Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης – Δεν έπεσε απ’ τα σύννεφα το Υπ. Πολιτισμού!

Σχετικά με την ανακοίνωση του εντοπισμού του Οδυσσειακού ανακτόρου στην Ιθάκη στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος (Σχολή Ομήρου), σας παραθέτουμε την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου 2004, για την χορήγηση αδείας για ανασκαφές στο Παν/μιο Ιωαννίνων, όπου για πρώτη φορά το ΚΑΣ αναγνωρίζει σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην περιοχή.
Αναλυτικά η απόφαση έχει ώς εξής:


 
«Χορηγούμε στον τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της τέχνης του Παν/μιου Ιωαννίνων άδεια συνέχισης για το έτος 2004 των αρχαιολογικών ερευνών και συναφών εργασιών στην Ιθάκη υπό την διεύθυνση της επίκουρης καθηγήτριας κυρίας Σπ. Κοντορλή – Παπαδοπούλου στην Θέση Άγιος Αθανάσιος – Σχολή Ομήρου
  • Συνέχιση της Ανασκαφής στα ΔΥΟ ΑΝΔΗΡΑ του αποκαλυφθέντος κατά τις προηγούμενες περιόδους ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ και στους χώρους της ΥΠΟΓΕΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ και στην ΒΑ πρόσοψη του συγκροτήματος.
  • Κατεδάφιση των ερηπωμένων οικιών – αποθηκών των πρώην ιδιοκτητών του ακινητου αδελφών Βρεττού.
  • Γενικό καθαρισμό και περίφραξη του χώρου.
  • Εκτέλεση συμπληρωματικών τοπογραφικών και αρχιτεκτονικών σχεδίων απο ειδικό τοπογράφο αρχιτέκτονα.
  • Συντήρηση, προστασία και στέγαση των κτηριακών καταλοίπων.
  • Συντήρηση, σχεδίαση, φωτογράφηση, καταγραφή και αρχειοθέτηση των ευρημάτων.
  • Μελέτη και προετοιμασία του αρχαιολογικού υλικού.
Στην συνέχεια το ΚΑΣ αποφάσισε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου 25 περίπου στρεμμάτων η οποία πραγματοποιήθηκε με τελική δαπάνη 180.000 ευρώ. Τα χρήματα κατατεθηκαν στο Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων τον Οκτώβρη του 2009 από το Παν/μιο Ιωαννίνων. Τέλος στο υπ’ αριθμόν 559 φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε 9/11/09 η ανακοίνωση προς τους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων ακινήτων της περιοχής. Η ΛΕ’ εφορεία αρχαιοτήτων ενημέρωσε τους ανωτέρω ιδιοκτήτες με ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στις 2/8/10.
Σημειώνουμε ότι για την αντιμετώπιση των δαπανών της απαλλοτρίωσης ο Σύλλογος μας επιχορήγησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 50.000 ευρώ και έπεισε τον τότε Υφ.Πολιτισμού κ. Τατούλη να βοηθήσει το υπουργείο με άλλες 40.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα συμπληρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 80.000 και την Ένωση Απανταχού Ιθακησίων.
Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης
Δελτίο Τύπου 24/8/2010
ΥΓ: ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ!

Ithaca Friends of Homer Association , http://www.kolivas.de

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας