Η Ζάκυνθος θυμάται τον ποιητή Ούγκο Φόσκολο

''...γεννημένος στη Ζάκυνθο, θρεμμένος πνευματικά στην Ιταλία''


Ποιητής ισάξιος της μεγάλης γερμανικής ρομαντικής παράδοσης, δάσκαλος των μεγάλων της Επτανησιακής Σχολής Σολωμού και Κάλβου, φλογερός γιακωβίνος επαναστάτης, γεννημένος στη Ζάκυνθο, θρεμμένος πνευματικά στην Ιταλία, παραγνωρισμένος στα καθ' ημάς.
 Ο Ούγκο Φόσκολο μπορεί να έδωσε τα φώτα του και να επηρέασε όσο λίγοι τις απαρχές της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας, εξακολουθεί να μένει αποκομμένος από τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική εκπαιδευτική διαδικασία εξ αιτίας του γεγονότος ότι έγραψε στα ιταλικά. Ευτυχώς οι Ζακυνθινοί δεν τον ξεχνούν,


και μάλιστα προσφάτως συστάθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου "Ούγος Φώσκολος", ο οποίος επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τον ποιητή.
Όσοι βρεθούν την Παρασκευή 27 του μηνός στον Λόφο του Στράνη (8 μ.μ.) έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργανώνει ο σύλλογος για τον Ζακυνθινό-Ιταλό ποιητή. Η Φανή Κισκήρα-Καζαντζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια συγκριτικής φιλολογίας του ΑΠΘ, θα μιλήσει με θέμα "Ο βίος βραχύς, η τέχνη μακρά: Ο μαγικός λόγος του Φόσκολο», ο Γεράσιμος Γ. Ζώρας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα "Σολωμού-Φόσκολο: Ποιητικός διάλογος" και ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής με θέμα: «Ugo Foscolo: Η Εποχή», ενώ η ηθοποιός Τζένη Ρουσέα θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα του Φόσκολο.
Διαβάστε περισσότερα για ένα πολύ μεγάλο ποιητή που δεν βρήκε την αναγνώριση στη πατρίδα του επειδή... έγραφε Ιταλικά, στη wiki δεν υπάρχει μεταφρασμένο κείμενο για τον ποιητή στα Ελληνικά !!!












http://www.inital.gr

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας