Η Αστρονομική Εταιρεία της Κέρκυρας έχει παρουσία 80 χρόνων στο νησί επιτελώντας ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, εκδοτικό και πολιτισμικό έργο.
Η Εταιρεία δημιουργήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1927 με την ονομασία «Αστρονομική Εταιρεία της Ελλάδος» εν Κερκύρα μοναδική στην Ελλάδα, που η πλούσια πολιτιστική και επιστημονική της δράση έκαμε τη Κέρκυρα γνωστή παντού. Ιδρύθηκε από τον Γαλλοτυνήσιο Felix Chemla LAMECH, ο οποίος γοητευμένος από τη φύση και τον καταγάλανο ουρανό της Κέρκυρας, κατασκεύασε στο λόφο του Κογεβίνα ένα χιλιόμετρο
από την πόλη της Κέρκυρας Αστεροσκοπείο, που σταδιακά διέθετε α) μεσημβρινή διόπτρα 110 mm στεγασμένη με θόλο 2.5 m, β) ισημερινό διοπτρικό τηλεσκόπιο 160 mm με όλα τα εξαρτήματά του στεγασμένο με θόλο διαμέτρου 4.5 m, γ) δύο διόπτρες των 61 και 81 mm που χρησιμοποιούταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς δ) μετεωρολογικό κλωβό και ε) φασματοσκόπιο. Τα κτίρια του αστεροσκοπείου δε σώζονται πλέον αφού ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί της Κέρκυρας σχεδόν το κατέστρεψαν.Η Εταιρεία αριθμούσε αρχικά περί τα 800 μέλη απ’ όλο τον κόσμο και από το 1927 εξέδιδε το δελτίο «Ουρανία» στα Ελληνικά-Γαλλικά και ενίοτε Γερμανικά και Αγγλικά, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Γαλλικού δελτίου «L’ASTRONOMIE». Αυτό το εγχείρημα για την εποχή εκείνη ήταν πραγματικός άθλος. Η «Ουρανία» (από το όνομα της προστάτιδας Μούσας της Αστρονομίας) εκδιδόταν ανελλιπώς μέχρι το 1940 σε 54 συνολικά τεύχη.
Το έργο της Εταιρείας αναγνωρίστηκε επίσημα από την Πολιτεία με την βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών το 1932 «…δια την συμβολήν αυτής εις την προαγωγήν και διάδοσιν της Επιστήμης εν Ελλάδι…».
Η Εταιρεία σταμάτησε τις δραστηριότητες της λόγω του Β Παγκοσμίου Πολέμου και επαναδραστηριοποιήθηκε το 1996 με την ονομασία “Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας”. Σήμερα η Εταιρεία αριθμεί πάνω από 200 μέλη, παρουσιάζει έντονη δράση, μέσω εβδομαδιαίων διαλέξεων για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης γενικότερα, τακτικών παρατηρήσεων του ουρανού με τηλεσκόπια για τους μαθητές και το κοινό της Κέρκυρας και πολλαπλών εκδηλώσεων με αφορμή τα εκάστοτε αστρονομικά φαινόμενα.
Λειτουργεί Δανειστική και Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Θετικών Επιστημών με πάνω από 500 τίτλους στη διάθεση του κοινού, αναπτύσσουμε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και προγράμματα astroart, που έχουν σκοπό να φέρουν κοντά καλλιτέχνες και αστρονόμους με κοινό σημείο αναφοράς την αστρονομία.
Η δανειστική βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή για τα μέλη και φίλους της για τη σεζόν 2010 - 2011 κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 19:00 - 21:00.
http://www.astroart.gr