Δελτίο Τύπου 26/11/2013


Αθήνα 26/11/2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μια σεμνή τελετή στην οποία επικράτησε έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε από την "ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ", η 2η βράβευση διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής).


Το συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς, είχε η δημοσιογράφος που μετέδιδε από τη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ την εκπομπή «Η φωνή της Ελλάδας» κα Νατάσα Βησσαρίωνος, η οποία και κάλεσε την Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.  κα Ελένη Κονοφάου να χαιρετήσει την εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στην 150η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.


Η Πρόεδρος ανήγγειλε σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από την Ε.Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η σημερινή και αναφέρθηκε στην επιρροή που δέχτηκαν τα Επτάνησα από το δυτικό πολιτισμό, τη συμβολή τους σε μάχες που δόθηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και τη μουσική κληρονομιά που διαθέτουν από αξιομνημόνευτους δημιουργούς τους.


Ο λόγος της επικεντρώθηκε στο σκοπό της βράβευσης των τιμώμενων προσώπων της ξεχωριστής αυτής απονομής, σύμφωνα με τον οποίο το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε., επιθυμεί να στηρίξει και να διαιωνίσει, να αναδείξει και να τονίσει, προσωπικότητες που ξεπήδησαν μέσα από τις παραδοσιακές αξίες των Επτανήσων, που διακρίθηκαν στις τέχνες, τα γράμματα, την επιστήμη, τον πολιτισμό, διανοούμενους, ηγέτες αλλά και απλούς ανθρώπους που θυσίασαν την καθημερινότητα της ζωής τους, στο όραμα μιας μεγάλης ιδέας - της Ελλάδας!».


Ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση των Μουσικών Συνόλων της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας με τα σχήματα συμφωνικής μαντολινάτας, ορχήστρας ποικίλης μουσικής, ορχήστρας νυκτών εγχόρδων και χορωδίας λυρικών καλλιτεχνών σε μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Ε.Ε.Ε., Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και δημιουργός τους.


Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:



Ακολούθησε η μουσική παρουσίαση από τη μαντολινάτα της Ε.Ε.Ε. με απόσπασμα από την Α΄ πράξη της γνωστής όπερας «Ernani» του Jusepe Verdi, προς τιμή των 200 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου δημιουργού, ενώ ακούστηκαν τέσσερα κλασσικά ντουέτα από τη συναυλία αφιέρωμα στην Επτανησιακή μουσική:


«Serenata» του Τ. Ξηρέλη, «Ουράνιο πλάσμα» του Τ. Κωστή, «Ενθυμού» του Ι. Ρίτση και «Πεσσαδιάνα» του Χ. Χωραφά όπου ερμήνευσαν οι εξαίρετοι λυρικοί καλλιτέχνες,ο  βαρύτονος Παντελής Κοντός από την Κέρκυρα και ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κεφαλλονίτη μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.



Μετά το τέλος της μουσικής παρουσίασης, η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κα Ελένη Κονοφάου, απένειμε εκ μέρους του Δ.Σ., αναμνηστικό ενθύμιο στο δημιουργό και εμπνευστή των μουσικών συνόλων, θέλοντας να τιμήσει την εικοσαετή προσφορά του στο επτανησιακό τραγούδι, αποδίδοντας ταυτόχρονα και το προσωνύμιό του:


Μουσικά Σύνολα Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, «Παναγής Μπαρμπάτης»


Στη συνέχεια, ακολούθησε η βράβευση των δεκαπέντε τιμώμενων προσώπων με την απονομή συλλεκτικού ειδικού αναμνηστικού φάκελου ΕΛΤΑ, plexi glass που φέρει το προσωπικό τους γραμματόσημο  και αναμνηστικό δίπλωμα «Τιμής Ένεκεν» στους βραβευθέντες:

 (Aρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος - Υπουργός Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κος Νικόλαος Δένδιας)

Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο (Κεφαλονιά) από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κο Νικόλαο Δένδια, τιμητική διάκριση στον Μίκη Θεοδωράκη για την επιρροή που δέχτηκε στην μουσική του σταδιοδρομία κατά τη διαμονή του στην Κεφαλονιά σε νεαρή ηλικία, με την απονομή του βραβείου του από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κο Σπύρο Σπύρου.


Και με αλφαβητική σειρά στους:

Παναγιώτη Βάρδα (Κύθηρα) από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Περιφέρειας Αττικής κο Δημήτρη Κατσικάρη, Γιάννη Δοϊκα (Παξοί) από τον βουλευτή Κέρκυρας κο Στέφανο Σαμοϊλη, Γιώργο Κασιμάτη (Κύθηρα) από τον Πρόεδρο του Τριφυλλείου Ιδρύματος κο Εμμανουήλ Καλοκαιρινό, Γιώργο Κατσαρό από την Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Αναστασία Σαλή - Παπασαλή, Κάλλια Κουβά από τον Αντώνη Αργυρό Νομικό Σύμβουλο στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Υπουργό επικρατείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, Δημήτρη Παϊζη από το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. κο Χρυστόστομο Μανιά, Γιώργο Παξινό από τον Δήμαρχο Παξών κο Σπύρο Μπογδάνο, Μίμη Πλέσσα από τον βουλευτή Ζακύνθου κο Σταύρο Κοντονή, Γιάννη Πολίτη από την αντιδήμαρχο Λευκάδας κα Ζωή Σκιαδά, Σάκη Ρουβά από την Πανελληνιονίκη στο άλμα επί κοντώ του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου κα Λορέλα Μάνου, Τζένη Ρουσσέα από το μέλος του Δ.Σ. κο Δημήτρη Μαυροπόδη, Μαρία Φαραντούρη από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. των Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων κο Ναπολέοντα Μαραβέγια και τέλος Σπύρο Φλογαίτη από τον  Α΄ Αντιπρόεδρο της Ε.Ε.Ε. κο Ευάγγελο Γιαννουλάτο.

Η κατά γενική ομολογία λαμπρή βραδιά, έκλεισε με απονομή επάθλων στους τρείς πρώτους νικητές από το διαγωνισμό για το νέο λογότυπο της Ε.Ε.Ε.:

1) Δήμητρα Μερμίγκη με δωροεπιταγή για ταξίδι τεσσάρων ημερών, σε ένα από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους με ανοιχτή ημερομηνία, 2) Νάσο Βλάχο και 3) Χριστίνα Μπίνου, με τη διάθεση των δεκαπέντε συλλεκτικών αναμνηστικών φακέλων προσωπικού γραμματοσήμου των βραβευθέντων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους: εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο πρώην Πρόεδρος της βουλής κος Απόστολος Κακλαμάνης, η βουλευτής κα Ρένα Δούρου, ο Δήμαρχος Κηθύρων κος Γεώργιος Κουκούλης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων, εθνικοτοπικών και άλλων συλλόγων, ενώ χαιρετισμούς απέστειλε ο βουλευτής Λευκάδας κος Θεόδωρος Σολδάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κος Διονύσιος Μυλωνάς.


 ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ



Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση:

(Ο κος Γιώργος Κασιμάτης παρέλαβε το βραβείο του Μίκη Θεοδωράκη, ύστερα από δική του επθυμία, λόγω αδυναμίας να παρευρεθεί στην εκδήλωση - Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου)

( Παναγιώτης Βάρδας - Αντιπερειφερειάρχης Νήσων Περιφέρειας Αττικής, Δημήτρης Κατσικάρης)

(Παναγιώτης Βάρδας)

(Βουλευτής Κερκύρας, Σπύρος Σαμοϊλης - Σπύρος Δοϊκας, ο γυιός του Γιάννη Δοϊκα, παρέλαβε το βραβείο , καθώς λόγω της προχωρημένης του ηλικίας  αδυνατούσε να  παρευρεθεί).
(Σπύρος Δοϊκας)

(Λορέλα Μάνου - Σάκης Ρουβάς)

(Σάκης Ρουβάς)

(Γιώργος Κασιμάτης -  Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, Πρόεδρος Τριφυλλείου Ιδρύματος)

(Γιώργος Κασιμάτης - Νατάσα Βησσαρίωνος)

(κα Αναστασία Σαλή - Παπασαλή, Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου - Αντώνης Κατσαρός (γυιός του Γιώργου Κατσαρού, 
όπου λόγω της συμμετοχής του στην παράσταση "θα σε πάρω να φύγουμε" στο θέατρο Badminton, δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη βράβευση).


(Αντώνης Κατσαρός)

(Αντώνης Αργυρός - Κάλλια Κουβά)

(Κάλλια Κουβά)

(Χρυσόστομος Μανιάς, μέλος Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. - Δημήτρης Παϊζης)

(Δημήτρης Παϊζης)

(Δήμαρχος Παξών κος Σπύρος Μπογδάνος - Γιώργος Παξινός)

(Γιώργος Παξινός)

(Μίμης Πλέσσας - Βουλευτής Ζακύνθου κος Σταύρος Κοντονής)

(Μίμης Πλέσσας)

Οι φωτογραφίες του Μίμη Πλέσσα για την έκδοση του προσωπικού γραμματοσήμου, ανήκουν στην κόρη του Ελεάνα. H Eλεάνα Πλέσσα είναι 16 χρονών, μαθήτρια της Α' Λυκείου και ασχολείται ερασιτεχνικά - για την ώρα - με την φωτογραφία ενώ σκοπεύει στο μέλλον να ασχοληθεί και επαγγελματικά. Είναι κόρη του συνθέτη Μίμη Πλέσσα και της Δημοσιογράφου Λουκίλας Καρρέρ Πλέσσα και φυσικά επτανήσια στην καταγωγή αφού και οι δύο της γονείς κατάγονται από την Ζάκυνθο (ενώ από την πλευρά της μητέρας της έχει ρίζες και από Κέρκυρα, Παξούς και Λευκάδα).  Με ιδιαίτερη ευαισθησία και συγκίνηση φωτογράφισε τον πατέρα της Μίμη Πλέσσα για την τιμητική αυτή κίνηση να τυπωθεί η φωτογραφία σε γραμματόσημο. Οσο για τον συνθέτη η συγκεκριμένη ενέργεια κρατήθηκε σαν έκπληξη από όλους μας για να μην μειώσουμε την έκπληξη και την συγκίνησή του...
 
(Γιάννης Πολίτης - Αντιδήμαρχος Λευκάδας, Ζωή Σκιαδά)

(Γιάννης Πολίτης - Νατάσα Βησσαρίωνος)

(Ναπολέων Μαραβέγιας - Κατερίνα Δραγώνα, Β΄ Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Ε., 
η οποία παρέλαβε το βραβείο της κας Μαρίας Φαραντούρη).

(Σπυρίδων Φλογαϊτης - Βαγγέλης Γιαννουλάτος, Α΄Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Ε)

(Σπυρίδων Φλογαϊτης)

(Ελένη Κονοφάου - Δήμητρα Μερμίγκη)

(Βασιλική Καββαδά - Χριστίνα Μπίνου)

(Γεράσιμος Ροσόλυμος - Μαρία Γραμματικού, η οποία παρέλαβε το έπαθλο του β΄νικητή Νάσου Βλάχου).





Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας