Δελτίο Τύπου απο την ΕΟΔ Κερκύρας




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση ήταν η επέμβαση 12 μελούς κλιμακίου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης της  Κέρκυρας μετά από κινητοποίηση από την πολιτική προστασία για την παροχή Α΄ βοηθειών σε ναυαγούς λαθρομετανάστες που έφτασαν στο νησί, όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε βυθίστηκε ανοιχτά της Κέρκυρας.
Το σκάφος  με 250 περίπου επιβαίνοντες, με προορισμό την Ιταλία βρισκόταν σε δυσχερή θέση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή 30 ν.μ. περίπου δυτικά του νησιού, όπου έπνεαν άνεμοι Β-ΒΔ εντάσεως 6-7 Bf.
Τελικά, το πρωί της Κυριακής 16/01/2011, κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας το πλοίο Φ/Γ «MOMENTUMSCAN» σημαίας Ολλανδίας το οποίο ως παραπλέον παρέλαβε, όπως δήλωσε ο Πλοίαρχος, 241 αλλοδαπούς, από ξύλινο σκάφος 30μ. περίπου, το οποίο τελικά βυθίστηκε.
Στη συνέχεια και κατόπιν του αρχικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση, ξεκίνησε η επιβίβαση των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για την παροχή των Α΄ Βοηθειών σε όσους έχριζαν βοήθειας.
Παρόλο το δύσκολο της επιχείρησης, λόγω της εξασθενημένης κατάστασης των ατόμων, την δύσκολη επικοινωνία – και λόγω της διαφορετικής γλώσσας αλλά και λόγω του φόβου που τους διακατείχε και δεν ήταν άμεσα συνεργάσιμοι -  αλλά και της μορφολογίας και στενότητας του περιβάλλοντος χώρου, η επιχείρηση από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στέφθηκε με απόλυτη  επιτυχία.
Η αρτιότητα στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, συνέδραμαν στην ασφαλή και άμεση αποβίβαση ακόμη και των δυσκολότερων  περιστατικών που βρίσκονταν στα χαμηλότερα αμπάρια του πλοίου στοιβαγμένοι, όπου σε 2 περιπτώσεις χρειάστηκε η ακινητοποίηση των θυμάτων και η μεταφορά τους με το ειδικό φορείο μεταφοράς της ομάδος για την έξοδό τους.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και οι υπόλοιποι ναυαγοί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 22 αγνοουμένων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλοι οι εμπλεκομένοι φορείς, η Πολιτική Προστασία , το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, από την πρώτη στιγμή πληροφόρησης του συμβάντος λειτούργησαν άμεσα, κινητοποίησαν το μηχανισμό και συνεργάστηκαν άψογα  προκειμένου για άλλη μια φορά η Κέρκυρα να δείξει το «ανθρώπινο πρόσωπό της» προς τους συνανθρώπους μας.




                                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ.
                                                         Φρειδερίκος Βαλσάμης 

Φωτογραφικό Υλικό:











Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας