ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


3ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


ΚΕΡΚΥΡΑ 20/12/2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πριν δύο χρόνια δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα ένας νέος ετήσιος Πολιτιστικός θεσμός, το Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής. Φέτος διοργανώνεται το 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής τις 22 & 23 Μαρτίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Φρουρίου.

ΣΤΌΧΟΣ του Φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα προς χορωδίες που ασχολούνται με το Εκκλησιαστικό μέλος για να προβάλλουν έργα του ρεπερτορίου τους, έργα παλαιών μουσουργών και νεώτερων συνθετών συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καλλιέργεια της Χορωδιακής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μοναδικό στο είδος του Χορωδιακό Φεστιβάλ καθώς περιλαμβάνει όλο το εύρος της Εκκλησιαστικής λατρευτικής μουσικής, από το Βυζαντινό μέλος, την Κερκυραϊκή και ευρύτερη Επτανησιακή Ψαλτική παράδοση, έως την ευρωπαϊκή πολυφωνία, τρίφωνη και τετράφωνη.

Το ΟΡΑΜΑ του Φεστιβάλ είναι να γίνει το σημείο πολιτιστικής συνάντησης και ο κόμβος δικτύωσης όλων των ενασχολουμένων με το Εκκλησιαστικό μέλος, από την Κέρκυρα, την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ του Φεστιβάλ είναι να προβάλλει τις χορωδίες που θα συμμετέχουν προβάλλοντας το έργο και την προσφορά τους στον πολιτισμό του τόπου μας, να δημιουργήσει προϋποθέσεις μεγαλύτερης εξέλιξης και καλλιέργειας του Εκκλησιαστικού μέλλους στο πλαίσιο της παραδόσεώς μας, αλλά και με προοπτική στο μέλλον. Ακόμη, να προωθεί τις χορωδίες και την ιστορία τους, να προβάλλει και να δικτυώνει τους χορωδούς και τους μαέστρους, να αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και να παρέχει διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ήδη η επιτυχία του 1ου και του 2ου Χορωδιακού Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής, άφησε άριστες εντυπώσεις για την οργάνωση και ποιότητά του. Ο απόηχος και η γνωστοποίηση του γεγονότος, προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών χορωδιών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό οι οποίες εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν σε αυτό. Ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία για την πραγματοποίηση και αυτού του στόχου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας με την συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών & Διαποντίων Νήσων, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του ΔΟΠΑΠ Δήμου Κέρκυρας.

Και φέτος στο 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής, θα συμμετάσχουν και Χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θέλουμε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε τις Χορωδίες που με την συμμετοχή τους στήριξαν το 1ο και το 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας. Συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην απαρχή και ανάπτυξη ενός νέου πολιτιστικού θεσμού.

Απευθύνουμε πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής Κέρκυρας που θα  πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 22 και την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Φρουρίου.

Το αντικείμενο του Χορωδιακού Φεστιβάλ αφορά Εκκλησιαστικούς ύμνους από τις ακολουθίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας που βρίσκονται σε λειτουργική χρήση και περιλαμβάνονται στα βιβλία της Λειτουργικού Κύκλου της Ορθοδόξου Λατρείας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 ώστε να είναι δυνατή η προετοιμασία και εκτύπωση του απαραίτητου υλικού.

Σε επόμενη επιστολή μας προς τις χορωδίες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα ενημερώσουμε για πρακτικές και τεχνικές λεπτομέρειες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον επίσημο δικτυακό τόπο της Βυζαντινής Χορωδίας Κερκύρας:

http://byzantinhxorodiakerkyras.blogspot.grΥπεύθυνος επικοινωνίας: Σπυρίδων Χότζας τηλ. 6946072106.

Αρχιμ. Σπυρίδων Σκορδίλης 2663051354 & 6937765348


Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Σπυρίδων Χότζας
Ιωάννης Χρυσικόπουλος
Βασίλειος Ρουβάς
Σπυρίδων Γουδέλης
Αλέξιος Ασπιώτης
Βασίλειος Μακρίδης
Αρχιμ. Σπυρίδων ΣκορδίληςΕπτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας