Κέρκυρα: Συνέδριο για τον Κερκυραίο Άλμπερτ Κόεν

Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιεί ο Δήμος  Κερκυραίων, με τίτλο “Albert Cohen- Επιστροφή στις ρίζες”, το οποίο θα λάβει χώρα στην πόλη της Κέρκυρας από τις 10-16 Μαΐου.
        Στόχος του συγκεκριμένου Συνεδρίου, είναι να παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό, η ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού Κερκυραίου, λογοτέχνη, διπλωμάτη και ανθρωπιστή.
        Το Συνέδριο, το οποίο περιλαμβάνει εκτός των κυρίων εργασιών, μία σειρά διαλέξεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, πραγματοποιείται με την υποστήριξη:
    * του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
    * του Ιονίου Πανεπιστημίου
    * του Ιδρύματος «Mémoire Albert Cohen», και
    * της Ισραηλιτικής Κοινότητας Κέρκυρας
      Την συμμετοχή τους στο Συνέδριο έχουν  επιβεβαιώσει σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς διπλωματικής, επιστημονικής και λογοτεχνικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων: οι Πρέσβεις της Γαλλίας, Ελβετίας και Ισραήλ, ο Δήμαρχος Γενεύης, η Αντιδήμαρχος Παρισίου, ο Αντιδήμαρχος Μασσαλίας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Mémoire Albert Cohen», ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και οι Πρόεδροι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Νέας Υόρκης και Μαδρίτης.
      Με  την παρουσία της θα τιμήσει το Συνέδριο και η κόρη του Albert Cohen,  κα Myriam  Champigny Cohen, η οποία εκτελεί χρέη Αντιπροέδρου στο Ίδρυμα “Mémoire Albert Cohen”, συνεχίζοντας επάξια το ανθρωπιστικό έργο του πατέρα της.  Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Κερκυραίων πρόκειται να την ανακηρύξει επίτιμο δημότη, σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του “San Giacommo”, την Κυριακή 16 Μαΐου.
 
      Ο Δήμος Κερκυραίων, προκειμένου για  την επιτυχή υλοποίηση του  Συνεδρίου έχει συστήσει Ειδική Οργανωτική Επιτροπή κι έχει αναπτύξει μία σειρά προπαρασκευαστικών επαφών με όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις που συνδέονται με την ιστορία του Albert Cohen και συγκεκριμένα με τις πόλεις της Μασσαλίας, του Παρισίου και της Γενεύης, οι οποίες και θα εκπροσωπηθούν στο Συνέδριο.
      Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι  ο Δήμαρχος Κερκυραίων, Σωτήρης Μικάλεφ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Mémoire Albert Cohen” και την Οργανωτική Επιτροπή, πρόκειται να καθιερώσουν την απονομή ετησίου Ερευνητικού Βραβείου “Albert Cohen” και παράλληλα να εγκαθιδρύσουν παράρτημα του Ιδρύματος στην Κέρκυρα.
      Οι  ανωτέρω πρωτοβουλίες, οι οποίες αναδεικνύουν το τεράστιο έργο του Albert Cohen, συνδέουν την Κέρκυρα με τη διεθνή πολιτιστική πραγματικότητα και συγχρόνως την προβάλλουν ως κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό.

http://corfutv.gr
                                                                                                      Σπύρος Κούρτης

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας