ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 18 ΜΑΪΟΥ 2015


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Κέρκυρα, 11/05/2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 18 Μαΐου 2015:
«Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές»

Κάθε χρόνο από το 1977 και εξής, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) όρισε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα για τα Μουσεία. Είναι η ημέρα κατά την οποία τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα πολιτιστικά ιδρύματα τιμώνται και τιμούν την κοινωνία με ελεύθερη είσοδο και πλήθος εκδηλώσεων. Για το 2015 οι δράσεις που πραγματοποιούνται έχουν ως θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές».


Με πρωτοβουλία του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, γιορτάζεται για πρώτη φορά στην Κέρκυρα η Διεθνής Ημέρα Μουσείων συλλογικά. Σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης/Alpha Bank, του παραρτήματος Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς και των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που αφορά το διάστημα από την Παρασκευή 15 έως την Δευτέρα 18 Μαΐου.

Οι ποικίλες δράσεις – εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, συναυλίες κ.α. -που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους των μουσείων και του Ιονίου Πανεπιστημίου στοχεύουν στην ενεργοποίηση των πολιτών της Κέρκυρας μέσα από την επαφή τους με τον πολιτισμό. Στοχεύουν ακόμα στη διάδοση της ιδέας ότι η μετεξέλιξη της κοινωνίας σε μία κοινωνία με όραμα μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τη γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά και την κατανόησή της. Σε αυτή τη μετάβαση, τα μουσεία παίζουν ένα ρόλο κλειδί. Το κοινό πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει διαμορφωθεί συλλογικά για την Κέρκυρα με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αλλαγές στο κοινωνικό μοντέλο, αφού προβάλλει νέα πρότυπα και προοπτικές και υπογραμμίζει την αξία των συνεργασιών.

Εκ του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΕπτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας