέματα που αναφέρονται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που φέρνει ο «Καλλικράτης» στόχος είναι η επαφή των υπηρεσιών μας, για ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας και μεθόδων. Επίσης υπήρξε αναφορά στην ανάγκη κοινής δράσης, για θέματα προγραμματισμού, οπτικών ινών, προτάσεων για διασυνοριακές συνεργασίες, που πρέπει οι δυο δήμοι μας να πάνε μαζί. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε δυνατότητες ευρωπαϊκών προγραμμάτων από κοινού. Ολα τα νομικά πρόσωπα των δύο δήμων θα συνεργαστούν και με χαρά διαπιστώνουμε, ότι υπήρξε μια κατάληξη και συμπεράσματα, που θα βοηθήσουν και τους δυο δήμους, για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας και την χάραξη κοινής στρατηγικής».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ, αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο Δήμων, επεσήμανε:
«Τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Βάλαμε σε καλή βάση μια νέα συνεργασία, προκειμένου να ανοίξει μια νέα εποχή στην περιοχή της Δυτικής, Βόρειας και Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Πράγματι ο κ. Φούρας είχε πάρει πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι αξιόλογες και ιδιαίτερα για την σύσταση της διαδημοτικής επιχείρησης των ευρυζωνικών δικτύων και τον ευχαριστώ για την πρόταση του η Κέρκυρα να συμπεριληφθεί στην λεγόμενη διαπραγματευτική ομάδα. Τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα, τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό, νομίζω ότι μας έχουν βρει απόλυτα σύμφωνους. Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στα ζητήματα των λιμανιών της Πάτρας και της Κέρκυρας, τις εμπειρίες για τον τουρισμό, τη δυνατότητα από τα τουριστικά portal που υπάρχουν να μπορέσουμε να προβάλουμε τον τουρισμό μας.
Στη συνάντηση μας απασχόλησαν θέματα περιβάλλοντος και της επιρροής του περιβάλλοντος από το πλαγκτόν της Αδριατικής. Ένα ζήτημα που χει αναδειχθεί από την δεκαετία του '80 . Βεβαίως αναφερθήκαμε και στα θέματα για την πόντιση των τοξικών αποβλήτων στην περιοχή του Ιονίου πελάγους και θα πρέπει να δούμε τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα αξιώσουμε από την πολιτεία να ενεργοποιηθεί. Στα θέματα του πολιτισμού μπορώ να πω, πως ήταν μια ξεχωριστή προσέγγιση και βλέπω μετά χαράς η Πάτρα, με τόσα σχήματα που έχει, μπορεί να γίνουν ανταλλαγές, οι οποίες θα συζητηθούν λεπτομερώς μεταξύ των αρμοδίων αντιδημάρχων. Είναι αλήθεια, ότι αποτελεί ιδιαίτερη σημασία, ένα ελληνικό ιδίωμα όπως είναι η οπερέτα, σε περιόδους όπως αυτές που γίνεται το καρναβάλι της Πάτρας - το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο - να το δούμε να ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας και να μην το περιορίσουμε μόνο στο νησιά μας, αλλά σε όλη την περιοχή.
Θα συνεχίσουμε σε επίπεδο τμημάτων και ανάπτυξης των δύο Δήμων μας, ώστε να έχουμε ενημέρωση και υποστήριξη στην κατεύθυνση υλοποίησης κοινών προγραμμάτων», κατέληξε ο κ. Μικάλεφ.

www.naftemporiki.gr

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας