Ναυμαχίες Κροίσων για νησιά στο Ιόνιο

ΤΗΣ ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ

Από τον εμίρη του Κατάρ μέχρι τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τον λόρδο Τζέικομπ Ρότσιλντ, οι μεγιστάνες του πλανήτη δείχνουν με συχνές επισκέψεις την αγάπη τους για τα Επτάνησα, τροφοδοτώντας σενάρια real estate με πολλά μηδενικά

Ναυμαχίες
Κροίσων για νησιά στο Ιόνιο

Το
φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι μόνο των? δανειστών της αλλά και του διεθνούς τζετ σετ. Κροίσοι που διατηρούν μόνιμη θέση στις λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αστέρες του Χόλιγουντ, διασημότητες της σόουμπιζ και γαλαζοαίματοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό με τη σύζυγό του Σαρλίν Γουίτστοκ, προτίμησαν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές με τις πολυτελείς θαλαμηγούς τους.

Οι
διάσημοι επισκέπτες σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ελούντα μονοπώλησαν τα φλας των
παπαράτσι, ωστόσο οι VIPs με τα μεγάλα? βαλάντια προτίμησαν να "οργώσουν" με τα πλωτά παλάτια τους τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου όχι μόνο για να απολαύσουν ινκόγκνιτο τις μαγευτικές παραλίες αλλά και -σύμφωνα με το όργιο φημών που έχει αναπτυχθεί- για να επενδύσουν σε "ιδιωτικές γωνιές", αγοράζοντες τεράστιες εκτάσεις γης ή ακόμη και ολόκληρα? νησιά.

Τακτικός επισκέπτης

Εκ των διασημότερων φανατικών του Ιονίου είναι ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Mπεν Χαλίφα Aλ-Θανί. Ο φιλέλληνας Aραβας, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό "Forbes" είναι ο όγδοος πλουσιότερος μονάρχης στον κόσμο, με περιουσία που αγγίζει τα 2,4 δισ. δολ., επισκέπτεται για πολλοστή φορά τα Επτάνησα.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του τραπεζικού deal Αlpha - Eurobank
με τη συμμετοχή του Κατάρ, που μένει να επικυρωθεί, ο εμίρης κατέφτασε για δεύτερη φορά φέτος με το βασιλικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο "Ιωάννης Καποδίστριας" της Κέρκυρας στις 3.00 τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε πολυτελή θαλαμηγό με την εκλεκτή παρέα του. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η επίσκεψη του εμίρη στο Ιόνιο πιθανόν να σχετίζεται και με τα επενδυτικά του σχέδια για την περιοχή. Αλλωστε, εδώ και χρόνια συντηρείται η φημολογία σύμφωνα με την οποία ο Αραβας Κροίσος ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποιο μικρό ή? μεγαλύτερο νησί στο Ιόνιο. Παλαιότερα φέρεται να είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Βίδο, ένα νησάκι που βρίσκεται απέναντι από το Παλαιό Ενετικό Φρούριο και τη Βενετσιάνικη Πόλη της Κέρκυρας, με έκταση 538 στρέμματα. Ομως, μια τέτοια αγοραπωλησία δεν πραγματοποιήθηκε.
Στο Μεγανήσι, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο πρότζεκτ του Βρετανού τραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ.

Σεναριολογία

Σήμερα νέα σενάρια θέλουν τον εμίρη να ενδιαφέρεται διακαώς για την αγορά του Σκορπιού, αλλά συναντά την άρνηση της Αθηνάς Ωνάση. Οι συχνές επισκέψεις του επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ στο Ιόνιο, άλλωστε, μαρτυρούν την προτίμηση στη φυσική ομορφιά των Επτανήσων.

Με αφετηρία την Κέρκυρα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία, ο δισεκατομμυριούχος Αραβας συνηθίζει ήδη από το 2000
να οργανώνει μικρές κρουαζιέρες με υπερπολυτελείς θαλαμηγούς.
Ο εμίρης του Κατάρ και ο Αμπράμοβιτς δεν φεύγουν από την Κέρκυρα αν δεν φάνε στο «Εtrusco».
Ο εμίρης του Κατάρ και ο Αμπράμοβιτς δεν φεύγουν από την Κέρκυρα αν δεν φάνε στο «Εtrusco».

Σε προηγούμενη επίσκεψη του τον Ιούλιο εθεάθη στο λιμάνι του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά
να διαλέγει μόνος ψάρια από τους ντόπιους ψαράδες. Ντυμένος λιτά, με λίγα άτομα της -συνήθως πολυπληθούς- προσωπικής του ασφάλειας να τον συνοδεύουν διακριτικά, ο σεΐχης απόλαυσε τη βόλτα του σαν "κοινός θνητός", συνομίλησε με κατοίκους, τράβηξε φωτογραφίες ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκε και πάλι στη θαλαμηγό.

Κέρκυρα

Συνωστισμός στο εστιατόριο του διάσημου σεφ Μποτρίνι
Ναυμαχίες
Κροίσων για νησιά στο Ιόνιο

Στις
επισκέψεις του στη χώρα μας ο εμίρης Χαμάντ Mπεν Χαλίφα αλ-Θανί επιλέγει πάντα να γευτεί τις σπεσιαλιτέ του Eκτορος Μποτρίνι. Και, φέτος, ο Αραβας Kροίσος επισκέφτηκε το πολυβραβευμένο εστιατόριο "Εtrusco" της Κέρκυρας, που έχει διακριθεί ανάμεσα στα εκατό καλύτερα του κόσμου, για να απολαύσει την κουζίνα του διάσημου Ελληνα σεφ. Μάλιστα την προηγούμενη Πέμπτη κατέφτασε στο φημισμένο εστιατόριο μετά τις 10.00 το βράδυ μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι. Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από τη φρουρά των δυο αντρών ήταν δρακόντεια.

Πάνω από 25 άτομα επιτηρούσαν τον χώρο, ενώ το μισό μαγαζί είχε διατεθεί αποκλειστικά στην παρέα
τους. Oπως πάντα, ο σεΐχης δεν ήπιε αλκοόλ, ενώ η εξαμελής συντροφιά προτίμησε απλά πιάτα. Σαλάτες, συναγρίδα και γαρίδες κανταΐφι.

"Πάντα όταν έρχεται στο εστιατόριο ο σεΐχης επιλέγει λαχανικά και μακαρόνια και στο τραπέζι δεν σερβίρουμε αλκοόλ. Θέλει
να φάει γρήγορα και αποχωρεί", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο υπεύθυνος σάλας του εστιατορίου κ. Νίκος Λήξης. "Πριν από τρία χρόνια είχε αφήσει πίσω τον Μαροκινό μάγειρα του στο εστιατόριο για να εκπαιδευτεί στον τρόπο παρασκευής του ριζότο και των ζυμαρικών".

Ο
Αμπράμοβιτς. Το πολυβραβευμένο εστιατόριο επισκέπτεται κατά τις θερινές του διακοπές στο Ιόνιο και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι γνωστή, αφού κάθε χρόνο κάνει κρουαζιέρα στα νησιά μας.

Με ευλαβική συνέπεια, μια ημέρα πριν επισκεφτεί το εστιατόριο ο Ρώσος ολιγάρχης,
οι άντρες της προσωπικής του ασφάλειας ερευνούν τον χώρο αναζητώντας -κυρίως- την ύπαρξη κρυφών καμερών.

Ο ίδιος φαίνεται ότι απολαμβάνει
με την ψυχή του το περιβάλλον του "Etrusco" και τις δημιουργίες του σεφ, αφού οι αστικοί μύθοι της Κέρκυρας τον θέλουν να αφήνει "γερό" φιλοδώρημα, που κάποτε έφτασε τα 10.000 ευρώ!

Σκορπιός

Ο χορός των υποψήφιων αγοραστών

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη φημολογία διατηρεί αδιαμφισβήτητα ο Σκορπιός, η πώληση του οποίου είναι ένα σενάριο που επανέρχεται παρά την επίσημη διάψευση της Αθηνάς Ωνάση το 2009. Η διάψευση
ωστόσο δεν έβαλε φρένο στη φημολογία. Το 2010 ξένα μέσα και ιστοσελίδες εμφάνιζαν τον Σκορπιό ως μήλον της Εριδος μεταξύ του Αρμάνι, του Αμπράμοβιτς, του Μπιλ Γκέιτς, αλλά και της Μαντόνα. Νικητής είχε ανακηρυχθεί ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής, ο οποίος φερόταν να έχει αγοράσει τον Σκορπιό καταβάλλοντας 190 εκατ. δολάρια. Ο Αρμάνι διέψευσε την είδηση, αλλά απ` ό,τι φαίνεται το νησί -άρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομα Ωνάσης- εξακολουθεί να προκαλεί έντονο ενδιαφέρον.

Στο Μεγανήσι

Ο Βρετανός τραπεζίτης και ο Καλατράβα

Το
Μεγανήσι ξεχωρίζει όχι μόνο για το φυσικό κάλλος του, τα καταγάλανα νερά και τις μαγευτικές παραλίες, αλλά και για τα φιλόδοξα έργα των ξένων επενδυτών.

Από το 2005 ο ζάπλουτος Βρετανός τραπεζίτης, λόρδος
Τζέικομπ Ρότσιλντ είναι κάτοχος μιας τεράστιας έκτασης 3.000 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι ο βαθύπλουτος γόνος διαθέτει και την περίφημη βίλα Ρότσιλντ στη Βόρεια Κέρκυρα, στην οποία έχουν φιλοξενηθεί πολλάκις μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η επένδυση. Λέγεται ότι σκοπός του είναι
να δημιουργήσει στο Μεγανήσι μια κοσμοπολίτικη γωνιά για διεθνούς φήμης προσωπικότητες, κατασκευάζοντας σύμπλεγμα με αυτόνομες επαύλεις που θα μπορούν να ικανοποιήσουν και το πιο απαιτητικό γούστο. Μάλιστα τον σχεδιασμό του πρότζεκτ φέρεται να έχει αναλάβει το γραφείο του διάσημου αρχιτέκτονα Καλατράβα.

"Αυτή
τη στιγμή ολοκληρώνεται ο κεντρικός δρόμος που θα διατρέχει την έκταση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον. Να υπάρξει δηλαδή μια οικιστική δραστηριότητα ήπιας μορφής" αναφέρει στο "Εθνος της Κυριακής" ο Στάθης Ζαβιτσάνος, δήμαρχος Μεγανησίου.
www.radiolefkada.gr

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας