Παγκοσμίου φήμης Ολλανδός ζωγράφος στην Κέρκυρα 01-10/09


Παγκοσμίου φήμης Ολλανδός ζωγράφος στην Κέρκυρα


Ο παγκοσμίου φήμης Ολλανδός ζωγράφος Nico Vrielink
στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας απο 1-10 Σεπτέμβρη.

Είναι τιμή που το Θεατρό μας θα φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα του μεγάλου καλλιτέχνη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα ανοίξει η Jeane Seah, μούσα, μοντέλο, γυναίκα του ζωγράφου, αφού ο ίδιος θα βρίσκεται σε άλλη έκθεση του στη Μόσχα.

Ο προέδρος και το Δ.Σ. της ΕΙ.Κ.Ε. καλούν κάθε φιλότεχνο του νησιού μας να επισκεφθεί την έκθεση διότι δεν έχουμε συχνά ευκαιρίες να απολαμβάνουμε έργα καλλιτεχνών αυτού του επιπέδου.


Λίγα λόγια για όσους δεν γνωρίζουν τον Nico Vrielink

Ο Nico Vrielink γεννήθηκε το 1958 στη Νότια Ολλανδία. Σπούδασε στη καλλιτεχνική ακαδημία στο Βέλγιο με σκοπό να γίνει δάσκαλος. Η διδασκαλία όμως δεν του ταίριαζε και από το 1984 εργάζεται ως καλλιτέχνης. Ενα χρόνο μετά, το 1985, γνώρισε την γυναίκα του, Jeane, στη Σιγκαπούρη. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε να την ζωγραφίζει και δεν σταμάτησε ποτέ.

Η πρώτη έκθεση του ήταν στο Veldhoven, Oλλανδία το 1985. Aπο τότε μέχρι τώρα έχει κάνει εκθέσεις στην Ολλανδία, Bέλγιο, Γαλλία, Aγγλία, Iσπανία, Γερμανία, Aυστρία, USA, Καναδά, Aυστραλία, Ρωσσία, Kαζακστάν,Ουζμπεκιστάν, Σινγκαπούρη, Κίνα, Ιαπωνία και Ινδονησία.. Υπάρχουν και πολλά έργα σε γκαλερί σε αυτές τις χώρες.

Εάν υπάρχει ένας καλλιτέχνης του οποίου τα έργα να συνδέονται με μούσα, ο Nico Vrielink είναι το καλύτερο παράδειγμα. Τα χιλιάδες έργα του εκθέτονται σε γκαλερί, ιδρύματα, μουσεία και σπίτια σε όλο το κόσμο. Μούσα του είναι πάντα η Jeane Seah, ο έρωτας της ζωής του, η πηγή έμπνευσής του, η σύντροφος του, το φως της ζωής του, η γυναίκα του και οδηγός του.

Στα περασμένα χρόνια ο Vrielink, ένα φυσικό ταλέντο, έχει αποδείξει την ικανότητά του σε 'συγκεκριμένο θέμα Ζωγραφικής' δια μέσου της Jeane. Δεν θα το ήθελε αλλιώς. Τα θέματα εμπνέονται από την μεγάλη πνευματική δύναμη της. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Vrielink και η Jeane έχουν εξερευνήσει τον κόσμο και έχουν ζήσει σε πολλά μέρη, από διαμερίσματα, φάρμες και βίλλες μέχρι και κάστρα, από Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία μέχρι Ινδονησία.

Ο ανήσυχος χαρακτήρας του εύκολα γίνεται ενθουσιώδης, στον οποίο πρέπει να ενδώσει. Έτσι η οικογένεια μετακινούνταν συχνά. Αυτό το καιρό το ζευγάρι ζει μαζί με τους γιους τους, Léon και Jérôme στο Μπάλι της Ινδονησίας. Όλα αυτά τα μέρη έχουν επηρεάσει τα έργα του. Αντί να περιορίζει τον εαυτό του στην Ολλανδία, όπου γεννήθηκε το '58, ο Vrielink βλέπει όλο το κόσμο ως εργαστήριό του. Η τέχνη ταξιδεύει εύκολα. Εκθέτει τη δουλεία του με τον ίδιο ενθουσιασμό είτε είναι σε ένα μικρό χωριό της Ολλανδίας, στη Νέα Υόρκη ή τη Τζακάρτα. Τα έργα του αγγίζουν ανθρώπους παγκοσμίως και με τα χρόνια αυτό του έχει δώσει μεγάλη διεθνή αναγνώριση και παγκόσμια φήμη.


Τα τελευταία χρόνια ο Vrielink έχει δεχθεί μεγάλη προσοχή από τα ΜΜΕ. Αμέτρητες εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και ντοκιμαντέρ αφιερωμ'ενα στο Vrielink του έδωσαν εκτεταμένη παγκόσμια φήμη. Έχει κάνει πάνω από 500 εκθέσεις παγκοσμίως, με παραπάνω από 5000 πορτρέτα της γυναίκας του. Τα τελευταία χρόνια τα έργα του δεν απεικονίζουν μόνο την Jeane, αλλά και τους γιους του, ζώα και θέματα γύρω από το καλό και το κακό και την ισορροπία μέσα μας. Με τίτλους έργων όπως "Rediscovery of virtue" (Επανακάλυψη της αρετής), "Two wise men, the fool, the lady in distress"(Δυο σοφοί, ο ανόητος, η κυρία σε στενοχώρια), "Controversial issue"(Αμφιλεγόμενο ζήτημα), "Breakfast as usual"(Πρωινό ως συνήθως) και "Midlife crisis"(Κρίση της μέση ηλικίας) βλέπουμε έναν διαφορετικό Vrielink, βαθύτερο και πιο 'εντονο. Ασχολήθηκε ακόμα με τη σειρά "If you look well, you can even see the Mont Blanc" (Αν κοιτάς καλά βλέπετε και το Μοντ Μπλανκ). Με το πορτρέτο "Jeane as she developed"(Jeane όπως εξελίχθηκε) βλέπουμε έναν ονειροπόλο. Τα πάντα απέχουν από την πραγματικότητα και ζουν δική τους ζωή, μόνο για να διαμορφώνονται σε μια καινούργια διάσταση.

Το σύμπαν του Nico Vrielink στηρίζεται από γερές βάσεις, θεμελιώδεις αξίες και πάθη, τα οποία όσον αφορά την ισορροπία και τις διασυνδέσεις, βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Ο Vrielink εργάζεται με ένα μόνιμο ανήσυχο πνεύμα και την μεγάλη επιθυμία για νέες εμπειρίες. Θα ήταν παραπλανητικό να χαρακτηριστεί ο Vrielink αποκλειστικά ως μεγάλος καλλιτέχνης. Αυτό δεν είναι παρά ένα κομμάτι του. Η "business sense", η μεγάλη παραγωγή του, η ακατάσχετη έκκλησή του να μετακινούνται από τόπο σε τόπο, ο κολοσσαίος ηδονισμός του και η μνημείωδης αγάπη για την μούσα και τα παιδιά του - όλες αυτές οι περιγραφές, συμπεριλαμβανομένων και άλλων παραφουσκωμένων επιθέτων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προσωπικότητα αυτού του καλλιτέχνη.
Ο Nico Vrielink ζωγραφίζει αυτό που ζεί και το αντίστροφο , ενταντικά και πολυδάπανα.
 
 "Εικαστική Κερκυραική Ένωση"

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας