Χαιρετισμός της Προέδρου της Ε.Ε.Ε


 Χαιρετισμός της Προέδρου της Ε.Ε.Ε.,
 κας Ελένης ΚονοφάουΜακαριώτατε,

Παναγιώτατε,

Εκλεκτά τιμώμενα πρόσωπα,

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Περιφερειάρχη

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη

Κύριοι Δήμαρχοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων,

συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, φίλοι και φίλες
Καλησπέρα σας,

«Από τη στιγμή της πτώσης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της ενσωμάτωσής τους στην Ενετική Δημοκρατία, τα Επτάνησα ακολούθησαν μια πορεία διαφορετική απ’ αυτή των υπόλοιπων τουρκοκρατούμενων ελληνικών περιοχών. Η κοινή τους ελληνική και θρησκευτική ταυτότητα, αλλά και η γειτνίασή τους με τον κόσμο του Δυτικού πολιτισμού,  δημιούργησε στις τοπικές κοινωνίες ένα σχεδόν πανομοιότυπο πολιτιστικό περιβάλλον, αυτό που ονομάζουμε σήμερα «επτανησιακό πολιτισμό».

Τα Ιόνια Νησιά κράτησαν αλώβητες τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα οποία εμπλουτίστηκαν αποφασιστικά με τις επιρροές της Ευρωπαϊκής Δύσης – εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, η επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα υπήρξε συνεχής, όπως συνεχής ήταν και η ανανέωση του πληθυσμού τους, καθώς η μετανάστευση από και προς τα νησιά με σημείο επαφής τον εθνικό κορμό, ήταν κατά περιόδους πολύ έντονη.

Υπήρξαν κυριολεκτικά οι «πύλες» μέσα από τις οποίες ο Ελληνισμός ήρθε σε άμεση επαφή και δημιουργική επικοινωνία με την αναγεννησιακή Δύση, αφομοιώνοντας και αξιοποιώντας πολλές από τις αξίες του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ιστορικοί λόγοι συντέλεσαν στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου είδους μουσικής, αφού τα Επτάνησα δεν γνώρισαν την τουρκική κατοχή, ενώ αντίθετα γνώρισαν την επήρεια της Ενετική και Αγγλικής μουσικής δημιουργίας. Έτσι λοιπόν για αιώνες τα Επτάνησα είχαν γίνει το κέντρο του νεοελληνικού διαφωτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, της ποίησης και της μουσικής. Υπήρξαν η γέφυρα δύο πολιτισμών, της δύσης και της ανατολής, ο τόπος διάσωσης του Ελληνικού πνεύματος αλλά και το εφαλτήριο αναγέννησης του μετέπειτα απελευθερωτικού Νεοελληνικού κράτους.

Μεγάλοι μουσουργοί, όπως οι Νικόλαος Μάντζαρος, Παύλος Καρρέρ, Σπυρίδων Ξύνδας, Σπύρος Σαμάρας, Διονύσιος Δωροθεάτος, οικογένεια Λαμπελέτ, ο ιδρυτής του ελληνικού μελοδράματος Διονύσιος Λαυράγκας αλλά και μεγάλοι ποιητές όπως οι Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος, Άγγελος Σικελιανός, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης κ.α. ήταν οι δημιουργοί της Μεγάλης Επτανησιακής Σχολής, αφού αυτοί συνέθεσαν πρώτοι, στην πραγματικότητα, τη λόγια και την έντεχνη κλασσική μουσική της Ελλάδας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τη μετέπειτα δημιουργία της μεγάλης Εθνικής Μουσικής Σχολής.

Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς που ζούμε χρειαζόμαστε μια αφύπνιση πολύπλευρη, πολυεπίπεδη και κυρίως υψηλής ποιότητας. Είναι καιρός να κοιτάξουμε στο παρελθόν, να μελετήσουμε όλους αυτούς τους ωραίους ανθρώπους που προαναφέραμε, που με όραμα, φιλοδοξία, μόρφωση και κυρίως θάρρος, απελευθέρωσαν, δημιούργησαν και θεμελίωσαν το σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Είναι καιρός να ασχοληθούμε ενεργά και επισταμένως με την ανακάλυψη, τη διάσωση και τη διάδοση του πολιτισμού τους, του Επτανησιακού πολιτισμού, των αξιών και των οραμάτων τους». 


 Σας καλωσορίζουμε στην «2η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων
 από τα Επτάνησα», στην αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής.Σκοπός της εκδήλωσης είναι  να στηρίξει  και να διαιωνίσει, να αναδείξει και να τονίσει, προσωπικότητες που ξεπήδησαν μέσα από τις παραδοσιακές αξίες των Επτανήσων  οι οποίες  διακρίθηκαν  στις  τέχνες, τα γράμματα, την επιστήμη, τον πολιτισμό, διανοούμενους, ηγέτες αλλά και  απλούς ανθρώπους που θυσίασαν την καθημερινότητα της  ζωής τους,  στο όραμα μιας μεγάλης ιδέας – της Ελλάδας!

Αναγνωρίζοντας το πολύτιμο παράδειγμα και την προσφορά τους, αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς, οι οποίοι στο ανηφορικό  δρόμο «του δημιουργικού ενάρετου βίου», προέβαλαν παράλληλα και την ιδιαίτερη Επτανησιακή καταγωγή τους.

Δεν ξεχνάμε και όλους τους αφανείς ήρωες, χωρίς τις θυσίες των οποίων δεν θα είμασταν εδώ σήμερα. Αντιπροσωπευτικά θα αναφέρουμε του ηρωικούς Επτανήσιους εθελοντές μαχητές, οι οποίοι, στις 31 Μαΐου 1821,  πρωτοστάτησαν στην νικηφόρο μάχη του Λάλα, σώζοντας την Εθνέγερση του 1821.

       Το θυμίαμα μνήμης στον «επτανησιακό βωμό του αγνώστου ήρωα» το βλέπετε να αναδύεται σήμερα, εμείς θα το αναδύουμε για πάντα!Η Ε.Ε.Ε. έχει ξεκινήσει σειρά εκδηλώσεων, τις οποίες  με ανακοίνωσή της έχει αφιερώσει  στην  «Εκατοστή Πεντηκοστή Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την  Ελλάδα», και ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία και όλοι εσείς εδώ οι παρόντες σήμερα, θα σταθείτε αρωγοί και  συμπαραστάτες μας, στο αποκορύφωμα των τιμητικών αφιερωμάτων, με μεγάλη συναυλία που  θα πραγματοποιηθεί  στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το καλοκαίρι του 2014.

Μέσα στα πλαίσια αυτών των ιδιαίτερων αφιερωμάτων, εντάσσει και  την  σημερινή ξεχωριστή, σημαντική εκδήλωση, βράβευσης προσωπικοτήτων, από τα  Κύθηρα έως την Κέρκυρα, και από την Κέρκυρα έως τα Κύθηρα!

Όπως και «ένας κανόνας επιβεβαιώνεται με μια εξαίρεση», έτσι και εμείς θα ξεκινήσουμε την βράβευσή μας με έναν «Επτανήσιο προσήλυτο της διασποράς», τον κ. Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στην αρχή της σταδιοδρομίας του είχε καταφύγει στα μη τουρκοκρατηθέντα Επτάνησα, τα οποία έχαιραν τότε του υψίστου στην Ελλάδα, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού επιπέδου και αποτέλεσαν πηγή δύναμης και έμπνευσης για τον δικό  του ανηφορικό  δρόμο στα δημιουργικά όρη του πνεύματος και των τεχνών!Τιμώμενα  πρόσωπα των Επτανήσων,
Αξιότιμοι καλεσμένοι μας,  

Σαν επισφράγισμα της σημερινής  εκδήλωσής  μας, έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας ανακοινώσουμε, σήμερα, για πρώτη φορά – 150 χρόνια μετά από την ένωση με την Μητέρα Ελλάδα – ένα ακόμη σπουδαίο γεγονός:

   «την ίδρυση των «Μουσικών Συνόλων της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας»:


  1. Τριανταμελής  Συμφωνική Μαντολινάτα  
  2. Εικοσαμελής Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής  
  3. Δωδεκαμελής ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων/Μαντολινάτα  
  4. Εικοσαμελής Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών                                                                                                 
Πιστεύουμε ότι τα μουσικά μας σύνολα, τα επόμενα χρόνια θα αναδειχθούν σε ένα σοβαρό πολιτιστικό θεσμό της πατρίδας μας και θα συμβάλουν  καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης, την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 


Εμπνευστής και δημιουργός των μουσικών συνόλων είναι ο Επτανήσιος Μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής  της Ε.Ε.Ε Παναγής Μπαρμπάτης.

Για το λόγο αυτό και το Δ.Σ. αποφάσισε να αποδώσει το προσωνύμιό του σ' αυτά:

 Μουσικά Σύνολα Ε.Ε.Ε. «Παναγής Μπαρμπάτης»

 Η καλλιτεχνική έδρα των μουσικών συνόλων είναι το θέατρο Badminton και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρό του κο Μιχάλη Αδάμ αλλά και τον συνθέτη Μιχάλη Κουμπιό, που αγκάλιασε με αγάπη την προσπάθεια αυτή.

·    Η Χορωδία Λυρικών Καλιτεχνών & Μαντολινάτα έχει ήδη παρουσιάσει 3 σημαντικές  παραγωγές με το  «Αφιέρωμα στην Επτανησιακή Μουσική» που κυκλοφόρησε και σε C.D., το  «Αφιέρωμα στους συνθέτες Νίκο και Ανδρέα Χατζηαποστόλου» και τη μεγάλη λυρική συναυλία στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας «bel canto d amore, Απ΄τα Επτάνησα στις μουσικές του κόσμου».

·  Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου τιμά την τελευταία εν ζωή μεγάλη τραγουδίστρια της Μεταπολεμικής Αθήνας κα Στέλλα Γκρέκα.
·  Και, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου έχουμε την πρεμιέρα της  Συμφωνικής Μαντολινάτας με ενα «Μουσικό Ταξίδι απ' το Επτανησιακό στο Παγκόσμιο Belcanto».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για  το συντονισμό της εκδήλωσης, τη  δημοσιογράφο Νατάσα Βησσαρίωνος γνωστή από την επιμέλεια και παρουσίαση πολιτιστικών εκπομπών, όπου μετέδιδε σε ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΡΤ με προγράμματα  παγκόσμιας εμβέλειας, για τους Έλληνες της διασποράς και τους ναυτικούς όπως «η Φωνή της Ελλάδας», «Το βιβλίο στη Φωνή της Ελλάδας», «Δίκτυο χωρίς σύνορα», «Ο Χάρτης» και ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», με ακροατές, τους Έλληνες όπου γης, επιτελώντας κοινωνικό και ιερό σκοπό.

Το χειριστή της παρουσίασης κο Γιώργο Γλυτσό από τα Κύθηρα, την Νάντια Καραδήμα στην υποστήριξη της υποδοχής, τους φίλους και συνεργάτες μας που συντέλεσαν στην πραγματοποίησή της και ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για την παραχώρηση της αίθουσας. Τέλος, όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Κλείνοντας θα δανειστώ τη ρήση από τη Γαλλίδα φιλόσοφο Simone Weil:


«Το να έχεις ρίζες είναι ίσως η πιο σημαντική και η πιο παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής».

Σας ευχαριστώ

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας